vineri, 25 ianuarie 2013

O campioana a delapidarii

Potrivit unei stiri, "Contabila-şefă a Spitalului "Victor Babeş" a fost arestată pentru delapidare. Prejudiciul, aproximativ 150.000 de euro." (sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/contabila-sefa-a-unui-spital-bucurestean-a-fost-arestata-pentru-delapidare-fals-si-uz-d-102049.html).

Suma in sine este relativ mica prin comparatie cu valoarea unor spagi incasate de functionari arestati pentru coruptie. Mare insa este numarul de infractiuni prin care s-a ajuns la aceasta suma, doamna respectiva devenind campioana in acest domeniu: peste 400, si anume 103 fapte de delapidare, 156 fapte de fals material în înscrisuri oficiale şi 156 fapte de uz de fals!!!

Cred ca sistemul de autocontrol financiar are lipsuri foarte mari, daca se pot comite, de exemplu, 50 de infractiuni financiare fara ca sistemul sa se autosesizeze sau fara ca sistemul sa semnaleze o eroare.

Pentru ca totul sa fie perfect pentru contabila sefa, aceasta a instrainat toate bunurile imobile pe care le detinea atunci cand spitalul la care lucra a inceput verificari interne. Astfel ca recuperarea prejudiciului devine cam iluzorie pentru spital.

Nu stiu cati ani de inchisoare risca respectiva contabila, poate ca va lua cu suspendare, poate ca este la prima abatere... in forma continuata si va putea trai fericita cu prejudiciul acumulat.

Ce inseamna 150.000 de euro? Daca rotunjim generos salariul minim la 200 de euro pentru simplificarea calculelor, atunci
150.000 de euro / 200 euro pe luna = 750 de luni de munca, adica
750 de luni / 12 luni pe an = 62,5 ani de munca!!!

Nu stiu daca sunt mai numerosi cei care se uita cu simpatie si invidie la "realizarile" contabilei sau cei care privesc cu dispret ce s-a intamplat.

In masura in care prejudiciul nu va fi recuperat, frauda castiga detasat in fata muncii cinstite (sau, ca in sport, frauda a umilit munca cinstita). Altfel spus, sistemul ticalos de salarizare din Romania (valabil chiar si in cazul politicienilor, care au salarii mici nu prin prisma performantelor, ci prin prisma importantei sociale a muncii) inseamna o invitatie continua si atractiva la incalcarea legii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu