S-ar putea scrie despre fiecare domeniu infractional cate un articol separat, dar prefer comasarea celor doua situatii pentru ca ambele ilustreaza infractionalitatea in masa.
Mai intai vorbim despre analizele medicale fictive. In acest caz este vorba despre persoane asa zis onorabile, cu pregatire superioara. Ei, ce sa vezi, pregatirea superioara s-a facut doar pentru obtinerea unor diplome, la adapostul carora s-a cladit prosperitatea pe baze infractionale.
Din nou remarc faptul ca in Romania numai infractorii prospera. Sigur ca medicii au salarii mici, de cel putin 10 ori mai mici decat in occident. Dar, daca ar fi intr-adevar intelectuali si ar avea demnitate si unitate, ar incerca prin mijloace legale sa-si apere interesele financiare si dreptul la salarii decente.
Numai ca stilul romanesc nu are timp de detalii si nuante. Ce rost are sa negociezi cu cei care te trateaza mereu de pe pozitii de forta si iti pun placa cu "nu sunt bani" (pentru ca trebuie facute achizitii publice supraevaluate, de exemplu)? Mult mai simplu e sa-i tratezi si tu de pe pozitii de forta pe cei care depind de tine. Ori haituesti bolnavii ca sa obtii venituri din spagi, ori inventezi sisteme de subtilizat aparent legal bani publici: retete fictive, buletine de analize fictive. Pana acum nu s-au investigat inca operatii fictive, dar e timp si de asa ceva.
In cazul de fata, legat de buletinele de analize fictive, cifrele sunt inpresionante. Poate ar trebui inscrise in Cartea Recordurilor. 42 de persoane care lucreaza in sistemul medical sunt urmarite penal pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita si dare de mita!!! S-au emis circa 14.000 de buletine de analize fictive, s-au inscris pe aceste buletine numele a circa 800 de persoane!!! Se spune ca prejudiciul depaseste 500.000 de euro, dar, ca de obicei, nu se cuantifica si costurile anchetei, desi numai la ultima actiune au participat 13 procurori si 175 de politisti!!! S-au efectuat 44 de perchezitii domiciliare si s-au pus in executare 42 de mandate de aducere!
Este evident ca statul mafiot lasa spatiu mult prea mare de actiune infractorilor si nu pare interesat de proceduri preventive prin care sa nu fie permisa frauda. Probabil ca se spera sa ne uitam la cadrele medicale infractoare pentru ca sa uitam de fraudele de la kilometrul de autostrada inexistenta.
Urmatoarea situatie care vizeaza infractionalitatea in masa (si chiar globalizarea infractionalitatii), este legata de falsificatorii de carduri.
Si aici cifrele sunt impresionante, chiar mai impresionante, dar macar vorbim despre infractori care nu au pretentia ca sunt altceva. Prejudiciul estimat (care nu include si costul anchetei) se ridica la 2.000.000 euro. Nu se stie numarul de procurori si politisti implicati in ancheta, dar sunt vizate peste 100 de persoane!!! Intr-o singura zi s-au efectuat 85 de perchezitii in 16 judete si in Bucuresti. Simultan s-au efectuat perchezitii si in Germania, Marea Britanie, SUA si Republica Dominicana!!!
In plus, din ancheta reiese ca s-au copiat date de la carduri utilizate in Germania, Spania, Elvetia, Portugalia, Franta, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria pentru a se falsifica alte carduri cu care s-au retras bani din Republica Dominicana, SUA, Japonia, Iordania şi Nepal!
Unul dintre liderii retelei dovedeste o buna pregatire juridica, pentru ca nu a putut fi retinut intrucat se afla pentru moment in Iordania, tara cu care Romania nu are un acord de extradare.
Singurul lucru care prezinta interes personal imediat pentru mine din "afacerea" cu carduri falsificate este sa nu detin carduri si sa nu efectuez plati electronice, intrucat sistemul este extrem de vulnerabil si facut parca pentru prosperitatea infractorilor. Mai bine sa fiu furat pe strada de 50-100 de lei, decat sa-mi dispara sume substantiale de pe card.
In rest, trebuie remarcat din nou ca sistemul actual de taxe si impozite nu este sustenabil si ca munca onesta nu mai prezinta interes. Este din ce in ce mai frecventa situatia (in special pentru cei care au acces la bani publici) in care angajatul presteaza formal o meserie, asteptand sa valorifice orice oportunitate infractionala de imbogatire.
Pana la urma, in lipsa solidaritatii si a dorintei sau vointei de a impune un sistem onest, probabil ca e firesc sa fie asa. Din start 16% impozit pe venit si 24% TVA inseamna un total 40% impozit pe venit. Daca adaugam si impozitele platite de angajator, CAS, somaj etc, ne intrebam cum pot supravietui angajatul onest si firma onesta, dar si cum e posibil sa nu fie bani la buget. Sigur ca sunt intrebari retorice, dar daca te gandesti ca in Evul Mediu era la moda dijma (10%)...
Surse despre buletine de analize fictive:
RăspundețiȘtergerehttp://www.mediafax.ro/social/parchet-14-000-de-buletine-de-analize-fictive-emise-de-medicii-vizati-in-ancheta-decontarilor-10699579
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14516584-parchet-14-000-buletine-analize-fictive-emise-medicii-vizati-ancheta-decontarilor-500-000-euro.htm
Surse despre falsificatorii de carduri:
RăspundețiȘtergerehttp://www.obiectivbr.ro/perchezitii-diicot-in-braila-la-falsificatori-de-carduri_id78196
http://www.mediafax.ro/social/cazul-falsificatorilor-de-carduri-peste-20-de-persoane-au-fost-retinute-10698544
http://www.mediafax.ro/social/boenica-lider-al-gruparii-de-falsificatori-de-carduri-este-in-iordania-si-nu-poate-fi-retinut-mesajul-postat-de-acesta-pe-facebook-pentru-autoritatile-romane-foto-10696765
http://www.mediafax.ro/social/sava-sri-a-monitorizat-din-2010-gruparea-transfrontaliera-de-falsificatori-de-carduri-10697360