Conform ultimelor constatari, Romania a fost adusa pe nedrept in prim planul scandalului carnii de cal vandute drept carne de vita. Cu aceasta ocazie, se remarca circuitul incalcit al carnii de la producator la consumator, incertitudinea ingredientelor alimentare, controlul precar al calitatii si lacunele din legislatia europeana.
Totusi, daca Romania a fost aratata pe nedrept cu degetul pentru ca ar fi furnizat carne de cal etichetata drept vita, atunci cred ca i s-au adus cel putin niste prejudicii de imagine. Nu este normal sa fie acuzati public producatori romani fara niciun fel de dovezi. Este normal ca vinovatii sa fie acuzati dupa ce s-au facut cercetari si s-a stabilit clar cine trebuie sa raspunda.
Dar stabilirea vinovatilor nu este chiar atat de simpla. Parcurgand sursele apar foarte multe nume de firme. In media ajung foarte usor informatii aproximative. Iar segmente interesate din media dezinformeaza cu buna stiinta.
Totusi, parcurgand sursele, se remarca imediat un adevarat circuit "turistic" al carnii de cal.
Conform sursei http://www.ziare.com/europa/marea-britanie/carnea-de-cal-vanduta-in-loc-de-vita-in-marea-britanie-furnizorul-este-din-romania-1217499, in Marea Britanie carnea de cal etichetata drept carne de vita a fost adusa de compania franceza Comigel. Aceasta primea carnea de la o alta firma franceza, Spanghero, care sustinea ca primea carnea de la un furnizor roman.
Aceeasi sursa arata ca retailerul suedez Findus vindea lasagna din carne de cal drept lasagna din carne de vita. Findus primea carne de la un furnizor francez, dar sunt vizate si alte companii (nenominalizate de sursa) din Irlanda, Polonia si Franta.
Conform sursei http://www.ziare.com/europa/marea-britanie/scandalul-lasagna-francezii-acuzati-ca-au-etichetat-calul-romanesc-drept-vita-frantuzeasca-1217766, circuitul carnii de cal este: grupul suedez Findus (1), care primea lasagna de la firma franceza Comigel (2), care primea carne de la firma franceza Spanghero (3), prin holdingul francez Poujol (4), care a achizitional carnea congelata de la un trader cipriot (nenominalizat) (5), care a subcontractat comanda unei firme olandeze (nenominalizate) (6), care se aproviziona de la un atelier (?!) din Romania (7).
Sursa http://www.mediafax.ro/externe/scandalul-carnii-de-cal-a-cuprins-toata-europa-o-reuniunea-va-avea-loc-la-bruxelles-saptamana-aceasta-10556130, pe langa circuitul deja mentionat, arata intr-un paragraf ca "grupări mafiote poloneze şi italiene desfăşoară scheme frauduloase de milioane de euro pentru a substitui carnea de vită cu cea de cal în timpul procesării alimentelor", iar in alt paragraf ca "grupuri infracţionale care operează în Rusia şi statele baltice joacă un rol în comerţul fraudulos cu carne". Miza substituirii carnii de vita cu cea de cal este pretul mai redus al carnii de cal. Deci, ca de obicei, miza este banul.
Scandalul carnii de cal prezentate drept carne de vita arata lacunele in controlul si in legislatia europeana. Controalele sunt rare (la doi-trei ani) si este dificil de stabilit daca un furnizor inseala deliberat consumatorul. Si atunci despre ce control si calitate mai vorbim?
Statul roman a facut verificari, desi Romania nu a fost notificata oficial in legatura cu scandalul carnii de cal. Nu s-au gasit nereguli. In schimb am aflat ca unul dintre abatoarele romanesti posibil vizate, CarmOlimp, este controlat de familia secretarului de stat Valentin Şoneriu, cetatean care lucreaza in Ministerul Agriculturii.
Posibilii vinovati de etichetarea gresita sunt, conform surselor, firma Spanghero (conform sursei http://www.mediafax.ro/externe/ancheta-firma-spanghero-la-originea-etichetarii-gresite-a-carnii-de-cal-10562771) si firma Draap Trading Limited (conform sursei http://adevarul.ro/news/eveniment/scandalul-carnii-cal-extinde-romania-iese-ecuatie-1_511bde0e344a7821183846b5/index.html).
Iar in Marea Britanie s-au inchis un abator si o fabrica de procesare care vindeau carne de cal drept carne de vita (sursa http://www.gds.ro/International/2013-02-13/Un+abator+si+o+fabrica+de+procesare+din+Marea+Britanie,+inchise+pentru+ca+vindeau+cal+drept+vita)! Se intampla deci chiar la cei care acuza!
Din punctul meu de vedere, am o predispozitie pentru evitarea mixturilor comercializate de industria alimentara (cum este si lasagna cu carne de vita tocata). Am renuntat demult la maioneza si la ketchup din comert, de exemplu. Pentru ca, odata cu progresul tehnic si tehnologic in chimia alimentara se poate intampla orice. Nimeni nu se duce cu laboratorul de teste la supermarchet. Este un caz relativ fericit acesta al carnii de vita substituita prin carnea de cal. La fel de bine s-ar putea substitui cu carne de caine, de soarece; la fel de bine s-ar putea crea o pasta emulsionata, colorata si cu "arome identic naturale"...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu