Conflictele de interese sunt la moda in Romania. Un spectru larg de alesi, de la autoritati centrale la obscure autoritati locale au mania ilegala de a-si favoriza si angaja rudele. Un senator, trei deputati (unul fost primar), un presedinte de consiliu judetean, si un primar sunt ultimii urmariti penali din aceste zile (intre 18.Martie.2013 si azi, 22.Martie.2013) pentru conflict de interese.
Se spunea ca PCR = pile, cunostinte, relatii. Desi PCR a disparut de mai bine de 20 de ani, pilele, cunostintele si relatiile sunt la ordinea zilei, dupa cum se poate vedea mai jos. Cum s-ar spune, condamnăm vechiul regim, dar ii adulăm metodele.
Un senator si-a angajat fiul; un deputat si-a angajat sotia; alt deputat si-a angajat fiul si sotia; alt deputat a semnat, pe cand era primar, contracte cu firma la care era actionar principal si/ sau administrator fiul sau (printre altele i-a concesionat publicitatea stradala din Pascani); presedintele consiliului judetean si-a angajat, pe cand era deputat, sotia; in fine, primarul unei comune si-a angajat si el sotia. Munca pura in folosul cetatenilor!
Legea nu a incercat sa gaseasca metode prin care sa previna astfel de abuzuri. Astfel ca unele fapte anchetate in 2013 sunt din perioada 2004-2009!
Justitia isi da mereu de lucru. De fapt, legislatia odioasa si sinistra invita la abuzuri in toate domeniile, dupa care orice grefier poate manipula "sistemul aleatoriu" de repartizare al dosarelor, iar judecatorii care nu sunt tampiti pot incasa "comisioane" sau taxe de la cei care doresc sa aiba licenta de incalcare a legii.
Nu exista o statistica publica a conflictelor de interese, actualizabila si accesibila in timp real. Nu putem cunoaste numarul total de conflicte de interese, valoarea totala a prejudiciilor create, cate condamnari s-au dat, ce fel de condamnari s-au dat. Transparenta nu se numara printre calitatile regimului capitalist postdecembrist, foarte interesat de masluirea si cosmetizarea statisticilor. Legea tacerii guverneaza statul mafiot.
Pe 18.Martie.2013, conform sursei http://adevarul.ro/locale/iasi/senator-urmarit-penal-conflict-interese-si-a-angajat-fiul-biroul-parlamentar-1_51470c2900f5182b8522a5c1/index.html,
"Procurorii Parchetului General au anunţat, luni, că au început urmărirea penală pe numele parlamentarului Sorin Lazăr, cercetat pentru conflict de interese. Cercetările demarate de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au început urmare a unei sesizări înaintate de Agenţia Naţională de Integritate în 2011."
Pe 19.Martie.2013, conform sursei http://adevarul.ro/locale/targu-mures/deputatul-kerekes-karoly-urmarit-penal-conflict-interese-1_5148685700f5182b8529973f/index.html,
"Kerekes Karoly a fost acuzat de Autoritatea Naţională de Integritate de conflict de interese pentru că şi-a angajat fiul la biroul său parlamentar şi a perfectat trei contracte civile de prestări servicii cu soţia sa, pentru activităţi remunerate de Camera Deputaţilor.
Conform ANI, deputatul Karoly Kerekes a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Szilard Kerekes, în perioada 2006 - 2010, şi a soţiei sale, Ildiko Susana Kerekes, în perioada 2004 - 2009, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 28 Mureş. Beneficiul obţinut în perioada 2004 - 2010 de către cei doi ar fi fost de 99.083 lei, adică aproximativ 23.000 de euro."
Pe 20.Martie.2013, conform sursei http://www.cotidianul.ro/un-deputat-psd-si-seful-cj-sibiu-acuzati-de-conflict-de-interese-209296/,
"Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală pe numele lui Ioan Cindrea (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, şi a deputatului Sonia Drăghici (PSD), cei doi fiind acuzaţi de conflict de interese.
Conform procurorilor, în calitate de deputat, Sonia Drăghici "a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă în baza căruia fiul său a fost angajat în perioada 02.03.2009 – 15.09.2009 şi ulterior, începând cu data de 21.09.2009 şi până la sfârşitul mandatului, în cadrul biroului său de parlamentar".
În ce-l privește pe Ioan Cindrea procurorii susțin că "în perioada 05.10.2009 – 01.02.2011 în calitate de deputat, a propus şi a avizat angajarea în cadrul biroului său parlamentar a soţiei sale"."
Pe 21.Martie.2013, conform sursei http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/deputatul-pnl-grigore-craciunescu-invinuit-pentru-conflict-de-interese-i-a-dat-contracte-fiului-sau-pe-cand-era-primar-296764.html,
"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul CRĂCIUNESCU GRIGORE (deputat PNL în Parlamentul României) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conflict de interese.
Din rezoluţia de începere a urmăririi penale procurorii au reţinut ca situaţie de fapt că, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu (respectiv în calitate de primar al oraşului Paşcani, funcţie deţinută în intervalul 2008-2012), Grigore Crăciunescu a îndeplinit acte şi a participat la luarea de decizii prin care s-a realizat în mod direct un folos material pentru fiul său.
Astfel, învinuitul a perfectat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai multe contracte cu societăţi comerciale în care figurează ca acţionar principal şi/sau administrator fiul său.
Între contracte figurează şi cel în care Primăria Focşani, prin semnătura primarului de atunci, parlamentarul de acum, Grigore Crăciunescu, a concesionat publicitatea stradală fiului editului.
Actualul deputat PNL a recunoscut public faptul că a semnat contractele pentru firmele fiului său, dar a dat vina pe serviciul juridic al primăriei, care a avizat ca legale acele contracte."
In fine, azi, 22.Martie.2012, conform sursei http://www.gds.ro/Actualitate/2013-03-22/Gorj%3A+Primarul+din+Albeni,+in+conflict+de+interese,
"Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Dumitru Victora Cornea, primarul comunei gorjene Albeni, care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier personal. S-a constatat că Dumitru Cornea a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă ca urmare a semnării, în calitate de primar, atât a dispoziției de numire în funcție, cât și a contractului individual de muncă a lui Carmen Afrodita Cornea, soția sa. Edilul a încălcat astfel Legea 161 din 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei."
E plina tara de "oameni de bine"! Inca vreo 10.000 de ani si scapam de "criza".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu