In Constitutia Romaniei este scris (PRINCIPII GENERALE, Articolul 1, alineatul (3):
"Romania este stat de drept, democratic si social,...".
In ultima vreme s-au incalcat constant aceste principii generale.
Dreptul nu se aplica atat timp cat cei vinovati de deturnarea, risipirea si insusirea frauduloasa a banului public nu sunt judecati si condamnati.
Democratia nu exista atat timp cat nu exista dialog si transparenta din partea reprezentantilor puterii. Reprezentantii puterii nu isi folosesc mandatul in slujba cetatenilor.
Componenta sociala nu exista atat timp cat salariul minim pe economie nu este fundamentat corect si corelat in raport cu costurile minimale ale vietii. Componenta sociala nu exista cand statul cere saracilor sa fie si mai saraci.
Masurile dusmanoase pe care statul vrea sa le aplice impotriva poporului roman au generat nemultumire si proteste indreptatite. Protestele de strada, in forma actuala de organizare, sunt inutile, uneori copilaroase si in general ineficiente. Pe scurt, sunt perimate. Cetatenii facand galagie ca la bâlci sau ca la meci, fluierand, dansand sau strigand "Jos ..." sunt mai degraba o imagine a neputintei, a lipsei unor idei clare si a unor lideri sindicali aserviti puterii. Aceste proteste nu vor schimba nimic pe fond, poate doar niste persoane.
"Jos ..." s-a strigat si in 1989. Cel care era atunci sus a ajuns jos si nu s-a schimbat nimic in bine pentru cetatean. Dimpotriva, toate relele de care era acuzat vechiul regim au fost amplificate. In plus, au aparut inflatia, somajul, lipsa protectiei sociale. Chiar daca actualii exponenti ai puterii vor fi inlaturati, nimic nu garanteaza ca urmatorii vor fi diferiti de acestia. Nimic nu garanteaza ca nu vor fi mai rai decat acestia. Este destul de puerila satisfactia multimii atunci cand "reuseste sa dea jos" pe cineva. Este doar impresia unei batalii castigate, desi razboiul este pierdut constant.
In fapt, puterea abuzeaza de ... putere. Sub pretextul alegerilor democratice, statul utilizeaza puterea impotriva propriilor cetateni si impotriva spiritului votului. Legea nu exclude automat de la putere pe cei care, odata alesi si instalati in functii, actioneaza impotriva Constitutiei si impotriva cetatenilor. Puterea foloseste un aparat de propaganda urias pentru a semana confuzie in randul cetatenilor. Se inventeaza probleme false, polemici, subiecte inutile, se speculeaza teama, se dezinformeaza, se minte.
Asa se explica de ce populatia nu cere si nu cauta sa impuna urmatoarele subiecte de interes general:
1. Cei vinovati de dezastrul economic sa fie judecati si condamnati (nu se rezolva nimic doar cu "Jos ...", adica cei care ne distrug tara si vietile sa se retraga si atat?);
2. Sa se recupereze banii de la cei vinovati de risipirea sau gestionarea frauduloasa a banului public (nu de la someri, pensionari, "mamici" etc);
3. Salariul minim pe economie sa fie stabilit corect, in concordanta cu costurile reale ale vietii (chirie, utilitati, hrana, imbracaminte, incaltaminte, transport, consumabile curente);
4. Statul sa functioneze pe profit si nu pe pierdere (nu poate exista pierdere in alt mod, in afara gestionarii frauduloase a banului public);
5. Achizitiile publice la preturi supraevaluate sa insemne inchisoare si confiscarea averii, atat pentru responsabilii banului public, cat si pentru firmele care beneficiaza de pe urma acestor contracte, flagrant frauduloase;
6. Legislatie clara si fara loc de interpretari;
7. Stimularea infiintarii de firme si locuri de munca (obligatie constitutionala ignorata);
8. Informarea corecta a cetatenilor cu privire la situatia economica a tarii si in probleme de interes cetatenesc.
Cel mai eficient mod de a protesta al cetateanului este votul. In 20 de ani de dictatura de piata (sau dictatura patronatului), a devenit evident ca toate partidele politice nu au urmarit decat avantajul propriu, ignorand, dispretuind si dusmanind cetateanul. PDL, PSD, PNL etc nu reprezinta decat exponenti ai unor grupuri de interese. Alegerile au fost pierdute intotdeauna de cetatean, pentru ca cetateanul nu a cautat sa isi impuna candidatii, ci a votat numai dintre candidatii grupurilor de interese. Asa ca au castigat intotdeauna grupurile de interese si a pierdut intotdeauna cetateanul.
Inainte de alegerea unor persoane ar trebui votate mai degraba directii de dezvoltare, principii si programe. Adica, ar trebui votat un program-mandat. Alesii ar trebui sa fie obligati sa isi limiteze mandatul la acele directii de dezvoltare, principii si programe. Daca protestatarii ar sti sa aleaga Parlamentul si Presedintele dintre cei care nu fac parte din niciun partid si pe baza unui program-mandat obligatoriu (indiferent de cel ales), s-ar putea vorbi de un mare progres al tarii. Sansele sa fie excluse de la putere grupurile de interese ar creste si s-ar limita puterea alesilor. Ar fi minunat si meritat (dar, probabil, imposibil) sa fie excluse partidele din Parlament prin vot, la urmatoarele alegeri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu