luni, 6 iulie 2015

Grecia a spus NU austeritatii, in ciuda uriasei manipulari si dezinformari mediatice

Dupa numararea a circa 95% din voturi (sursa: http://www.mediafax.ro/externe/fostul-premier-grec-antonis-samaras-a-demisionat-de-la-conducerea-partidului-noua-democratie-14548239) a devenit clar ca Grecia a spus NU austeritatii intr-o maniera covarsitoare: circa 60% din participantii la referendum au spus NU; circa 40% au spus DA. Simplificat, 3 din 5 greci au spus NU. "C-asa-i in tenis!", ar fi spus Toma Caragiu.

Mi se pare oricum destul de curios faptul ca 40% dintre greci ar fi acceptat austeritatea propusa de triada CE, FMI, BCE. Dar pana la acest raport 60% NU - 40% DA s-a afirmat in media ca:

1. "Potrivit ultimelor sondaje, cele două tabere sunt umăr la umăr, la o distanţă de doar un procent, iar diferenţa o vor face tinerii, spun analiştii citaţi de "The Guardian". Majoritatea, însă, înclină să pună ştampila pe "Nu", fiind afectaţi grav de măsurile de austeritate."

(sursa: http://www.romaniatv.net/referendum-istoric-in-grecia-urnele-s-au-deschis_230645.html).

2. "La ora 19:00 s-au inchis urnele in cadrul referendumului din Grecia. Presa greaca, citata de agentiile internationale, indica un avans pentru tabara NU: 51,5%, fata de 48,5% pentru DA."

(sursa: http://www.revista22.ro/live-grecia-referendum-decisiv-primele-rezultate-oficiale-partiale-tabara-anti-austeritate-ia-avans-60-nu-40-da-intalnire-de-urgenta-merkel-hollande-luni-57317.html).

IN CONCLUZIE, de la tabere "umar la umar" inaintea referendumului si de la 51,5% NU - 48,5% DA conform primelor rezultate partiale, s-a ajuns la un zdrobitor 61% NU - 39% DA!

Dincolo de manipularea media internationala in speranta influentarii opiniei alegatorilor catre DA, continua manipularea media internationala (inclusiv in Romania) pe tema datoriei Greciei si a necesitatii austeritatii.

Manipularea globala pe tema datoriei Greciei consta in lipsa informatiilor legate de istoricul si de datele concrete despre creditele care au dus la acumularea acestei datorii, despre care sursele actuale afirma ca a ajuns la 320-350 miliarde de euro.

Pentru o informare corecta a opiniei publice, ar fi trebuit sa existe un desfasurator/ un borderou/ o lista/ un tabel cu creditele care s-au acumulat de-a lungul timpului de catre Grecia.

De exemplu (aproape fara legatura cu realitatea), ar fi putut exista (si ar fi trebuit sa existe pentru informarea corecta a grecilor si opiniei publice internationale) un tabel in formatul urmator:

Nr.    Credit in   Destinatia   Eficienta      Datoria  Beneficiar  Credit
crt.   suma de:   creditului:   economica   externa  de              total
                                          a creditului:   totala:  credit:
...
54.   1 miliard     Avioane         0            150         Ministerul   135
        euro            militare                       miliarde  apararii      mld
                                                             euro                        euro
...

Si asa mai departe pana la cumularea celor 240-350 de miliarde de euro. S-ar mai putea trece in tabel dobanda de platit la fiecare credit, dobanda totala de platit, creditorul international care a acordat creditul, numele autoritatilor grecesti care au contractat imprumutul. Numai ca societatea informatizata este prea ocupata cu dezinformarea si cu ascunderea datelor concrete si relevante care ar dezvalui cu usurinta vinovatii de acumularea acestor datorii uriase.

In lipsa acestor informatii nimeni nu poate afirma ca a spus NU sau DA in totala cunostinta de cauza la referendum.

Ramane insa faptul ca Grecia are o datorie cuprinsa intre 240 si 350 miliarde de euro si nimeni nu stie ce s-a facut cu acesti bani.

Avem insa un termen de comparatie, si anume datoria externa a Romaniei de pe vremea comunismului lui Ceausescu. Comunismul din anii 60'-70' a industrializat Romania cu numai 13 miliarde de dolari (circa 10 miliarde de euro)!

Se vede ceva deosebit in Grecia anului 2015, in urma acumularii acestor datorii externe, de 24-35 de ori mai mare decat cea a Romaniei comuniste?

Ca unul care a petrecut cateva vacante in Grecia si a parcurs ceva teritoriu grecesc cu autocarul, nu am remarcat nimic care sa ateste vreo supradezvoltare economica sau o supraindustrializare a Greciei in raport cu Romania. Poate spune cineva ca Grecia are o industrie grea sau constructoare de masini foarte dezvoltata? Sau ca grecii sunt recunoscuti international ca mari dezvoltatori in domeniul IT? Sau alte asemenea?

Grecia este cunoscuta in lume in special pentru insule si pentru turism.

In caz ca impresiile la prima vedere nu par relevante, am parcurs sursa https://ro.wikipedia.org/wiki/Grecia#Economia pentru a vedea date despre economia Greciei. Astfel, Grecia este intr-o proportie covarsitoare o tara a serviciilor (85%), uramta de industrie (12%!) si de agricultura (3%). In cadrul serviciilor turismul ocupa un loc de frunte:

"Printre cele mai importante sectoare economice se numără turismul (cu 14,9 milioane de turiști internaționali în 2009, este a șaptea cea mai vizitată țară a Uniunii Europene și a 16-a din lume de către Organizația Mondială a Turismului)".

Toate acestea arata ca banii imprumutati de guvernele Greciei de-a lungul timpului au fost luati cu scopul vadit de a indatora populatia si de a transforma cetatenii greci in sclavi ai creditorilor.

Se poate face o paralela intre Grecia si Romania pe temele imprumuturilor externe, eficientei economice a imprumuturilor externe si a acceptarii sau nu a austeritatii economice.

Romania de dupa 1989 s-a imprumutat inutil, ineficient si nesustenabil, ca si Grecia. Pentru cetateni nu se vede nimic bun realizat concret in urma imprumuturilor externe. Saracia la nivelul cetateanului este aceeasi. Numai prosperitatea autoritatilor corupte a crescut. Dupa care, Romania a adoptat masuri (din punctul de vedere al autoritatilor) "dure dar necesare" de austeritate pentru redresare economica (de fapt pentru echilibrarea bugetului).

Au dreptul sa vorbeasca autoritatile romanesti despre austeritate si masuri "dure dar necesare"?

Ca sa ne lamurim asupra acestui aspect, nu mai departe de ieri, 05.Iulie.2015, a aparut lista baronilor penali ai Romaniei. De remarcat ca, pe sursele care marcheaza aceasta lista, termenul "baroni" nu este pus in ghilimele si desemneaza capi ai autoritatilor locale care au probleme cu justitia sau chiar au fost condamnati definitiv.

Iata lista capilor autoritatilor locale romanesti care au probleme cu justitia, preluata de pe sursa http://www.ziuanews.ro/revista-presei/silviu-manastire-prezinta-in-exclusivitate-lista-baronilor-penali-ai-romaniei-251064:

"1. Primăria Capitalei – dosare corupție, apropiați ai primarului general Sorin Oprescu

2. Andrei Chiliman – primar sectorul 1 București, abuz în serviciu, mită

3. Radu Mazăre – primar Constanța, mită

4. Nicușor Contantinescu – președinte CJ Constanța, corupție

5. Marian Oprișan – președinte CJ Vrancea, lider al UNCJ, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

6. Gheorghe Bunea Stancu – președinte CJ Brăila, condamnat pentru corupție

7. Silvian Ciuperca – președinte CJ Ialomița, abuz în serviciu, trafic de influență

8. Răducu Filipescu – președinte CJ Călărași, dosar la ANI

9. Gheorghe Nichita – primar Iași, abuz în serviciu

10. Cristian Adomniței – președinte CJ Iași, abuz în serviciu

11. George Scripcaru – primar Brașov, abuz în serviciu, corupție

12. Aristotel Căncescu – președinte CJ Brașov, abuz în serviciu

13. Mircea Molot – președinte CJ Hunedoara, abuz în serviciu, corupție

14. Horia Uioreanu – președinte CJ Cluj- luare de mită

15. Iulian Bădescu – primar Ploiești, mită, abuz în serviciu

16. Mircea Cosma – președinte CJ Prahova, abuz în serviciu, corupție

17. Romeo Stavarache – primar Bacău, mită, abuz în serviciu

18. Dragos Benea – președinte CJ Bacău, abuz în serviciu, corupție

19. Tudor Pendiuc – primar Pitești, luare de mită

20. Constantin Nicolescu – președinte CJ Argeș, condamnat definitiv, corupție

21. Paul Stanescu – președinte CJ Olt, abuz în serviciu

22. Ion Prioteasa – președinte CJ Dolj, abuz în serviciu, corupție

23. Gheorghe Ștefan – primar Piatra Neamț, corupție

24. Cătălin Nechifor – președinte CJ Suceava, trafic de influență, luare de mită

25. Florin Țurcanu – președinte CJ Botoșani, condamnat pentru abuz în serviciu

26. Constantin Boscodeala – primar Buzău, abuz în serviciu, incompatibilitate

27. Cristinel Bigiu – președinte CJ Buzău, prins în flagrant, luare de mită

28. Cătălin Cherecheș – primar Baia Mare, corupție

29. Borboly Csaba – președinte CJ Harghita, luare de mită

30. Robert Raduly – primar Miercurea Ciuc, abuz în serviciu

31. Dorin Florea – primar Targu Mures, abuz în serviciu

32. Sorin Frunzaverde – președinte CJ Caras Severin, abuz în serviciu

33. Titu Bojin – președinte CJ Timiș, corupție

34. Constantin Hogea – primar Tulcea, corupție

35. Florin Carciumaru – primar Târgu Jiu, luare de mită, abuz în serviciu

36. Minel Prina – primar Slatina, corupție, abuz în serviciu

37. Adrian Duiucu- președinte CJ Mehedinti, abuz in serviciu, corupție

38. Constantin Gherghe – primar Turnu Severin, declarat incompatibil definitiv

39. Gabriel Boriga- primar Târgoviște, condamnat definitiv pentru abuz în serviciu

40. Emilian Francu – primar Râmnicu-Vâlcea, condamnat definitiv pentru luare de mită”
.

Am adaugat numere de ordine pentru a avea o evaluare cantitativa a capilor marilor orase si judete care au probleme in fata unei justitii care avanseaza cu viteza luminii stinse pana la luarea unor decizii ridicole in raport cu gravitatea faptelor.

In aceste conditii, are statul mafiot totalitar roman autoritatea morala de a vorbi si de a impune (!) masuri "dure dar necesare" cetatenilor, pentru a evita "colapsul" creat de marii ticalosi cu functie? Nu este evident ca romanii muncesc pentru a cotiza catre marii infractori centrali si locali, dar si catre marii creditori internationali?

Au romanii vreun beneficiu de pe urma tuturor acestora? Evident ca nu, sunt doar bani furati de la cetateni, mai mult sau mai putin cu aparenta legalitatii. Mai ales creditele par legale, pentru ca nu exista criterii de eficienta impuse si nici responsabili urmariti in timp atunci cand creditele se dovedesc a fi total ineficiente si chiar o bataie de joc.

Sigur ca noi, ca romani, nu avem cum sa cunoastem punctual mafia politico-economica din Grecia. Dar rezultatele politicilor infractionale ale Greciei, facute in scopul falimentarii si supraindatorarii cetatenilor, se vad chiar si din galaxiile invecinate.

Creditorii lu' Peste (CE, FMI, BCE) stiu foarte bine ca statul mafiot grec a dus o politica de autofalimentare.

Numai ca, spre deosebire de Romania, unde functioneaza o mafie militarista totalitara, in Grecia exista inca democratie.

Daca grecii ar fi spus DA la referendum, atunci in mod cert le-ar fi fost rau pentru ca ar fi acceptat din start propriile lor masuri "dure dar necesare". Spunand NU, de ce ar fi mai rau, din moment ce oricum se spune ca trebuie sa urmeaze ceva rau?

Spunand NU la referendum, grecii au transmis un mesaj de tipul "sunteti niste jigodii" pseudo creditorilor internationali, care urmaresc sclavizarea globala a popoarelor prin acordarea de credite inutile, ineficiente si nesustenabile catre guverne corupte care sunt dispuse sa-si tradeze cetatenii pentru a fi partasi si beneficiari ai furtului masiv de bani publici.

Noi, ca romani, am invatat ceva din asta? Eu as zice ca nu. Noi suntem austeri prin definitie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu