vineri, 18 iulie 2014

Avionul doborat in Ucraina, o provocare ticaloasa si extrem de periculoasa

Imi propusesem sa ignor temele negative si sa ma abtin sa mai scriu si sa sa evoc astfel de subiecte.

Dar lumea in care traim este din ce in ce mai "generoasa" in ticalosie, iar acest sinistru eveniment nu m-a lasat indiferent.

Ucraina a devenit o zona a haosului, o tinta a intereselor politice si a unor scenarii politice greu de imaginat cu cativa ani inainte. In acest moment, Ucraina pare o tara neguvernabila, o tara in care statul a pierdut sau a cedat controlul sau este controlat prin propria vointa.

In acest moment, pe teritoriul Ucrainei exista forte inarmate care par sa ignore orice manifestare rationala.

Doborarea unui avion civil in aer, care zbura la circa 10.000 de metri altitudine, si care nu avea nimic de impartit nici cu Ucraina, nici cu Rusia, reprezinta un eveniment criminal de o gravitate extrema. Aproape 300 de persoane au murit doar pentru ca unor criminali psihopati nu le-a pasat nicio clipa de vietile lor.

Am aflat deci ca un avion al Malaysia Airlines, cu cetateni in majoritate olandezi, dar si de alte nationalitati, probabil toti fara legatura cu ce se intampla in Ucraina, au fost asasinati miseleste, fara nici o logica. In plus, separatistii pro-rusi si reprezentantii statului ucrainean intretin ambiguitatea, nimeni neasumandu-si nimic.

Care poate fi justificarea acestui act criminal? Nu avem de unde sa stim. Cine a dorit acest lucru si care ar putea fi obiectivul doborarii acestui avion? Reprezinta doborarea acestui avion o eroare, un teribilism al unui psihopat sau un scop politic?

Dintre toate variantele, cea mai grava este ultima, pentru ca, dupa parerea mea, singurul scop politic al unui astfel de gest este dorinta de a globaliza conflictul intern din Ucraina. Adica acest gest ar putea fi o amenintare la adresa pacii. Moartea unor neutri ar putea servi ca pretext pentru escaladarea si globalizarea violentei. Nu este ciudat ca un avion al unei companii asiatice, cu cetateni majoritari ai Uniunii Europene a fost doborat cu atata nonsalanta in mijlocul unui conflict intern armat?

Mie nu imi este clara nici politica interna, nici politica externa a Ucrainei. Confuntat cu sitatii de criza grave, statul ucrainean nu a facut nimic pentru a-si rezolva crizele nici pe plan diplomatic, nici pe plan militar. Situatia din Ucraina poate fi caracterizata una de haos si teroare, in care statul vrea sa para neputincios in fata unor grupari inarmate. Chiar daca un vecin al Ucrainei este Rusia, conform sursei http://ro.wikipedia.org/wiki/Ucraina, "Armata Ucrainei este a doua ca efectiv din Europa, după cea rusă.", mostenind "o forță militară de 780.000 de oameni pe teritoriul său". In plus, Ucrainei i s-au oferit niste garantii de securitate in schimbul renuntarii la armele nucleare.

Atat timp cat Ucraina este un stat suveran si are o armata extrem de importanta, cum de nu poate instaura ordinea pe teritoriul sau? Nu am auzit sa existe dovezi si nici macar zvonuri ca rusii ar fi intervenit militar in estul Ucrainei. Sigur ca separatistii pro-rusi pot fi sprijiniti mai mult sau mai putin discret de Rusia, dar care este numarul celor care lupta efectiv si ce armament au in dotare? Pe surse aceste date sunt necunoscute, dar chiar si asa, ne putem imagina un numar atat de mare de separatisti incat armata Ucrainei sa nu le poata face fata?

Sau totul este un banal circ politic, in care vietile civililor neinarmati si neputinciosi nu conteaza?

Ucraina a mai generat recent, in acest an, un moment intern ambiguu de o gravitate extrema, atunci cand vietile unor oameni au fost spulberate de lunetisti care trageau de pe cladiri publice (http://incomemagazine.ro/articole/criza-in-ucraina-13-manifestanti-omorati-de-un-lunetist-in-centrul-kievului - 20 februarie 2014; http://stirileprotv.ro/stiri/international/live-acum-ciocniri-intre-manifestanti-si-politie-la-kiev-politia-a-folosit-grenade-si-a-tras-cu-gloante-de-cauciuc.html - 21 februarie 2014; http://adevarul.ro/international/europa/experti-criminalisti-britanici-afla-kiev-ancheta-uciderea-manifestantilor-euromaidan-1_530c96fbc7b855ff56a63ed6/index.html - 25 februarie 2014).

In acest moment nimeni nu pare sa mai urmareasca cine sunt autorii acelor omoruri. Nimeni nu a revendicat acei lunetisti, care par la fel de fantomatici ca si "teroristii" din Romania, din decembrie 1989.

Totusi, pentru doborarea unui avion in aer la 10.000 de metri este necesara o tehnica militara de un anumit nivel, acest lucru nefiind la indemana unor exaltati inarmati cu AKM-uri (ca fapt divers, acestea avand un efect omorator pana la 1.500 de metri, a se vedea, de exemplu, sursa http://www.slideshare.net/cypyy/pistolul-mitraliera-18746397).

Reactiile internationale in urma avionului doborat mi se par facute cu jumatate de gura. Nu este vorba de a infiera un stat sau altul in functie de propriile interese politice (Ucraina sau Rusia), ci de a condamna ferm gestul criminal in sine si, din partea Uniunii Europene, de a identifica vinovatii care au generat aceasta tragedie. Este un moment in care putem afla daca Uniunea Europeana are forta de a rezolva astfel de situatii sau ne putem astepta sa fim casapiti din "distractie", in din ce in ce mai multe modalitati nebanuite.

Altfel, este evident ca viata si integritatea simplilor cetateni nu mai este garantata. Intr-o Europa asa zis unita si care clameaza primatul dreptului, al statului de drept si al drepturilor omului, vietile unor civili au fost spulberate inutil de folosirea aberanta a fortei brute.

Pentru ce au murit acesti oameni in avionul doborat? Pentru nimic? Sau ca pretext pentru ca sa moara in viitor si mai multi (desigur, tot pentru nimic)?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu