Aflam de pe sursa http://www.zf.ro/companii/lista-celor-mai-importante-firme-intrate-in-insolventa-in-2012-10410221 ca:
"Mic.ro, Hidroelectrica, Tnuva, Pagini Aurii sau Romstrade, o serie de dezvoltatori imobiliari si alte peste 15.000 de firme de diverse categorii nu si-au mai putut plati datoriile în acest an si au fost nevoite sa ceara insolventa, iar o parte dintre ele au încetat definitiv activitatea."
1. Dupa cum vedem, Dinu Patriciu, cel mai bogat om din Romania, nu a fost in stare sa faca un lant de supermarcheturi in genul Kaufland, Mega Image, Carrefour etc, desi dispunea de fondurile necesare. A preferat sa faca o investitie penibila si sortita din start esecului. Inca o dovada ca activele create in vechiul regim erau mult mai valoroase decat vrea propaganda politica postdecembrista sa se creada si ca "mormanele de fiare vechi" se creaza numai in capitalismul postdecembrist, de exemplu la Mic.ro.
O povestioara despre "comertul civilizat" de la Mic.ro o gasim pe sursa
http://www.romanialibera.ro/blog/serban.buscu/mici-gainarii-la-mic-ro-211915.html:
"Pe lângă faptul că a readus în actualitate spiritul tradiţionalei băcănii de la colţul străzii , reţeaua mic.ro, a celui mai bogat român, Dinu Patriciu a mai reuşit ceva. A renăscut spiritul tradiţionalului bişniţar de la colţul străzii. Acesta din urmă, asemeni reţelei mic.ro din ziua de astăzi practica unul, două, nouă sau mai multe preţuri pentru acelaşi produs, în funcţie de “inteligenţa speculativă “ a clientului şi de propriile interese financiare. La mic.ro, de exemplu, berea la sticlă vine cu două preţuri şi anume unul afişat în vitrină şi unul care este plătit efectiv.
Aceasta pentru că preţul din vitrină nu include şi costul recipientului de sticlă. Dar aşa se întâmplă peste tot, veţi spune. Da, doar că la mic.ro “ sticlele de sticlă” nu sunt primite înapoi, motiv pentru care clientul nu îşi poate recupera banii plătiţi pe recipient şi nici măcar nu poate folosi recipientul drept garanţie pentru o altă bere. Binenţeles că, dacă respectivul client nu întreabă ce se întâmplă cu garanţia plătită nimeni nu îi explică nimic.
Şi astfel reuşeşte mic.ro să vândă o bere de 2 lei, cu 3,5 lei."
2. Inca un caz aproape uluitor de insolventa fara... concurenta: Hidroelectrica. Despre aceasta societate, sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Hidroelectrica ne informeaza ca:
"Hidroelectrica este o societate comercială pe acțiuni cu capital integral de stat în autoritatea Ministerului Economiei și Comerțului din România, a cărei obiect de activitate este producerea de energie electrică și furnizarea de servicii în domeniul hidroenergiei. Compania a devenit societate comercială independentă în iulie 2000, prin reorganizarea CONEL.
Compania administrează 326 centrale hidroelectrice și stații de pompare[1], ce însumează o putere instalată de 6.325 MW[2]. Cu o producție medie anuală de 19.772 GWh[3] generată în 12 sucursale, Hidroelectrica furnizează circa 22% din producția de energie electrică a României, fiind cel mai mare producător local de energie[4]. În anul 2008, compania a produs 17 TWh[5].
În noiembrie 2007, Hidroelectrica se afla pe locul 6 în topul celor mai valoroase companii din România, fiind cea mai valoroasă companie cu capital de stat, evaluată la 3,5 miliarde de Euro, cu 30% mai mult decat în anul 2006[6]."
...
"În anul 2004 a început privatizarea prin vânzare a 150 de micro-hidrocentrale. Au fost organizate licitații la care au participat firme românești si din străinătate. Până în august 2009, au fost vândute 87 microhidrocentrale[7]. Microhidrocentralele sunt unități de producție care au capacități sub 10 MW[8]."
Despre modul de operare sau mai bine zis de falimentare al companiei Hidroelectrica aflam de pe sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Discu%C8%9Bie:Hidroelectrica:
"Controverse
- Afacerea Hidroelectrica - ENOL Group se opreste la tribunal, 22 august 2006, Afrodita Cicovschi, Cotidianul
Hidroelectrica a vândut energie electrică sub prețurile de pe piață, în cantități care au depășit producția proprie disponibilă, și a achiziționat energie la prețuri peste cele din piață pentru a acoperi contractele sale de vânzare, iar din această afacere a pierdut aproape 900 de milioaane de lei, cel puțin. Concluzia apare într-un raport al SAR. 22 aprilie 2011, Teodora Țugui, Cotidianul
26 iunie 2011 - Fondul Proprietatea a dat în judecată Hidroelectrica pentru contractul încheiat de producătorul de energie cu ArcelorMittal Galați vizând livrarea de electricitate. La finele anului trecut, mai exact la 29 decembrie, Hidroelectrica și ArcelorMittal au încheiat un contract pentru livrarea unei cantități uriașe de energie, 1,75 TWh, la un preț cu 25% sub media pieței. [4]
29 martie 2011 - Comisia Europeană bănuiește că tranzacția prin care Hidroelectrica livrează electricitate combinatului ArcelorMittal la un preț cu 30% sub media pieței ar putea fi ajutor de stat ilegal și a trimis României întrebări pe această temă. [5]
26 iulie 2011 - Contractele secrete ale Hidroelectrica au fost scoase la lumină de Fondul Proprietatea. Intermediarii Energy Holding și Alpiq au contracte pentru 30% din producție la preț preferențial. [6]
- Hidroelectrica, obligată în instanță să reia livările de energie către doi "băieți deștepți", 7 august 2011, Florentina Bălăceanu, Adevărul
- A picat primul „băiat deștept” care are contract cu Hidroelectrica: EuroPec, 26 iunie 2012, Adina Vlad, Adevărul
Dosare
- Dosarul prizelor „Siemens”, trimis de trei ori la Curtea Constituțională, 27 Octombrie 2011, Virgil Burlă, Evenimentul zilei
Saga „băieții deștepți”
- Hidroelectrica, gata să scape de "băieții deștepți", 13 decembrie 2011, Dinu Boboc, Evenimentul zilei
- Misterioasele afaceri cu energie: Trei oameni au făcut 135 mil. euro. O firmă conectată la curent ieftin a făcut de 4 ori mai mulți bani decât Hidroelectrica, 4 iulie 2012, ZF Corporate
- Situație inexplicabilă la Hidroelectrica: cel mai valoros activ al statului român își cere insolvența. Directorul general spune că nu cunoaște detalii despre dosar, 18 iunie 2012, Roxana Petrescu, Ziarul financiar
- Ministerul vorbește: Decizia intrării în insolvență a Hidroelectrica a fost luată de consiliul de administrație, 18 iunie 2012, Roxana Petrescu, Ziarul financiar
- Rezultatul a zece ani de management dezastruos la Hidroelectrica: cea mai mare companie de stat cere intrarea în insolvență, 19 iunie 2012, Roxana Pricop, Ziarul financiar
- Rețeta dezastrului la Hidro și Oltchim, 22 iunie 2012, Lucian Davidescu, Evenimentul zilei"
3. Exista investitorii straini care nu prea se descurca cu afacerile prin Romania. Conform sursei
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-11159240-producatorul-lactate-tnuva-romania-cerut-falimentul-marti-avut-primul-termen-instanta.htm, aflam ca:
"Potrivit Globes, Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane sekeli (60 milioane euro) in Romania, iar retragerea de pe piata este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul presedinte al companiei, Slomo Rodev.
...
Globes nota ca Tnuva a fost afectata sever de efectele crizei mondiale in Romania, compania reusind cu greu sa concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodata, potrivit publicatiei israeliene, productia Tnuva Romania era cu 50% mai scumpa decat a lactatelor romanesti."
Daca am inteles eu bine, Tnuva a investit 60 de milioane de euro intr-o afacere cu lactate in Romania, desi lactatele de import erau mai ieftine, iar lactatele romanesti erau cu 50% mai ieftine?! Mai mult decat interesant.
4. Despre cauzele intrarii firmei Pagini Aurii SA in faliment se stiu putine lucruri. Avea o pozitie dominanta pe sectorul ei de activitate. Sursa http://www.actualitateaprahoveana.ro/editia-electronica/economic/falimentul-si-dizovarea-revistei-pagini-aurii-adevarata-fata-a-publicitatii-din-romania-06208 ne informeaza ca:
"Pagini Aurii SA a ocupat, ani de zile, o poziţie principală în piaţa naţională de media-publicitate-anunţuri. Starea falimentului pieţei de print din România, de la ziare până la publicaţiile dedicate anunţurilor, se regăseşte perfect şi în povestea insolvenţei Pagini Aurii."
5. In final, constatam ca nici macar o firma abonata la banii publici nu poate supravietui in Romania. Conform sursei https://ziaruldeinvestigatii.ro/blog/posts/romstrade-isi-baga-in-faliment-propriii-parteneri,
"Una dintre cele mai mari firme care activează în domeniul infrastructurii, respectiv în construcţia şi reabilitarea de drumuri, Romstrade, patronată de omul de afaceri Nelu Iordache, a înregistrat anul trecut şi anul acesta împotriva sa nu mai puţin de 23 de dosare, iniţiate de un număr de 25 de societăţi creditoare, având drept obiect cererea de declanşare a procedurii de intrare în insolvenţă a firmei.
Compania, înregistrată în comuna Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu, nu şi-a achitat datoriile băneşti faţă de diverşi subcontractori care i-au furnizat produse, dar nu şi-au primit banii de cel puţin şase luni. Romstrade a primit de la stat, în ultima perioadă de timp, contracte care însumează peste 250 milioane de euro, pentru diverse lucrări de infrastructură, cum ar fi drumul Transalpina. Pentru Romstrade sumele datorate nu sunt mari, dar pentru firmele mai mici care au avut contracte cu firma lui Iordache neplata banilor de atâta amar de vreme poate însemna condamnarea la faliment."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu