miercuri, 1 iunie 2011

Saracia in UE

Preluare de pe link-ul de mai jos:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?language=ro&type=IM-PRESS&reference=20100325STO71383

"Saracia este o încalcare a drepturilor omului
Politica sociala - 29-03-2010 - 15:05

85 de milioane de europeni sunt amenintati de saracie
Salariul minim difera considerabil de la un stat membru la altul
Eurodeputatii au dezbatut posibilitatea introducerii unui venit minim pentru a reduce saracia

Anul 2010 a fost declarat Anul european pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale. În prezent, 17% din populatia UE este amenintata de saracie. Conform participantilor la evenimentul public organizat saptamâna trecuta de Comisia PE pentru ocuparea fortei de munca, una din modalitatile de actiune în aceasta privinta este introducerea venitului minim.
În Europa, salariul minim lunar variaza de la 1 641 € în Luxembourg la 123 € în Bulgaria. Acesta reflecta atât nivelul de trai al unei tari, cât si sistemul de protectie sociala pus în aplicare.

Somajul reprezinta una din principalele cauze ale saraciei, însa saracia relativa este de asemenea o realitate care îi afecteaza pe oamenii care nu au un venit suficient pentru a le asigura un trai acceptabil, si a caror numar este în crestere datorita crizei curente. Ar putea un venit minim la nivel european sa contribuie la lupta împotriva saraciei?

Aceasta a fost întrebarea adresata în cadrul dezbaterii de saptamâna trecuta, organizata de Comisia PE pentru ocuparea fortei de munca. Eurodeputatii au ridicat problema garantarii unui venit minim pentru cetateni, un subiect mentionat totodata în raportul propus de deputatul Ilda Figueiredo (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordica, Portugalia). Pentru dânsa, „nu este nevoie sa schimbam lumea, ci trebuie sa facem un pas înainte".

Sergio Cofferati (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Italia) este de parere ca „în prezent, criza va spori saracia, dar venitul minim poate deveni un instrument pentru a-i apara pe cei mai expusi, precum somerii".

Saracia - o încalcare a drepturilor omului

Conform raportului întocmit de doamna Figueiredo, problema saraciei depaseste politica salariului minim si ar trebui sa presupuna garantarea veniturilor minime, care sa includa nu doar beneficii, ci si proviziuni precum accesul gratuit la servicii de baza precum serviciile medicale si educatia.

Henri Lourdelle, reprezentantul Confederatiei Europene a sindicatelor (ETUC) a declarat: „Am generat noi locuri de munca în Uniunea Europeana, însa tind sa fie caracterizate prin conditii precare". Dânsul a continuat: „în Europa exista 20 de milioane de lucratori care nu au un venit necesar pentru asigurarea unor standarde acceptabile în societate" si s-a declarat în favoarea introducerii unui „instrument care sa ofere o garantie de finantare [...]".

„O astfel de directiva cadru este necesara întrucât lipsa unor standarde comune a dus la diferente mari privind modul în care statele membre abordeaza problema saraciei", a spus Elisabeth Lynne (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit).

Cu toate acestea, ideea unui venit minim ar putea întâmpina numeroase obstacole. Dincolo de dezbaterile din Parlament, propunerea ar putea fi blocata la nivelul Consiliului, a avertizat doamna Lynne.

17% din populatia UE este considerata la limita saraciei, traind cu mai putin de 60% din venitul mediu national.
Protectia sociala reduce rata saraciei cu 32% în UE
Cele mai afectate state membre din cauza saraciei sunt Letonia (26%), România (23%) si Bulgaria (21%)".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu