luni, 12 septembrie 2016

Prima zi de scoala

Prima zi de scoala... Afara e vopsit gardul, inauntru...

Cu ocazia inceputului noului an scolar se fac, ca de obicei, campanii de imagine si se debiteaza tot felul de "fantezii", pentru o dezinformare corecta a cetatenilor (inclusiv a copiilor care ajung la scoala plini de idei gresite).

In tara lui "uite doctoratul, nu e doctoratul" si a lui "uite comisia care analizeaza plagiatul, nu e comisia care analizeaza plagiatul", diversi mascarici incravatati simt nevoia sa arunce cu demagogie si minciuni grosolane in toate directiile.

De pilda, nenea Iohannis a bagat si el niste strâmbe epice, conform sursei http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/klaus-iohannis-prima-zi-de-scoala-educatia-este-calea-spre-succes-si-nu-coruptia-nepotismul-smecheria-sau-castigul-facil-1595603:

„De mulți ani încoace pare că educația nu este neapărat calea spre succes în România sau că, de fapt, alte lucruri contează mai mult, că nu întotdeauna competența și performanța duc la apreciere, promovare și prosperitate. Mesajul pe care vreau să vi-l dau astăzi celor prezenți, dar și tuturor celor care ne ascultă și celor care încep școala este acesta: educația este calea spre succes și trebuie să fie calea spre succes în România noastră, nu corupția, nepotismul, șmecheria sau câștigul facil, ci educația, munca, determinarea și onestitatea”.

Dupa care, probabil ca Iohannis a cerut o punga de la sepepisti si a vomitat generos.

Sigur ca Iohannis incearca sa mimeze corectitudine din punct de vedere politic. Dar realitatea evidenta este ca educația nu este deloc o cale spre succes si spre prosperitate în România. Precedentul presedinte era mai sincer si afirma ca scoala produce oricum numai tampiti. :))

Ca sa o spunem pe aia dreapta, exact corupția, nepotismul, șmecheria sau câștigul facil sunt calea spre prosperitate in Romania. Iar exemplele sunt mult prea numeroase, fapt pentru care selectarea unor exemple relevante este foarte dificila. Propun un caz mai maruntel, al unor autoritati locale, urmat de un caz notoriu cu multe autoritati centrale.

1. O pilda relevanta este exact din domeniul scolar: "boom-ul" imobiliar cu scoli "reabilitate" de catre autoritatile statului mafiot totalitar. Un caz celebru este "reabilitatea" scolii din Fâstâci.

Cazul a fost readus in actualitate in acest an, dar sa vedem pe surse cum corupția, nepotismul, șmecheria sau câștigul facil sunt calea spre succes "de-a lungul veacurilor" la Fastaci.

1.1. Astfel, inca din 05.Octombrie.2008, conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/romania-te-iubesc/romania-te-iubesc-la-fastaci-se-fura-viitorul.html, puteam afla ca:

"La Fastaci se fura viitorul";

"La scoala din Fastaci, judetul Vaslui, varul aruncat pe niste pereti a ajuns sa coste 28 de miliarde de lei vechi. Intre timp, copiii satului invata in sala de asteptare a dispensarului si in Ocolul Silvic."!!!

"La doar cativa pasi de Ocolul Silvic, pe dealul din apropiere o constructie fara geamuri si usi, fara acoperis, inconjurata de balarii ar trebui sa fie scoala. Pare incredibil dar in peretii de beton patrunsi de apa si in maldarele de moloz s-au aruncat pana acum aproape 15 miliarde de lei vechi. Banii au venit de la stat, prin primarie, iar de reconstructia vechii scoli se ocupa o firma privata."!!!

Oau! Ce tari sunt "educatii"!!!

1.2. Sa vedem cum au "evoluat" lucrurile si cum a "triumfat" "educatia" in Fastaci in anul 2015, conform sursei http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2015/sezonul-2/in-vaslui-inspectoratul-scolar-i-a-pus-pe-elevi-in-silenzio-stampa-scoala-de-30-de-miliarde-care-nu-e-gata-din-2007.html:

"Era toamana lui 2007 [...].

In curtea scolii, cativa muncitori erau mai mult decat relaxati.Spuneau chiar ca lucrarile merg bine. O firma de constructii fusese angajata in 2006 sa repare scoala. 14 miliarde lei vechi, mai bine de 400 de mii de euro la acea vreme erau deja cheltuite pe ruinele din Fastaci. Primarul era bolnav iar viceprimarul Vasile Aporcaritei [Hi, hi! N-au gasit alta "rima"...] preluase puterea in sat si vorbea despre miliardele cheltuite pe nimic.

Constructorul spunea cu mana pe inima ca este in grafic si lucrarea e sub control. Pentru oamenii locului, lucrurile erau clare: lucrarile erau facute de o firma fantoma.";

"Dupa aproape 10 ani, scoala este inca in lucru.";

"De cum pasesti in acest loc ai acelasi sentiment ca aici s-a petrecut o nenorocire.";

"In santier sunt 5 muncitori. Si ei pe picior de plecare pentru ca de luni de zile nu si-au primit banii.";

"Gatita de sarbatoare, o doamna inspector face promisiuni.

“Pot sa spun ca am certitudinea ca intr-o luna, maxim doua, veti invata si voi intr-o scoala noua. Avand in vedere ca avem aceasta certitudine pot sa va spun multa sanatate”.

Ce nu stie doamna este faptul ca ani la rand copii au tot auzit acest lucru: ca vor invata intr-o scoala noua."
! :))

"Cu inspectoarea si cu actulul primar am pornit intr-un tur al scolii. Chiar daca in fata copiilor promitea ca intr-o luna maxim 2 vor invata in scoala noua, stadiul lucrarilor pare ca ii mai taie din elan. Acum vorbeste de 2-3 luni."!

"La Fastaci calculele inca se fac in lei vechi. Pana acum, in pereti s-au investit 25 de miliarde de lei vechi [adica 2,5milioane de lei actuali], mai bine de 7 sute de mii de euro. Si se vor mai cheltui.";

"Mai pe seara, in santier a aparut si constructorul, care spune ca e in grafic. Graficul arata ca din toamna lui 2008, aici trebuia sa fie o scoala. Pentru Puscasu, fostul edil, Aporcaritei e principalul vinovat. “N-am vrut dau spaga. M-a amenintat de fata cu toata lumea sa ii dau cota. Si sa iau lemnul de la firmele lui la toate scolile.”"!

"Bani multi, materiale furate si deteriorate, si ani intregi in care copii au fost chinuiti. Toate s-au pierdut fara urma la Fastaci si nicio autoritate a statului n-a fost in stare sa dezmeticeasca lucrurile."!

Deja, in lumina acestor evidente, putem propune un sondaj de opinie (poate sa participe si Iohannis impreuna cu "tehnocratii" si cu societatea lui civila). Care este calea spre succes in Romania?

a) Educatia;
b) Corupția, nepotismul, șmecheria, câștigul facil.

1.3. In fine, in zilele noastre, mai exact pe 06.Septembrie.2016, sursa http://stirileprotv.ro/stiri/social/scoala-din-vaslui-care-dupa-un-deceniu-si-trei-milioane-de-lei-inghititi-tot-nu-e-gata-unde-vor-invata-elevii-anul-acesta.html punea ultima bomboana pe coliva "scolii" din Fastaci (localitate aflata in judetul de legenda Vaslui):

"Scoala din Fastaci, judetul Vaslui, poate fi ridicata la rang de monument national al neputintei si nepasarii. Se implinesc 10 ani de cand in de-acum celebra localitate se renoveaza vechea unitate de invatamant.";

"In tot acest timp, Stirile Pro TV au prezentat situatia absurda de acolo. Lucrarile au inghitit trei milioane de lei, iar pentru finalizare ar fi nevoie de inca pe atat, de sapte ori mai mult decat ar costa o unitate noua."!!!

"Localnic: [...] "Pana in 2080 e gata."."! :))

"Noul edil spune ca, din 2006 si pana acum, s-au cheltuit trei milioane de lei. Ar mai fi nevoie de inca 2,7 milioane de lei de la Guvern."!

Pe bune?!

"In toti acesti ani sunt sate tot in Romania care s-au ridicat in doi ani de la zero, cu costuri mult mai mici, de pana-n 150.000 de euro."!!!

Adevarul e ca nu s-a terminat socala din Fastaci pentru binele copiiilor: mai au inca o sansa de succes daca o apuca pe calea corupției, nepotismului, șmecheriei, câștigului facil. :))

2. O alta pilda foarte relevanta de prosperitate infractionala este dat de afacerea Microsoft si de reprezentantii ei de frunte: Claudiu Florica si Dinu Pescariu, care impreuna cu o turma de politicieni corupti sau imbecili (putin probabil) au reusit sa devalizeze cu succes Romania de zeci sau sute de milioane de euro. De remarcat ca Florica si Pescariu au devenit denuntatori si au ramas cu spagile de milioane.

Oare cat de ipocrit poate fi Iohannis ca sa bata campii cu gargara lui? Iohannis are impresia ca a descoperit apa calda cu "educatia" lui. Sigur ca mai poate prosti din vorbe pe cei nascuti dupa ultima ploaie, dar cum o rezolva cu cei care au luat deja capacitatea si au copiat cu succes la bac?

Mi se pare scandalos si sinistru tot acest circ continuu: autoritatile debiteaza minciuni grosolane pe care nu le mai crede absolut nimeni. Corupția, nepotismul, șmecheria și câștigul facil sunt la vedere pentru toata lumea, mai putin pentru autoritati (in special pentru Ministerul Public si pentru Ministerul Justitiei). Cetateanul onest este prizonierul ticalosiilor autoritatilor: le vede, le simte si nu poate face absolut nimic impotriva lor.

La ce scoala se invata "ingineria" financiara cu bani publici, Iohannis? Prin scolile pe unde am invatat eu nu se pomenea asa ceva, dar toata lumea vede ca e plina tara de astfel de "specialisti"! Sunt sigur ca mai vor si altii sa fie milionari in euro semnand acte cu deconturi fictive sau supraevaluate, in loc sa munceasca pe 200 de euro pe luna, sperand in zadar apreciere si promovare...

Raman la parerea ca placerea de a invata are o valoare pur personala. Dar cine vrea sa aiba succes trebuie sa treaca mai intai obligatoriu pe la scoala vietii.

In final, poze cu gardul frumos "vopsit" cu baloane, in asteptarea victimelor credulitatii...





2 comentarii:

  1. Vai de capul lor de scoli.Intr-unul din corpurile liceului unde invata Diana au inceput renovarile fix la 1 septembrie.Drept urmare acum invata de la ora 13 la ora 20,ajunge acasa pe la ora 21.30-22.Au promis ca termina pana in octombrie dar tare greu mi-e sa cred.Oricum fac lucrari de mantuiala ca de obicei.Au vorbit ieri sapte ceasuri numai tampenii toti.Oare chiar isi inchipuie ca-i mai crede careva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca nu-i mai crede nimeni, circul autoritatilor merge mai departe pentru ca e clar ca nu ne putem opune in niciun fel acestei batai de joc.

      Ștergere