luni, 24 iulie 2017

Falsa crestere economica bazata pe creltuirea discretionara a banilor publici

Statul mafiot totalitar detine puterea si face legea in Romania.

In masura in care in Romania cetatenii sunt suprataxati si sectorul privat este decapitalizat sistematic, puterea financiara si antreprenoriala este cooncentrata in mainile autoritatilor centrale si locale.

Fara a fi mari antreprenori prin prisma performantelor (ba chiar dimpotriva!), autoritatile centrale si locale sunt mari antreprenori prin prisma banilor publici confiscati abuziv sub forma taxelor si impozitelor exagerat de mari, si apoi cheltuiti discretionar.

Falsul capitalism romanesc si falsa economie liberala romaneasca inseamna de fapt antreprenoriatul mafiot si centralizat al autoritatilor centrale si locale.

Votate in general de 10% - 20% din populatie, autoritatile centrale si locale ajung prin lege stapanele banilor publici ai tuturor cetatenilor, pe care ii cheltuie apoi discretionar si in bataie de joc, de cele mai multe ori pe proiecte aberante, supraevaluate, inutile si de proasta calitate. Proiectele sunt propuse si realizate doar pentru a se putea transfera masiv banii publici din buzunarele statului in buzunarele mafiei politico-economice.

Dupa circul electoral facut cu respectarea tuturor procedurilor, PSD si-a elaborat un program de fatada si a castigat alegerile cu un scor zdrobitor in fata adversarilor care candidau cu temele nefacute.

Ajuns la putere, PSD a inceput sa faca ceea ce a facut orice partid care a preluat puterea dupa orice alegeri postdecembriste: sa cheltuie discretionar banii publici.

Este imposibil (din cauza lipsei de timp si de spatiu) ca un posesor de blog sa cuprinda la nivel national intreg fenomenul risipei de bani publici si a cheltuirii discretionare a banilor publici.

Daca statul roman ar functiona dupa principii echitabile si dupa criterii de performanta si de eficienta, atunci ar fi usor de demonstrat ca Romania nu creste economic nici macar o clipa. Asa zisa crestere economica inseamna de fapt bani publici facturati si transferati in buzunarele mafiei economice, in timp ce simplii cetateni nu cresc economic sub nicio forma.

De "investitiile" si "proiectele" statului ori se alege praful, ori se realizeaza cu preturi supraevaluate.

Investitiile aberante propuse de statul mafiot totalitar in ultima vreme sunt dovada vie ca se cheltuie discretionar banii publici pentru imbogatirea mafiei politico-economice si pentru ca Romania sa ajunga intr-o noua "criza", care va fi decontata, desigur, tot de simplii cetateni, care vor suporta masurile "dure dar necesare" de austeritate.

Sa vedem cateva investitii si cheltuieli publice care se fac in Romania contemporana.

1. Stadion de circa 12 milioane de euro la Alexandria (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/sport/fotbal/un-stadion-de-12-milioane-de-euro-va-fi-construit-in-teleorman-759727).

Evident, Alexandria nu are echipa in prima liga. Evident, nu este normal ca statul sa patroneze sportul in mod centralizat, ca pe vremea comunismului. Unde sunt antreprenorii din sport, detinatori de cluburi private, care sa-si faca propriile stadioane?

2. Stadionde circa 2,7 milioane de euro in Turnu Magurele (sursa: http://liga2.prosport.ro/liga-3/stiri/nu-doar-in-alexandria-se-face-un-stadion-nou-ci-si-intr-un-alt-oras-din-teleorman-o-echipa-nou-promovata-isi-schimba-numele-si-se-muta-pe-cocheta-arena-16615229).

Orasul Turnu Magurele nu are echipa nici macar in a treia liga. Sunt aceleasi probleme ca mai sus: nu este normal ca statul sa patroneze sportul in mod centralizat, ca pe vremea comunismului. Unde sunt antreprenorii din sport, detinatori de cluburi private, care sa-si faca propriile stadioane?

3. Spitalul metropolitan al Bucurestiului (mega spitalul), ale carui costuri de constructie sunt estimate la 300.000.000 de euro pentru 2.000 de paturi, adica 150.000 de euro per pat (costul unui pat este echivalentul a 13 garsoniere in Bucuresti)! Spitalul se pare ca va fi amplasat intr-un loc inaccesibil pentru cei mai multi bucuresteni, care vor fi purtati pe drumuri pana pe Soseaua Pipera nr. 63-65 (sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/spitalul-metropolitan-ar-urma-sa-fie-construit-in-pipera-liberalii-se-opun-alegerii-acestei-zone-424708.html).

Acest spital se anunta deja o mare spalatorie de bani publici. Riscurile sunt enorme pentru contribuabili: Pot creste costurile peste noapte; costurile pot fi oricum deja supraevaluate; se pot achizitiona echipamente medicale expirate, nefunctionale, sau pe care nu stie nimeni sa le foloseasca; lucrarile pot fi de mantuiala si de proasta calitate. Bineinteles, trebuie sa asteptam sa se realizeze mai intai mizeria, iar apoi sa aflam din presa care este realitatea la fata locului.

Totusi, de ce nu s-ar construi acest mega spital intr-o zona centrala, langa catedrala bantuirii neamului, in marea curte de la Palatul Parlamentului?

4. Cartierul Justitiei sau "Esplanada" sunt doua proiecte imobiliare care se lupta pentru un acelasi spatiu din centrul Bucurestiului, de pe bulevardul Unirii, pe terenurile in paragina de dupa Biblioteca Nationala (sursa: http://www.romaniatv.net/primaria-capitalei-vrea-sa-preia-terenul-ce-fost-vizat-proiectul-cartierul-justitiei-gabriela-firea_366688.html).

Oricare dintre proiecte are pretul orientativ de 300.000.000 de euro.

Cartierul Justitiei (proiect al Guvernului) ar cuprinde CSM, Inspecţia Judiciară, judecătoriile Capitalei, parchetele de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri (sursa: http://www.stiripesurse.ro/schimbare-de-planuri-pentru-cartierul-justitiei-ce-proiect-are-primaria-capitalei_1208002.html).

Proiectul "Esplanada" (al Primariei Bucurestiului) ar insemna un spatiu multifunctional (spaţii administrative, spaţii de birouri, centrul de afaceri, investiţii culturale, zonă verde, zonă de agrement, parcări).

Legat de orice fel de spatii administrative, se spune ca Palatul Parlamentului (Casa Poporului) nu este folosit la capacitate. Conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/romania-pitoreasca/ce-mesaje-ascunse-au-lasat-muncitorii-pe-zidurile-casei-poporului-detalii-nestiute.html, in 2013 erau folosite doar 400 de incaperi din totalul de 1.000!

De ce nu se amenajeaza sediile lu' Peste aici? unde este oportunitatea aruncarii banilor publici pe spatii administrative, cand exista deja spatii administrative nefolosite? Ce frumos este sa ajungi la putere si sa arunci banii publici dupa bunul plac, in chip de mare dezvoltator imobiliar al statului, indiferent ca esti guvern sau primarie!

Nu este deja evident ca simplii cetateni platesc prea multe taxe pentru un stat mafiot totalitar care isi bate joc de proprii cetateni?

5. Noul stadion din Craiova costa momentan 56 de milioane de euro (surse: http://www.pandurul.ro/articol/noul-stadion-din-craiova-trebuie-refacut_92968.html; http://www.curierulnational.ro/Real%20estate/2017-07-19/Culisele+afacerii+stadionul+din+Craiova; http://adevarul.ro/locale/craiova/dezastrul-ascuns-noul-stadion-ion-oblemenco-craiova-arena-fost-construita-gresit-costurile-totale-fi-realitate-mai-mari-1_596ddbba5ab6550cb83f808a/index.html).

Atat doar, ca stadionul a fost prost proiectat si ca in versiunea initiala nu ar rezista la vant. Prostia proiectantului va fi acoperita... din bani publici! Ministerul Dezvoltarii are un proiect de guvern in acest sens. Desi se vorbeste de economii (constructia va fi mai putin inalta), in fapt se cheltuie cu 7,4 milioane de euro mai mult!

In conditiile in care fotbalul si sportul romanesc sunt intr-un mare declin, autoritatile sunt cuprinse de febra stadionărelii!

Noroc cu centralismul de stat capitalist, pentru ca, altfel, unde sunt antreprenorii din sport, detinatori de cluburi private, care sa-si faca propriile stadioane?

6. Autostrada Pitesti-Sibiu si-a dublat cu bataie costurile peste noapte: de la 1,6 miliarde de euro la 3,34 miliarde de euro (sursa: http://www.cotidianul.ro/de-ce-s-a-dublat-factura-la-autostrada-cea-mai-asteptata-304227/).

Motivele: trebuia finalizat studiul de fezabilitate (!); s-au mutat utilitatile (?!); traseul este mai lung cu... 7 kilometri (123 de kilometri in loc de 116 kilometri)!

Deci 7 kilometri de autostrada in plus sunt un bun pretext pentru dublarea din pix a costurilor unei autostrazi. In fapt, lungimea autostrazii este mai mare cu 5,7% si cresterea costurilor ar fi trebuit sa fie cat de cat proportionala, intr-o lume normala.

In lumea reala (odioasa si sinistra), pretul per kilometru al acestei autostrazi a sarit de la circa 13 milioane de euro la circa 27 milioane de euro!

Verifica vreo institutie a statului mafiot totalitar calculele astora? Sau se merge pe "incredere", adica banii publici furati in plus se impart proportional tuturor celor care ar putea avea drept de "veto" in cadrul acestei afaceri?

7. Tot in domeniul infrastructurii, exista suspiciuni ca s-au platit sume supraevaluate pentru studiile de fezabilitate aferente autostrazii Targu Mures - Ditrau si Podului de la Braila (sursa: http://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/exclusiv-ancheta-dna-la-proiectele-pod-braila-si-autostrada-tg-mures-ditrau-760093).

Procurorii DNA au intervenit dupa ce s-a constatat ca studiile de fezabilitate s-au refacut integral, unul costand de 7 (sapte) ori mai mult, altul costand de 5 (cinci) ori mai mult!

Imi permit niste intrebari arogante pentru Tudose, Iohannis, toate guvernele, toti presedintii si toate pratidele care au fost la putere in Romania: ce pondere au studiile de fezabilitate suprafacturate (inclusiv cele expirate) in "cresterea" economica a Romaniei si cum resimt cetatenii romani "cresterea" economica rezultata din realizarea acestor studii de fezabilitate?

Personal, sunt sigur ca nu am crescut economic absolut deloc dupa ce s-au facut studii de fezabilitate inutile pentru autostrada Targu Mures - Ditrau si pentru Podul de la Braila, dupa care s-au facut alte studii de fezabilitate supraevaluate!

Ce usor fura legal (cu factura) statul mafiot totalitar banii contribuabililor! Se face vreodata vreun bilant din care sa se vada ca este vorba de crestere economica fictiva, bilant in urma caruia sa fie trasi la raspundere vinovatii? Evident, daca s-ar face asa ceva nimeni (dintre marii hoti de bani publici) nu ar mai lucra la stat!

8. La Ministerul Turismului se pare ca s-a descoperit... apa calda. Conform sursei http://www.stiripesurse.ro/ministrul-turismului-anunta-masuri-de-ultima-ora-trebuie-evitata-risipa_1206886.html, marele sef de la turism crede ca "Trebuie evitată RISIPA"!

Ciudat cum in ministere este permisa risipa, in timp ce in sectorul privat nu este permis asa ceva. Dar, cand contribuabilii sunt suprajefuiti de bani cu ajutorul taxelor abuzive si cand sunt prea multi bani pe la ministere, se pare ca risipa este inevitabila.

Ministrul Turismului a descoperit ca vechii "specialisti" din turism au realizat niste brosuri de promovare in limbile engleza de balta si spaniola de balta, astfel incat vorbitorii de engleza normala si spaniola normala nu intelegeau nimic.

Lasa ca merge si asa, oricum nu se inghesuie strainii care se respecta sa vina in Romania, indiferent de calitatea brosurilor de promovare. Cred ca pana la finalizarea infrastructurii rutiere si feroviare (peste 5-10 secole), Ministerul Turismului poate fi desfiintat fara probleme, iar inutilii de acolo si-ar putea cauta de lucru prin sectorul privat.

9. Primariile pot fi proprietari de cluburi sportive! In lipsa antreprenorilor privati, sportul romanesc poate fi finantat legal din bani publici, indiferent de pagubele produse contribuabililor.

Clubul Rapid, falimentat de marele specialist in sport George Copos, este in vizorul primarului de la Sectorul 1, Dan Tudorache, care ar arunca 17-18 milioane de euro anual in acest club (sursa: http://www.ziare.com/rapid/stiri-rapid/de-ce-promit-liderii-psd-multe-milioane-de-euro-pentru-rapid-1473971)! Pentru comparatie, clubul campion al lui Hagi a cheltuit intr-un an 7 milioane de euro!

Madam Firea de la primaria generala este si ea finantatoare (din bani publici) a clubului CSM Bucuresti!

Nea Pandele, sotul lui madam Firea, este finantator (din bani publici) al FC Voluntari!

Sursa http://www.tolo.ro/2017/07/20/cine-il-opreste-pe-dragnea-ca-dupa-ce-cumpara-rapid-sa-faca-o-oferta-pentru-fc-barcelona/comment-page-1/ se intreaba ironic de ce nu preia nicio primarie pe FC Barcelona!

Daca inteleg eu bine, fotbalistii romani si sportivii romani in general care sunt finantati din bani publici, sunt niste simplii asistati sociali de lux!

Probabil ca asta este vointa poporului, in special a somerilor, somerilor de lunga durata, a celor care au renuntat sa-si mai caute de lucru si a celor care sunt obligati de lipsa oportunitatilor sa traiasca in saracie vesnica.

Oare cu ce sunt mai breji cei care dau cu stangul in dreptul, platiti cu o gramada de bani publici, fata de cei blamati pentru ca isi cer ajutoarele sociale mizerabile in loc sa accepte niste locuri de munca mizerabile?

10. Primariile sunt patroane ale artelor si culturii! Centralismul capitalist se manifesta si in cultura si arta, nu doar in sport. Banii publici se pot arunca discretionar pe orice fel de evenimente culturale si artistice, oricat de neprofitabile sau indoielnice ar fi ele! In Romania, in lipsa banilor publici, nu prea exista antreprenori adevarati in cultura si arta! Singurul anterprenor adevarat din cultura si arta pe care il cunosc este Mihai Malaimare, directorul Teatrului Masca.

Cultura este finantata majoritar de stat, la fel cum pe vrenuri era finantata "Cantarea Romaniei" prin directive de partid. Probabil de aceea cultura romaneasca actuala nu abunda de artisti cu coloana vertebrala, care sa infiereze coruptia generalizata, saracia generalizata si distrugerea postdecembrista a Romaniei.

Ca o culme a demagogiei, conform surselor http://sokant.ro/ciutacu-ii-da-un-cap-in-gura-lui-tudor-chirila-deci-aparatorul-banilor-publici-se/ si https://ro.sputnik.md/politics/20170720/13658436/tudor-chirila-facut-praf-propriile-arme-raspunde-violent.html, Tudor Chirila a cantat la Ploiesti pe banii publici cheltuiti de PNL, dupa care a "protestat" in mai putin de 24 de ore la Bucuresti "împotriva modulului în care PSD cheltuie banii publici"!

Dragut!

11. Autoritatile sunt patroane ale "sanatatii". Bani publici fara numar sunt spulberati in "sanatate".

Conform sursei http://cetateanul.net/articol-principal/spital-mioveni-risipa/,

"La Mioveni se ridică cel mai scump spital din România. Echipamente cumpărate la prețuri duble sau triple! Încă un Jaf în Sănătate"!

Mai este nevoie de alte comentarii? Ni se vor retroceda vreodata banii furati de statul mafiot totalitar? Evident, nu.

12. Vesti bune pentru baronii locali: nu mai au nevoie de aviz pentru actele emise (sursa: http://www.sfin.ro/recomandari/banii-publici-la-discretia-baronilor-locali-parlamentul-a-aprobat-modificarea-legii-administratiei-locale-prin-care-edilii-nu-au-nevoie-de-aviz-pentru-actele-emise/).

Esential spus, alesii locali pot semna discretionar acte in calitate de dezvoltatori imobiliari, fara note de fundamentare si fara contrasemnatura secretarului general.

Deci, liber la spart banii publici pe proiecte inutile si total inoportune!

13. Risipa marunta de bani publici la Resita: primaria arunca 918 euro lunar in buzunarele firmei Avolo pe un serviciu internet neperformant si mai mult nefunctional (sursa: http://expressdebanat.ro/risipa-de-bani-publici-primaria-resita-plateste-lunar-aproape-1-000-de-euro-degeaba/).

Conform sursei (si nu numai), "Prețul este uriaș pentru un asemenea serviciu".

Incredibil, dar posibil!

14. Risipa de bani publici la sectorul 4: angajatii ADP isi fac de lucru shimband vechiul gard viu de la blocuri cu tuia. In plus, se schimba si vechile borduri, deci are loc o alta borduriada (sursa: http://bucurestiul.ro/risipa-de-bani-publici-sectorul-4-primaria-inlocuieste-gardul-viu-cu-tuia-si-schimba-bordurile-noi/).

15. Risipa de bani publici pe majorarile salariale de la stat arata astfel in Primaria Bucurestiului (sursa: http://bucurestiul.ro/noile-salarii-primaria-capitalei-un-functionar-gradul-ii-primeste-11-500-de-lei/):

- Secretar general/ director general/ arhitect sef: salariu de baza de 11.800 de lei;
- Director executiv: 11.500 de lei;
- Director executiv adjunct: 11.000 de lei;
- Sef serviciu: 9.000 de lei;
- Sef birou: 8.500 de lei;
- Auditor cu studii superioare: intre 3.612 si 7.600 lei;
- Expert/ consilier/ inspector/ consilier juridic cu studii superioare: intre 2.809 de lei si 6.900 de lei;
- Referent de specialitate: intre 2.200 si 5.600 lei;
- Referent: intre 2.100 si 3.701 lei.
- Administrator public: 11.800 de lei;
- Sofer: intre 2.135 si 2.661 lei;
- Muncitor necalificat: intre 1.942 si 2.421 lei.

Mai vrea cineva sa se angajeze in sectorul privat pe salariul minim pe economie (1.065 lei net pe luna)?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu