Constant suntem agresati de tot felul de "specialisti" in nutritie, de parca romanii ar fi plini de bani si ii cheltuie numai pe prostii, cum ar fi alimentele nesanatoase. Citesc de pe sursa:
http://www.monitorulcj.ro/actualitate/6350-nutritionistul-hancu-declara-razboi-alimentelor-nesanatoase
"Alimentele obligatorii pe masă [io zic sa bage si amenzi pentru cei gasiti in neregula]
Potrivit specialistului clujean în nutriţie Nicolae Hâncu, românii trebuie să consume, în primul rând, mai multe produse cerealiere. “Trebuie să crească consumul de paste integrale, mămăligă, pâine integrală, orez brun [Desigur, despre bani nu se spune nimic. Cred ca lucratorul pe salariu minim (nu mai zic de somer) are numai orez brun si paine integrala in cap. La cat sa creasca consumul, la 10 chile de cereale pe zi?]. De asemenea, trebuie crescut consumul de fructe [Chiar stie "nutritionistul" cate fructe consuma fiecare roman atunci cand recomanda asta? A mers din casa in casa si a vazut el? E voie pepene cu bere?]. Toate fructele, mai ales cele de sezon. Vegetalele de asemenea, nu trebuie uitate. Salata verde, ridichile, brocoli şi orice fel de legumă vegetală [Exista si legume animale?! Cred ca e o confuzie: expresia "castraveti de porc" inseamna altceva.]”, a explicat Hâncu. [Dar leguma "vegetala" numita cartof e buna? Nici despre banala dar foarte apreciata (de catre mine) salata de rosii cu ceapa (plus, eventual, castraveti, ardei) nu se spune nimic.]
O altă categorie de alimente de care românii nu trebuie să uite cea a produselor lactate. “Acestea trebuie alese cu o cantitate redusă de grăsime, niciodată cele cu fructe”, a mai spus el. [Alta abureala si asta cu continutul redus de grasime. De exemplu laptele de alimentara contine 3,5% grasime, 1,5% grasime, 0,1% grasime. Pe de o parte, ala cu 0,1% mi se pare apa chioara la pret de lapte. Pe de alta parte, ce contine mai multa grasime: o cana de lapte cu 3,5% grasime sau 1 litru de lapte de 1,5% grasime? Nu are importanta cantitatea consumata? Daca beau un degetar de lapte gras ma umplu de colesterol? Si de ce se mai vand lactate cu fructe, daca sunt asa nocive? Ni se pune pofta la incercare? Sa vada daca rezistam ispitei?].
Produsele bogate în proteine precum ouăle, leguminoasele (fasolea, mazărea, linte şi soia) trebuie să se afle de asemenea cât de des posibil pe mesele românilor. [Intrebari: Cat de des? In ce cantitati? 10 oua pe zi e bine? Foarte precise informatiile oferite de "nutritionist". Altfel, eu urasc soia din principiu, dupa ce un mos spunea la TV, imediat dupa momentul 1989: "Nu mai vrem salam cu soia!". Adica soia, salamul de soia, uleiul de soia erau "de porc" pe vremea lui Ceasca, dar acum sunt cele mai tari? O sa mananc soia cand se va spune ca si Ceasca era mai tare decat PDL+PSD+PNL. Bunicii mei au trait peste 80 de ani si nu si-au pus vreodata problema "n-am mancat azi soia", asa ca putem uita linistiti de existenta ei.]
O ultimă categorie importantă de alimente sănătoase include carnea albă, de pasăre. Aici Hâncu a amintit pieptul de pasăre, picioarele, aripile, dar consumate fără pieliţă." [Drept sa spun, pe vremea lui Ceasca exact pielita de pui prajit mi se parea cea mai meseriasa. Dar de atunci tehnologiile s-au schimbat. Acum sunt la putere tehnologiile bazate pe hormoni. Odata cu ele s-a schimbat si calitatea carnii de pasare. Dintre carnea de vita, de porc si de pasare, dupa parerea mea carnea de pasare este cea mai nociva. Chiar traiesc cu impresia ca multe persoane obeze sunt mari consumatoare de carne de pui. Cumva, hormonii care fac puiul sa creasca intr-o luna cat puiul normal intr-un an, fac si omul sa creasca, mai ales in... latime. Personal prefer carnea de vita, fara sa exclud restul.].
CONCLUZII:
1. Fiecare e liber sa manance ce-i place.
2. E o mare isterie nutritionista, cred ca jumatate din cartile din librarii sunt despre haleala sanatoasa.
3. Nu-i mai simplu sa se scrie pe produsele alimentare daunatoare "Acest aliment ucide"?
4. Românii fiind o natie foarte "religioasa", imi permit sa citez din Biblie [1 Corinteni 10.25.]:
"Să mâncaţi din tot ce se vinde pe piaţă, fără să cercetaţi ceva din pricina cugetului.".
5. Despre prosteala cu alimentatia exclusiv vegetariana, sustinuta de alti "specialisti" (nu si de "nutritionistul" citat), tot Biblia spune [Deuteronom 26.9.]:
"El ne-a adus în locul acesta şi ne-a dat ţara aceasta, ţară în care curge lapte şi miere." [Deci nu se vorbeste de tara unde "curge" paducel si rostopasca].
6. Mult mai sanatoasa este miscarea decat frustrarea alimentara continua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu