luni, 17 octombrie 2016

Romania lucrului "bine" facut: strategie inexistenta pe termen lung, programe pe termen scurt de unica folosinta

1. Strategie inexistenta pe termen lung pentru Romania!

Am vazut ca de abia acum, la 26 de ani de la victoria Revolutiei Infractorilor din 1989, avem o persoana, in speta pe Klaus Iohannis, care este preocupata macar formal de un proiect de tara (sursa: http://www.stiripesurse.ro/proiectul-de-tara-in-linie-dreapta-mesajul-lui-klaus-iohannis-video_1155555.html).

M-am uitat pe site-urile internet ale principalelor partide politice din Romania, PSD si PNL, pentru a vedea daca exista o strategie nationala pe termen lung.

Pe site-ul PSD, http://www.psd.ro/, nu exista asa ceva.

Pe siteul PNL, http://pnl.ro/, nu exista asa ceva.

De unde rezulta ca politica in Romania inseamna arta subtilizarii banilor publici si arta convingerii maselor ca sclavia economica inseamna modernism si civilizatie.

Mai are rost sa ma uit la partidele mai mult sau mai putin fantoma sa caut strategii pe termen lung?

Ce nevoie are Romania de lideri si de institutii de guvernare in astfel de conditii?

Ce guverneaza nulitatile de la putere si incotro ne indreapta ca tara si popor? Catre Holocaust economico-social? Pana acum acest fapt mi se pare evident.

Turmelor de plagiatori care s-au perindat pe la putere in chip de somitati, daca tot vor sa rupa gura targului cu capital de imagine, le sugerez sa se inspire din documentele programatice ale fostului PCR, care contineau intr-adevar strategii pe termen lung, multe dintre ele foarte logice ca directii generale.

Astfel, se pot consulta pe site-ul CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, ce noroc pe mine!), pe sursa http://www.cnsas.ro/surse_PdCR_PMR_PCR.html, unele documentele ale fostului PCR, din care recomand:

A. Programul Partidului Comunist Român de făurire a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi înaintare a României spre comunism, din 1975 (!), pe sursa:
http://www.cnsas.ro/documente/istoria_comunism/documente_programatice/1975%20Programul%20PCR.pdf;
Element ajutator: consultarea macar a paginilor 65-101.

In cadrul acestor pagini se pot gasi urmatoarele directii generale:
- Cresterea fortelor de productie;
- Sistematizarea administativ teritoriala;
- Ridicarea gradului de civilizatie materiala a intregului popor;
- Dezvoltarea armonioasa a ramurilor economiei nationale;
- Asigurarea unui raport just intre industrie si agricultura;
- Crearea unei industrii puternice (las' ca ne-au subdezvoltat "democratii" postdecembristi);
- Dezvoltarea intensiva a agriculturii (las' ca ne-au subdezvoltat "democratii" postdecembristi);
- Cresterea productivitatii muncii pe baza procesului de mecanizare si automatizare a procesului de productie (echivalentul "retehnologizarii" sau al "modernizarii" care azi inseamna mai mult vorbe);
- Cresterea eficientei economice (care azi nu mai exista, mai ales la bugetari si firme de stat!);
- Imbunatatirea calitatii produselor (azi avem haine, incaltaminte si o gramada de produse care arata bine si sunt frumos colorate dar sunt de unica folosinta; de haleala cu E-uri ce sa mai spunem?);
- Dezvoltarea invatamantului, factor de baza al progresului general al societatii (!);
- Intarirea familiei, nucleul de baza al societatii (in zilele noastre promiscuitatea este constant incurajata si promovata);
- Ridicarea nivelului general de civilizatie al vietii materiale si spirituale a poporului (in zilele noastre e cu indobitocirea!).

Tot in cadrul acestor pagini exista exemple de politici care pot fi preluate eventual cu copy+paste:
- politica industriala;
- politica agrara;
- politica in domeniul gospodaririi apelor si protejarii mediului inconjurator;
- politica in domeniul investitiilor;
- politica in domeniul constructiilor;
- politica in domeniul dezvoltarii si perfectionarii transportului si telecomunicatiilor;
- politica in domeniul sistematizarii teritoriului, oraselor si satelor;
- politica privind cresterea PIB;
- politica in domeniul ridicarii nivelului de trai al intregului popor (!);
- politica demografica si de folosire a fortei de munca (in zilele noastre s-a trecut de la "decretei" la exterminare economica in masa);
- politica in domeniul invatamantului si al pregatirii profesionale;
- politica de promovare a stiintei si progresului tehnic;
- politica finaciara si a preturilor.

Hm! Liderii comunisti nu pareau sa se plictiseasca in masura in care cautau solutii la toate astea!

B. Programul Directiva al Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român cu privire la dezvoltarea economico-socială a României în cincinalul 1991-1995 şi orientările de perspectivă pînă în anii 2000-2010, sursa:
http://www.cnsas.ro/documente/istoria_comunism/documente_programatice/1989%20Programul%20Directivai.pdf.
Element ajutator: consultarea macar a paginilor 12-18.

Dupa care, "corifeii" sau "ideologii" sau "doctrinistii" de "stanga", de "centru", de "dreapta" si de... monarhie ai partidelor zilelor noastre pot adauga cateva vorbe demagogice adaptate vremurilor noastre, pe care cred politicienii ca vor sa le auda fraierii cu drept de vot, si gata "strategia"!

Sigur ca se pot gasi cu usurinta turme de propagandisti si natarai creduli care sa ma acuze de nostalgii si de alte prostii nule si neavenite. Numai ca, in mod ciudat, in zilele noastre, printre turmele de "condamnisti" ai comunismului se gasesc "specialisti" care vor sa reinvie vechile proiecte ale vechiului regim.

Exemplul concret recent pana la actualitate este urmatorul: madam primar al capitalei, Gabriela Vranceanu Firea Pandele incearca si ea sa termine proiectul "Bucuresti - port la Dunare" (elaborat si inceput de comunisti chiar in ultimii ani ai Epocii "Ceausescu")!!! Pai nu puteati, bre, sa-l mitraliati pe ala macar cativa ani mai tarziu?

Desigur, pentru inceput trebuie... refacute studiile de fezabilitate (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/gabriela-firea-vrea-sa-faca-bucurestiul-port-la-dunare-589587, de ieri, 16.10.2016!). Hi, hi! Taxe sa fie, ca stie puterea cum sa le cheltuie in zadar! D-aia trebuia mitraliat Ceasca in stil mafiot cat mai repede posibil in decembrie 1989: trebuiau refacute studiile de fezabilitate pentru propasirea "natiei" (adica a mafiei politico-economice)!

2. Programe de unica folosinta pe termen scurt.

Pe site-ul PNL, in plus, nu exista nici macar un program pe termen scurt, pe urmatorii patru ani! Altfel spus, in ipoteza extrem de putin probabila ca PNL ajunge la putere alaturi de noul FSN (adica USR), guvernarea acestui partid va fi in mod cert haotica si va urmari doar oportunitatile cele mai profitabile de spulberat bani publici in interes personal.

Spre deosebire de PNL, PSD are trei programe pentru urmatorii patru ani, care se regasesc pe adresele internet urmatoare:
http://psd.ro/assets/pdf/Programul_economic_al_PSD_%28partea_a_ll-a%29_-_09.10_.2016_.pdf
http://psd.ro/assets/pdf/Dezvoltarea_si_modernizarea_Romaniei_-_Romania_start-up.pdf
http://psd.ro/assets/pdf/Programul%20economic%20al%20PSD%20-%2022.09.2016.pdf

Primul program se refera la eliminarea a 102 taxe nefiscale.

Al doilea program se refera la asigurarea finantarii pentru crearea a 10.000 de firme de tip start-up (Oare nu exista echivalent in limba romana? Eu le numesc, sa zicem, firme deschise de persoane care nu au mai avut niciodata alta firma.). Se spera sa se creeze astfel 60.000 de locuri de munca cu acest program, care mai contine un set de proceduri simplificate:
- O firma de tip SRL cu cheltuieli de infiintare 0 (zero);
- Capital social al firmei: 1 leu;
- Infiintarea firmei se face intr-o zi;
- Se ofera o semnatura electronica gratuita;
- Se ofera un cont bancar gratuit (nu stiu ce inseamna asta).
Se mai are in vedere crearea cate unui liceu antreprenorial in fiecare resedinta de judet, fapt cu adevarat remarcabil, dupa parerea mea.

Al treilea program are ca obiectiv mai multi romani in clasa de mijloc. In cadrul acestui program se vorbeste de:
- Trai decent (deci momentan traiul romanilor este cam indecent);
- Salarii mai mari (deci momentan salariile romanilor sunt cam mizerabile);
- Pensii cinstite (deci momentan pensiile romanilor sunt cam... necinstite, hi, hi!);
- Servicii medicale de calitate (s-o vedem si p-asta...);
- Educatie de top (Hm! O sa devenim o natie de genii?).
Realizarea acestor deziderate s-ar face prin infiintarea Fondului Suveran de Investitii si Dezvoltare (FSDI), adica prin crearea unei institutii de stat care sa gestioneze (in interes personal?) 200 de companii cu un capital de 45 de miliarde de lei, avand ca scop:
- Reindustrializarea (deci in Romania a avut loc o dezindustrializare!);
- Eliminarea decalajelor (intre cine si cine?);
- Dezvoltarea unor sectoare competitive: procesare legume-fructe; procesare carne; combinat metalurgic (n-au fost destule pe vremea lui Ceasca, inchise sau rase de pe fata pamantului in prezent?); imbuteliere apa minerala (nu sunt destule firme?!); produse farmaceutice (nu avem deja inchisul Institut Cantacuzino?); componente pentru industria de aparare;
- Absorbtia fondurilor europene (bine ar fi!).
Se spera ca in acest fel sa creasca PIB-ul cu 20 de miliarde de lei, sa creasca bugetul cu 6 miliarde de lei si sa se creeze 42.000 de noi locuri de munca (de unde rezulta ca un loc de munca ar costa cam 1,1 milioane de lei!).

Dupa cum vedem, in cazul in care PSD va ajunge la putere, isi propune sa controleze direct si centralizat circa 10 miliarde de euro cu care chipurile, va dinamiza economia, tot asa cum Romania s-a industrializat in comunism cu circa 13 miliarde de dolari imprumutati si restituiti (cu dobanzi incluse).

In urmatorii patru ani s-ar crea teoretic 60.000 + 42.000 = 102.000 noi locuri de munca in cadrul guvernarii PSD. Deja e cam departe de milionul de locuri de munca cu care a vrajit USL-ul generatia anterioara de alegatori!

Deja vedem de aici micimea viziunii PSD. Chiar daca s-ar realiza aceste 102.000 noi locuri de munca (probabil in favoarea noilor generatii de pile si relatii ale PSD), ce se va intampla cu cele patru generatii de elevi si studenti care isi vor finaliza studiile in urmatorii patru ani?

Somajul ar creste in mod evident cu cateva sute de mii de persoane tinere care nu se vor putea integra pe piata muncii conform acestui program!

Sa gandim pozitiv: oricum astfel de programe sunt in general de unica folosinta (pana trec alegerile).

Pai e bine? Nu e bine, dar nici nu pare sa-i pese cuiva. Asta e vointa poporului, nu ca poporul (copiator traditional la examenul de bacalaureat) ar da pe dinafara de inteligenta si discernamant...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu