luni, 29 august 2016

Misterele si evolutia limbii romane

Conform Articolului 13 din Constitutia Romaniei,

"Limba oficială    ARTICOLUL 13
În România, limba oficială este limba română. "
.

Conform sursei https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Limbii_Rom%C3%A2ne,

"Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august";

"Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că "importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite".".

Dar de la gogosi fara acoperire inscrise in Constitutia Romaniei in chip de drepturi fundamentale cu care sa ne mandrim aiurea si pana la realitatea pe invers nu-i decat un pas.

Probabil ca in zilele noastre nu mai e nevoie nici de identitate nationala, nici de consolidarea unei societati puternice si unite, ci doar de globalizare.

De pilda, la Bucuresti a avut loc Green Sounds Festival, intre 26.August.2016 si 28.August.2016.

Deja numele festivalului este scris, probabil, in "dialectul anglo-saxon" al limbii romane. Daca acest lucru nu este suficient, iata si poza fluturasului oferit de organizatori (Primaria Municipiului Bucuresti si Creart), cu programul scris in aceeasi limba.
 

Daca tot nu e suficient, iata si alte anunturi care apareau pe monitoarele instalate la evenimentul din parcul Herastrau:

a) "Next on main stage: 'Vita de vie ". Normal ar fi fost, probabil, din "respect" pentru limba romana: "Next on main stage: 'Vine' ";



b) "Powered by"?! Probabil ca primaria o fi realizat motorul in 4 timpi al festivalului...
 

Daca tot nu ne-am lamurit in privinta dragostei netarmurite pentru limba romana, iata o secventa de pe site-ul http://www.bestjobs.ro/, unde din 7 anunturi, 4 sunt in "dialect".



Concluzie?
Pardon! Cer scuze multinationalelor si globalizarii. Am vrut sa zic: "It's OK! That go so too!". :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu