In lipsa de subiecte serioase (subsalarizarea muncii in Romania, sclavia in Romania, abuzurile la locurile de munca din Romania), mijloacele de informare in masa au creat o isterie in jurul rezultatelor de la bacalaureat, de cele mai multe ori cu substrat politic. Asa ca imi aduc si eu o contributie originala in legatura cu bacalaureatul si cu invatamantul romanesc.
Pe mina nu ma "ataca" emotional in niciun fel rezultatele de la bac. Nu sunt nici bune, nici proaste. Sunt niste rezultate si atat. Nimeni nu este obligat sa invete, nici foarte bine, nici foarte prost.
Faptul ca rezultatele de anul acesta sunt mai slabe decat cele din anii precedenti se datoreaza, evident, imbunatatirii modului in care au fost supravegheati candidatii. In rest, nu cred ca absolventii de liceu care au promovat examenele din anii trecuti sunt superiori din punct de vedere cultural sau intelectual, in general vorbind.
La noi se pune un foarte mare accent pe invatat de dragul invatatului, fara o finalitate precisa. Se face multa teorie de dragul teoriei, fara finalitate practica. Se practica pe scara larga cultura generala si inutila, pe care o uiti imediat ce nu te mai intalnesti cu ea. Se invata multe inutilitati, doar pentru trecerea timpului si pentru a crea un stres inutil milioanelor de copii sau tineri din sistemul de invatamant, stres care are uneori consecinte dramatice. Multi absolventi de liceu nu au o calificare pentru o meserie ceruta pe piata muncii.
Scolile romanesti pun un mare accent pe obedienta si pe toceala unor materii (inclusiv domenii ale matematicii) cu care majoritatea cetatenilor nu se mai intalnesc pe campia muncii romanesti. Adica scolile romanesti sunt mari formatoare de sclavi.
In schimb domeniile importante pentru cetateni sunt ocolite cu strictete (deliberat?) de invatamantul romanesc. In scolile romanesti, in primul rand, nu se formeaza generatii de tineri antreprenori. Lumea este convinsa ca Romania este o tara capitalista. In acest caz, prima intrebare care se pune este, la ce liceu se formeaza viitorii intreprinzatori? Sau: exista un singur liceu unde se formeaza intreprinzatori? Nu este vorba de lideri de corporatii, ci de simplii proprietari ai unei mici afaceri. Pentru ca aceasta lipsa fundamentala a invatamantului romanesc explica de ce modelele de succes din Romania sunt persoane considerate (de multe ori pe buna dreptate) "cocalari", "pitzipoance". Tot asa se explica de ce au succes persoane cu pregatire intelectuala evident precara. Tot asa se explica dezinteresul in fata trigonometriei, istoriei si alte asemenea. Ce afacere este construita pe anii domniei lui Stefan cel Mare? Sigur, ne mandrim cu eroul national, dar poate el substitui vreodata o pregatire antreprenoriala specifica?
Invatamantul romanesc ("infratit" cu propaganda media) induce ideea falsa ca pentru a reusi in viata trebuie sa muncesti din greu. Nimic mai fals: muncind din greu e cel mai bun mod in care iti poti distruge viata. Exista numeroase exemple concrete tragice care probeaza enuntul "Munca ucide".
Dupa parerea mea, succesul financiar (in primul rand), nu se poate obtine invatand de nota 10 calculul integral, Alexandru Lapusneanul, chimia organica etc (cred ca absolut orice materie de liceu se poate adauga pe lista). Dar nu este vorba numai de succesul financiar.
Liceul nu te invata cum sa iti creezi si sa iti dezvolti o afacere proprie! Liceul nu te invata sa iti negociezi salariul cu angajatorul! Liceul nu te invata absorbtia banilor europeni! In liceu nu se studiaza notiuni elementare de dreptul muncii! Liceul nu te invata cum sa te aperi de abuzurile autoritatilor! Liceul nu te invata cum sa ai o viata sanatoasa (nici macar prea multe ore de sport nu se fac in liceu)! Liceul nu te invata nimic despre escrocherii economice practicate pe scara larga de o gramada de firme, ca sa te poti feri de ele! Liceul nu te invata un minim de principii pe care sa le aplici ca sa eviti, pe cat posibil, conflictele majore si infractorii periculosi! Liceul nu te invata nici macar cum sa socializezi cu o persoana de sex opus.
Mai nimic din ce este util in viata nu te invata liceul romanesc. Ce este util in viata se invata la scoala... vietii. Sau nu se invata niciodata. De unde si multitudinea de drame si anomalii, nu numai in societatea romaneasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu