miercuri, 29 iulie 2015

"Spectacolul" coruptiei din domeniul medical, faza pe oncologie

Presa on-line semnaleaza si comenteaza "cancerul" din sistemul medical romanesc, care a infestat cu multa usurinta chiar si domeniul oncologic. Dintre surse mentionez:

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Perchezitii+la+medici+si+farmacisti+din+Bucuresti+sapte+judete

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/dna-ancheteaza-o-retea-de-frauda-cu-medicamente-impotriva-cancerului-medici-premiati-de-companii-cu-excursii-in-las-vegas.html

http://www.stiridecluj.ro/social/perchezitii-dna-la-institutul-oncologic-s-a-spart-buba-beneficiilor-primite-de-medici-de-la-firmele-farmaceutice

http://www.ziare.com/stiri/perchezitii/actiune-de-amploare-a-dna-medici-oncologi-si-farmacisti-suspecti-de-coruptie-surse-1375181

Pana sa intram in subiect, trebuie subliniat ca s-au semnalat numeroase cazuri de coruptie in domeniul medical, dar nu prea exista stiri cu condamnari in masa primite de armatele de infractori care "activeaza" in acest domeniu, semn ori ca anchetele sunt trase pe linie moarta, ori ca judecata este amanata la nesfarsit.

Fapta incriminata este urmatoarea: in urma faptelor de coruptie s-a favorizat prescrierea celor mai scumpe medicamente pentru tratarea cancerului, iar tratamentul unui pacient ajungea sa coste sute de mii de lei.

Din moment ce sursele vorbesc de 61 de perchezitii in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis si in orasul Bucuresti, ma intreb daca poate fi vorba de mai putin de 61 de persoane implicate in coruptia din domeniul oncologic.

Mafia "oncologica" ar cuprinde urmatoarele tipuri de corupti:

1. Medici oncologi;
2. Distribuitorii de medicamente;
3. Functionari ai statului care avizeaza dosare;
4. Farmacisti.

De unde se vede ca pentru a fi, in ultima instanta, un anumit tip de hot, studiile dunt indispensabile! La fel de indispensabila este aparenta onorabilitatii! In zilele noastre numai prostii si primitivii mai dau in cap cu metode clasice, pentru a fura portofelul victimei cu maxim 17 lei in el. Acum exista scheme financiare prin care cetatenilor li se subtilizeaza banii direct din taxe si impozite. Iar sistemul medical a conferit noi valente si a adaugat noi dimensiuni acestor scheme financiare.

In privinta probarii vinovatiei cuiva exista mari dubii. Deja exista chichita care ofera explicatia: medicii prescriu substanta de baza, iar farmacistii ofera medicamentele corespunzatoare substantei prescrise, avand grija sa ofere cele mai scumpe medicamente.

Pana la urma mi se pare ridicola existenta in paralel medicamentelor scumpe si ieftine. Nu exista informatii legate de diferentele de pret dintre medicamentele scumpe si ieftine, dupa cum nu exista informatii despre ce anume face ca anumite medicamente sa fie mult mai scumpe. Este eficacitatea medicamentelor dependenta de pretul lor? Sunt medicamentele ieftine inutile? Daca ar fi asa, atunci nu ar mai exista.

Informatiile lipsesc si in privinta eficacitatii in tratarea cancerului. Nu stiu daca se fac prea multe studii si analize ale starii pacientilor bolnavi de cancer. Nu se fac studii privind evaluarea stoparii evolutiei bolii in urma administrarii medicamentelor. Tot asa cum nu stiu daca se fac prea multe studii pe tema cauzelor generatoare de cancer. In mod cert, din experienta personala, stiu ca nu se cauta aflarea cauzelor la nivel individual, care au condus la imbolnavirea unui pacient de cancer. Adica pacientul se imbolnaveste de cancer, dar nu stie de la ce i se trage.

Deci, in principiu, totul se bazeaza pe inducerea unei stari de teama si teroare la pacientul care-si vede sfarsitul foarte aproape, si pe prescrierea dupa ureche a unor tratamente scumpe. Nu exista informatii statistice despre numarul persoanelor care au supravietuit si s-au vindecat de cancer, nici informatii statistice despre numarul de ani pe care l-au mai trait persoanele diagnosticate cu cancer.

Adica, dupa cum se vede, totul este un mare vid informational, probabil pentru o dezinformare corecta a cetatenilor, impotriva prevederilor constitutionale...

Pe baza acestui vid informational si pe baza vidului legislativ, care nu garanteaza existenta medicamentelor ieftine pe piata, s-a cladit coruptia si devalizarea banilor publici prin vanzarea de medicamente scumpe pentru tratarea cancerului  (de multe ori iluzorie).

Iata ca dezastrul anuntat de Basescu si de noii si vechii penelisti nu vine de la scaderea taxelor, ci are cauze precise, de exemplu coruptia din sistemul  medical, gestionata, dupa cum am vazut, de medici oncologi ("inclusiv avand functii de sefi de clinici si sectii de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate - subprogramul oncologie", conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/dna-ancheteaza-o-retea-de-frauda-cu-medicamente-impotriva-cancerului-medici-premiati-de-companii-cu-excursii-in-las-vegas.html), distribuitori de medicamente, functionari ai statului care avizeaza dosare, farmacisti.

Acesta este un caz punctual in care sunt nominalizati cu precizie cei care devalizeaza bugetul de stat. Pentru astfel de infractori trebuie marite taxele si impozitele platite de simplii cetateni? Vina acestor infractori trebuie platita de simplii cetateni contribuabili? Va recupera statul integral prejudiciul creat (altfel decat din masuri de "austeritate")?

Nici in domeniul recuperarii prejudiciilor statul nu ofera o statistica exacta si publica, in care sa evidentieze infractiunea generatoare de prejudicii, valoarea prejudiciilor create in urma infractiunii, domeniul generator de prejudicii, persoanele responsabile de prejudicii, totalul prejudiciilor create pana acum (macar in ultimii 5-10 ani), valoarea prejudiciilor recuperate si masurile luate pentru ca astfel de situatii sa nu se mai intample.

Prin aceasta atitudine statul evident ca acopera si favorizeaza infractorii. Dupa care le vorbeste oamenilor onesti despre "masuri dure dar necesare" de austeritate. Oare cati infractori din domeniul medical duc o viata austera? Oare cati infractori ai banilor publici duc o viata austera?

Pai, sursa http://www.evz.ro/elena-udrea-intalnire-pe-litoral-cu-tripleta-mazare-constantinescu-strutinsky-avand-in-vedere-relatiile-bune-de-colaborare-ca-oameni-de-administratie-m-am-bucurat-ca-am-putut-discuta-cu-dansii-si-bea-o-cafea.html ne informeaza ca Elena Udrea este bine mersi la mare, dupa ce fusese urmarita penal si arestata preventiv acum cateva luni in multiple cauze, si se intalneste pe terasele de pe litoral cu alti justitiabili inca nejustitiati: Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky!

Spre deosebire de Elena Udrea, coruptii care comercializau medicamentele scumpe pentru tratamentul cancerului au beneficiat de plimbari mai "austere" pe la Ottawa-Paris, San Diego-Las Vegas, Brașov, Iași și Sibiu intre 2013 si 2014, pe banii distribuitorilor zonali de medicamente scumpe. "Curat austeritate!", ar fi scris Caragiale intr-o alta piesa de teatru, daca ar fi trait in zilele noastre. Din pacate, in zilele noastre asa zisii oameni de cultura sunt subordonati puterii, astfel incat a disparut satira, pamfletul si evidentierea comica a ticalosiei societatii in care traim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu