Dupa ce am aflat ca branza se fabrica din 4% lapte, m-am intrebat cat la suta din lapte e lapte.
Autoritatile (Ministrul Agriculturii si ANPC) ne spuneau ca "mare parte din laptele din comerț este făcut din lapte praf", conform sursei:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanii-pacaliti-cu-lapte-praf-seful-anpc-e-o-practica-frecventa-in-europa-mai-ales-i.html
In acelasi timp, "Marii procesatori dezmint faptul că ar folosi lapte praf la fabricarea laptelui pasteurizat.".
Se face un pic de teorie a laptelui praf:
"Laptele praf nu mai are aceeași valoare biologică ca și cel fluid, degradându-se aminoacizi esențiali, în special Lizina și Cazeina. Lizina de exemplu, se distruge până în proporție de 40 %. Astfel laptele devine mai indigest și nesănătos și, ce e mai grav, e nehrănitor. Laptele praf are grăsimi oxidate care devin toxice”.
Interesant, daca ne gandim la bebelusii hraniti cu lapte praf, dar probabil ca pentru ei se produce numai lapte praf digest, sanatos si hranitor.
Totusi, laptele praf se obtine tot din lapte. Chiar daca isi mai pierde din valoarea biologica, laptele obtinut din lapte praf este consumabil.
Numai ca a aparut un alt articol, miercuri, 07 Decembrie 2011, pe sursa:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/laptele-e-falsificat-cu-apa-faina-ulei-si-untura-956792.html#ixzz1srA5mGf7
Aici se spune ca:
"Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost găsit neconform [!!!]. Sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf , toate se găsesc din plin în laptele din comerţ [!!!] [Ministrul "postdecembrist" al Agriculturii nu vorbeste decat de laptele praf!].
Conform datelor puse la dispoziţie de ANPC, în cadrul unui control naţional privind laptele de consum s-a depistat că 80% [!!!] dintre produsele controlate nu respectă normele legale - au conţinut greşit, eticheta este eronată, depozitarea improprie etc."
...
"Alte substanţe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale şi seu [!!!]. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc şi emulgatori. Această metodă se foloseşte pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă."
...
"La cantităţi de câteva tone de lapte, profitul scos cu apa care se adaugă este foarte mare.“
...
"Reprezentanţii ANPC recomandă amatorilor de lapte să nu cumpere
alimente care nu oferă, pe etichete, informaţii complete privind
ingrediente şi calitatea sa."[?!]
Am citit cu atentie degeaba etichetele de pe ambalajele de lapte pentru ca nu am gasit informatii despre procentul de untura de porc. Sa incerc sa fac cartofi prajiti in astfel de lapte?
Ca de obicei, nume de firme care se ocupa cu falsurile si nume de produse falsificate lipsesc cu desavarsire.
Oare de ce nu ma mai mira absolut nimic?Si toti ne spun sa mancam sanatos.
RăspundețiȘtergere