Desi blogul meu nu este nici prea urmarit si nici prea comentat, nu este scutit de comentarii penibile. Am preluat niste citate de la un comentariu din care nu lipsesc teme boc-basiste foarte des clamate in public. La randul meu, comentez aceste citate.
1. "trebuie muncit mai mult in tara asta"
In tara asta munca nu se face la liber. Nu te apuci de o treaba ca asa ai chef, o termini si iti iei banii. Ca sa castigi bani prin munca trebuie sa fii angajat sau sa iti deschizi o afacere.
1.1. Desi Romania este o tara cu lipsuri materiale uriase, exista o criza crancena de locuri de munca.
1.2. Sa iti deschizi o afacere in Romania, chiar daca ai mijloace financiare, este o gluma. Problema nu este inscrierea firmei la Registrul Comertului. Problemele apar imediat dupa, pentru ca trebuie sa fii un geniu juridic si financiar ca sa te descurci in fata lipsei informatiilor de stricta necesitate, in fata legislatiei aberante, ostile si schimbatoare (legislatie care te cam transforma in infractor numai pentru ca ai firma, si care este facuta sa fii amendat sau sa dai spaga) si in fata functionarilor ostili care vin in control (pentru a amenda sau pentru a primi spaga).
2. "asa cum se munceste in ue"
Milioane de romani muncesc deja in UE. Si eu am lucrat in UE. Desi propaganda incearca (si probabil reuseste) sa convinga naivii, in UE se munceste mai putin si pe bani mult mai multi (ca exemplu personal, in Franta am lucrat 35 de ore pe saptamana). Pur si simplu, salariile sunt mult mai mari in UE, pentru aceeasi munca sau pentru munca mai putina. Avantajele muncii in UE sunt: conditii de munca mai bune, abuzuri mai putine, munca mai putina si salarii mult mai mari. Exista multe exemple care probeaza aceasta afirmatie. Un exemplu este de domeniul evidentei: munca de tehnician maseur. Tehnicianul maseur lucreaza la timp determinat, adica executa masaj timp de 10 minute, 30 de minute, 45 de minute, in functie de cerinta. Poate fi mai productiv un tehnician maseur occidental? Doar daca e... caracatita. Altfel, ora e tot ora si in occident. Numai ca in Romania i se trece salariul minim pe economie in cartea de munca (daca nu are "norocul" sa i se treaca jumatate de norma, mai verifica cineva?) si este platit la comision. Pe cand in occident i se trece salariul corect si decent. Mai amintesc faptul ca salariul minim pe economie este stabilit pe criterii sclavagiste de stat-patronate-lideri sindicali, in dispret total fata de costul real al vietii in Romania.
3. "nu poate statul sa faca totul pt toti"
3.1. Statul nu face nimic pentru nimeni, cu exceptia buzunarelor personale. Principalul scop al statului roman este jefuirea legalizata a cetateanului onest. Statul este singura persoana juridica pentru care nu sunt prevazute criterii de performanta si de eficienta. Numai statul poate functiona pe timp nelimitat si pe deficit nelimitat. Numai statul (roman sau de oriunde) este responsabil de destabilizarea economiei nationale sau mondiale. Nu muncitorul, agricultorul, profesorul, doctorul sau orice fel de angajat sunt responsabili de crize. Angajatul presteaza munca pentru care este platit. Daca nu lucreaza bine (uneori, chiar daca lucreaza foarte bine!) este data afara. Statul colecteaza bani sub forma de taxe rezultate din munca cinstita. Atat timp cat exista TVA (in Romania TVA=24%), statul colecteaza bani chiar si din munca ilicita si de la hoti (dupa cum se vede, evident ca hotii sunt mai putin impozitati...).
3.2. Intrebarea este ce face statul cu banii colectati. Daca statul (nu numai roman) ar functiona pe principiile unui SRL, SA, sau orice fel de societate comerciala, ar urmari sa obtina profit. Aproape nimic nu impiedica ministrii si ordonatorii de credite sa isi gestioneze bugetele astfel incat sa nu fie in pierdere. Nimic, cu exceptia bunei credinte. Cele mai evidente exemple de risipa a banilor publici sunt cele legate de regii asfaltului, desi nu avem autostrazi. Pentru alte exemple, a se citi presa din ultimii 20 de ani. Statul distribuie banii publici in stil mafiot, contra comision/ spaga, in parteneriat sau nu cu sectorul privat, pentru orice fel de afacere neprofitabila, generand astfel continuu gauri in buget. Dupa care declara "criza", isi numeste cetatenii puturosi si mareste taxele, fara sa isi schimbe modul distructiv de functionare. Asta face statul pentru toti: distruge tara si cetatenii. Si statul nu poate fi dat afara! Gastile PDL-PSD-PNL sau tot schimbat la putere, au tot invocat "mosteniri dezastruoase" si s-au "luptat" cu coruptia dar din punct de vedere penal nu raspunde nimeni pentru "mosteniri dezastruoase". Ceea ce ne arata compicitatea dintre aceste gasti, numite pentru imagine "partide politice".
4. "de fapt statul santem noi toti"
Fals. Nu, statul nu suntem noi toti. Altfel, nu ar mai exista drept public si drept civil. Legislatia delimiteaza foarte clar statul de cetateni. O sa fiu eu statul cand o sa iau eu bani cu imprumut de la FMI si cand o sa semnez eu acorduri cu FMI. O sa fiu eu statul cand o sa colectez eu taxe si cand o sa distribui eu banii publici dupa fanteziile de moment. Pana atunci sunt platitor de taxe la stat si (prin intermediul statului) de dobanzi la FMI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu