sâmbătă, 7 august 2010

Stat in stat

Am citit pe internet articolul:
Mircea Basescu: „La Revoluţie aveam în jur de 600.000 de dolari“
Sursa: Kamikazeonline.ro
Autor: Alexandru Cautis
Link: http://www.kamikazeonline.ro/2010/07/mircea-basescu-la-revolutie-aveam-in-jur-de-600-000-de-dolari/

Comentariile televizate s-au referit la faptul ca o persoana a facut bani in cadrul vechiului regim prin contrabanda si evaziune fiscala.

Exista de fapt aspecte mult mai relevante si mai interesante care sunt puse in evidenta de acest articol:

1. Pe vremea lui Ceausescu se facea bisnita/ specula/ comert ilicit. In articolul mentionat se vorbeste numai despre supraelastic/ zgarci/ buf. Este marturia unei persoane care se ocupa cu traficul respectivului produs. Dar se traficau alimente, tigari, imbracaminte (de exemplu blugi), incaltaminte (de exemplu adidasi), produse electronice (de exemplu video playere si recordere), piese auto etc. Adica exista un comert paralel cu cel de stat. Propaganda capitalista facuta inainte de 1989, dar si dupa 1989, sublinia mereu lipsurile din magazine. Dar nimeni nu spune, pentru o corecta informare, ca foarte multe marfuri ajungeau in depozitele magazinelor, dar nu in magazine. Marfurile se vindeau doar pe piata neagra, in general cu pret dublat.

2. Persoanele care practicau acest comert paralel erau mai presus de lege. Comertul cu produsele respective avea un volum remarcabil, la nivel de masa. S-a desfasurat in timp la nivel de ani (poate zeci de ani), fara vreo discontinuitate. S-a amplificat continuu pana in 1989.

3. "Atotputernicul dictator" Ceausescu nu controla in niciun fel acest comert, fiind total izolat de aceasta problema.

4. Cei care controlau acest comert nu au simtit in vreun fel "teroarea" exercitata de "temutele" institutii Militia si Securitatea. Din cauza complicitatii?

5. Fara sa o spuna explicit, articolul citat dezvaluie situatia din ultimii ani ai lui Ceausescu: existau structuri de putere extrem de puternice, in paralel cu puterea comunista sau infiltrate in structurile comuniste. Aceste structuri paralele de putere au reusit:
- sa controleze economia comunista,
- sa creeze probleme economice populatiei,
- sa manipuleze populatia prin propaganda obsesiva ca toate relele se intamplau datorita lui Ceausescu,
- sa-l izoleze pe Ceausescu,
- sa preia puterea totala in decembrie 1989.

6. Puterea care l-a urat pe Ceausescu uraste in egala masura poporul roman. Cei care au controlat comertul ilicit dinainte de 1989 nu aveau probleme de culoare politica. Au profitat atunci si profita si acum. De 20 de ani, sub masca democratiei, se comit abuzuri si ilegalitati indreptate impotriva poporului roman (in acesti 20 de ani, cu complicitatea prosteasca a poporului roman, desigur). "Salvatorii" din 1989 sunt cei care continua politica antiromaneasca in 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu