miercuri, 28 iunie 2023

Justiție mafiotă, mimată pentru a fi eliberat Popescu Cristian Victor

După ce autoritățile au făcut timp de 8 ani un exercițiu „Colectiv” de demagogie, ticăloșie și dispreț față de legi și față de cetățeni, a fost pus în libertate Popescu Cristian Victor, fost primar al Sectorului 4 din București.

Demagogul șef al acestei spețe, Popescu Cristian Victor, declara la momentul condamnării sale la închisoare (sursa: https://b365.ro/prima-reactie-a-lui-piedone-dupa-condamnarea-la-inchisoare-daca-parintii-cred-ca-eu-le-am-omorat-copiii-asa-sa-i-ajute-dumnezeu-461880/):
„Dacă părinții cred că eu le-am omorât copiii, așa să-i ajute Dumnezeu”.

Parafrazându-l pe demagog, putem și noi să spunem:
„Dacă tu, Popescu Cristian Victor, te consideri un primar neprihănit în slujba cetățenilor, așa să-ți ajute Dumnezeu.”.

Dincolo de aceste aspecte, trebuie semnalată inducerea în eroare cu bună știință a cetățenilor de către Popescu Cristian Piedone: acesta nu era judecat pentru uciderea cuiva, ci pentru abuz în serviciu (sursa oficială: https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=300000000701353),  prevăzut de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat (conform dosarului) la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).

Conform sursei https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-297, este scris:
„Infracţiuni de serviciu
Art. 297
Abuzul în serviciu

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos
[prin încălcarea legii] şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”.

La momentul producerii incendiului din clubul Colectiv, Popescu Cristian Victor era primarul Sectorului 4, în care a avut loc incendiul.

Și-o fi îndeplinit Popescu Cristian Victor atribuțiile în mod defectuos, prin încălcarea legii?

Conform propriilor declarații, el însuși susținea că a semnat ca primarul al Colectiv (sursa: https://www.romaniatv.net/piedone-s-a-intors-in-forta-la-primaria-sectorului-5-de-azi-in-primarie-nu-se-mai-face-politica-doar-politica-cetateanului_7573766.html).

Conform unor alte declarații ale sale (sursa: https://www.mediafax.ro/social/incendiul-din-colectiv-primarul-piedone-spune-ca-nu-are-ce-sa-si-reproseze-clubul-colectiv-functiona-legal-autorizatia-de-functionare-foto-14868966), Popescu Cristian Victor susținea că respectivul club funcționa legal, că inspectorii săi aveau program până la orele 16:30 și nu puteau controla cluburi care funcționau seara și noaptea!

Deci orice club care funcționa seara și noaptea era de necontrolat în mod sistemic, dar pe vorbe totul era legal!

Mai mult, Popescu Cristian Victor declara, în mod caraghios conform sursei https://stirileprotv.ro/stiri/incendiu-in-colectiv/piedone-continua-sa-dea-vina-pe-alte-persoane-si-striga-ca-este-nevinovat-nu-vrea-insa-sa-raspunda-la-o-intrebare-esentiala.html, că:
„Primarul nu are voie sa controleze spatiile publice, daca sunt private. E ca si cum ai intra la om in casa, cand nu vrea”!

Au existat, chiar atunci, pe 01.Noiembrie.2015, reacții la cald care au infirmat punctul de vedere al lui Popescu Cristian Victor (sursa: https://www.aktual24.ro/piedone-a-mintit-cu-autorizatia-pentru-colectiv-un-fost-viceprimar-rabufneste-bai-nesimtititlor/), afirmându-se că „primăria are ultimul cuvânt în funcționarea unui club”.

În plus, conform Art. 14. alineat e) și f) din legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor (sursa: https://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=74236), este scris:

„Art. 14. - Primarul are următoarele obligaţii principale:
e) asigură controlul respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor la construcţiile şi instalaţiile tehnologice aparţinând domeniului public şi privat al unităţii administrativ-teritoriale, precum şi la instituţiile publice;
f) dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite;”
!

Păi, tocmai ce am văzut că însuși eliberatul Popescu Cristian Victor afirma că nu a făcut niciun control, nicio verificare!!!

Conform dosarului de la ÎCCJ pe baza căruia a fost achitat Popescu Cristian Victor, instanța a apreciat că nu s-a încălcat Art. 297 alineat 1 Cod Penal! Mai mult, ÎCCJ afirmă că fapta nu există!

O mai fi nevoie de vreo motivare, sau e suficient textul sumar din 21.06.2023 din dosarul 17008/3/2016?

Mai ciudat este că acuzatorii lui Popescu Cristian Victor nu au nicio problemă cu achitarea acestuia.

Am văzut la televizor circul eliberării lui Popescu, am văzut armata de aplaudaci care a înlocuit, după circa 8 ani, armata de cetățeni care striga la Primăria Sector 4 „Asasinii!”, dar nu am văzut niciun punct de vedere al acuzatorilor lui Popescu.

Așa funcționează justiția și dezinformarea corectă în România!

Ar mai fi de spus că Popescu Cristian Victor a avut această cale extraordinară de atac, care i-a adus libertatea, aparent definitivă.

Dar mai există o parte foarte tehnică și controversată a acestui dosar. Poate că plictisește și produce confuzie celor nefamiliarizați cu „justiția” și cu modul în care se face „justiție” în România.

În dosarul de la ÎCCJ (sursa oficială: https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=300000000701353) este scris:

„achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL)”.

De aici (în lipsa unui alt comunicat oficial al ÎCCJ) ar părea că rezultă că ÎCCJ a analizat posibila infracțiune de abuz în serviciu a lui Popescu Cristian Victor doar prin prisma art. 13/2 din Legea nr. 78/2000. Pare evident că, nu se știe din ce motiv, ÎCCJ și instanțele anterioare nu au analizat posibila infracțiune de abuz în serviciu a lui Popescu Cristian Victor raportată la Art. 14. alineat e) și f) din legea 307/2006 privind apărarea impotriva incendiilor

Partea interesantă a problemei apare abia acum: NU EXISTĂ un text oficial pe internet al art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (normă juridică invocată de ICCJ)!!!

Conform sursei la fel de oficiale, https://cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=23044, există doar art. 13 din Legea nr. 78/2000:
„Art. 13. - Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid sau într-o formaţiune politică, într-un sindicat ori într-o asociaţie fără scop lucrativ sau fundaţie şi care foloseşte influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.”.

Habar n-am ce legătură ar avea asta cu Popescu Cristian Victor, dar nu am găsit pe un site oficial o formulare a unui articol 13/2 din Legea nr. 78/2000 (normă juridică invocată de ICCJ). Este acest articol secret?

Ce câmpi bate ÎCCJ?

Este România un stat de drept în astfel de condiții?

Poate doar un stat de drept al infractorilor!

Se poate deschide un alt dosar în care să se demonstreze juridic că Popescu Cristian Victor a încălcat, totuși, legea? Poate că da, dar cui îi pasă?