Conform sursei http://www.realitatea.net/primar-miercurea-ciuc-despre-obligativitatea-limbii-maghiare-nimeni-nu-ne-poate-inchide-gura_1122113.html,
""Cunoasterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, în Miercurea Ciuc". Declaratia a fost facuta de primarul municipiului, în cadrul manifestarilor pentru arborarea unui drapel secuiesc de mari dimensiuni, în centrului orasului.
Potrivit Mediafax, Raduly Robert Kalman a mai spus ca "Prefectul, corespondentii televiziunilor si radiourilor românesti, dar si toti cei care traiesc din impozitele secuilor trebuie sa ne cunoasca limba maghiara". Asta dupa ce, la sfârsitul anului trecut, edilul din Miercurea Ciuc a fost amendat de Consiliul National de Combatere a Discriminarii dupa ce a impus, ca o conditie obligatorie, cunoasterea limbii maghiare la concursul de ocupare a postului de arhitect-sef al orasului."
S-a mediatizat foarte mult aceasta situatie provocata de primarul orasului Miercurea Ciuc. Dar circul mediatic nu pare sa fie urmat de o reactie conform legii din partea autoritatilor romanesti.
Am cautat legi romanesti care reglementeaza folosirea limbii romane si legi care incrimineaza pozitia primarului din Miercurea Ciuc.
Am gasit:
A. Pe sursa http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=1#t1c0s0a1
"Limba oficiala ARTICOLUL 13
În România, limba oficiala este limba româna."
B. Pe sursa http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=27123,
"Art. 17. - În unitatile administrativ-teritoriale în care cetatenii apartinând minoritatilor nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor autoritatile administratiei publice locale vor asigura folosirea, în raporturile cu acestia, si a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale conventiilor internationale la care România este parte."
In concluzie, in Romania se vorbeste limba romana, iar acolo unde minoritatile nationale au o pondere insemnata autoritatile asigura in plus folosirea limbii materne a minoritatilor. Legea este foarte clara in privinta folosirii limbii romane.
Ce legi ar putea incrimina pozitia primarului din Miercurea Ciuc?
1. Primarul din Miercurea Ciuc ar putea submina politic statul, conform sursei http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-155-cpen,
"Art. 155
Trădarea
Fapta cetăţeanului român sau a persoanei fără cetăţenie, domiciliată pe teritoriul statului român, de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin acţiuni de provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine, ori de subminare economică sau politică a statului, ori de aservire faţă de o putere străină, sau de ajutare a unei puteri străine pentru desfăşurarea unei activităţi duşmănoase împotriva siguranţei statului, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi."
Legea este interpretabila in acest caz. Nu este clar daca subminarea politica a statului este incriminata doar atunci cand cetateanul roman intra in legatura cu o putere sau organizatie straina; sau daca subminarea politica a statului este incriminata si prin actiunile independente ale cetateanului roman.
2. Conform sursei http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-166-cpen,
"Art. 1661
Acţiuni împotriva ordinii constituţionale
Întreprinderea oricărei acţiuni pentru schimbarea prin acţiuni ilegale şi prin violenţă a ordinii constituţionale sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi."
Aici este vorba de un cadru mai general. Multe persoane cu functii oficiale incearca sa obtina autonomia Tinutului Secuiesc (a se vedea, de exemplu, sursa http://www.gandul.info/politica/borbely-daca-nu-vom-rezolva-prin-dialog-problema-tinutului-secuiesc-vom-discuta-si-alte-posibilitati-de-exemplu-demonstratii-10611633). Statul ar trebui sa decida daca aceasta autonomie contravine ordinii constituţionale sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român; tot statul ar trebui sa decida (mai degraba sa constate) daca folosirea obligatorie a limbii maghiare pe un teritoriu romanesc contravine ordinii constitutionale. Iar daca ordinea constitutionala este incalcata, statul ar trebui sa ia masurile legale care se impun.
3. Conform sursei http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-246-cpen,
"Art. 246
Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
Cred ca orice roman care vrea sa se stabileasca in Miercurea Ciuc sau sa faca afaceri in Miercurea Ciuc are un interes legal si legitim ca atunci cand ajunge in Miercurea Ciuc sa se poata intelege in limba romana macar cu autoritatile locale. Dar statul roman trebuie sa ia masurile care se impun pentru ca limba romana sa se vorbeasca si in acea regiune.
Circul televizat si pasivitatea statului roman sunt cel putin ciudate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu