Cu ocazia sarbatorilor se fac urari. "Fie ca Pastele sa va aduca..., cu ocazia sarbatorilor de iarna va dorim..." si asa mai departe. Se pare ca urarile, oricum formale, seci si ipocrite, se refera strict la zilele respective. Odata depasita perioada, expira si continutul urarii, astfel ca lumea se reintoarce la realitate si la apucaturile odioase si sinistre. De exemplu, Pastele poate aduce ceva doar de Paste, nu pentru totdeauna. "De Paste sa fim mai buni", iar dupa Paste putem fi mai rai, ca de obicei :))
Dupa aceasta scurta introducere pe teme "urative", sa parcurgem "crestinismul" actual din scoli. Scoala este un spatiu de risc maxim. Scoala nu este locul unde copiii si tinerii evolueaza din punct de vedere intelectual, ba dimpotriva. Din cauza faptului ca armate de infractori, delicventi si de "stilisti" ai comportamentelor antisociale sunt comasate alaturi de cei care doresc sa invete, scoala este un spatiu in care se poate intampla orice. Orice lucru rau, desigur.
Sansele ca minorii care comit violente sa fie cuprinsi de dorinta de a invata sunt nule. Sansele ca minorii care doresc sa invete sa fie cuprinsi de dorinta de a comite fapte antisociale sunt maxime.
Doi noi cazuri de elevi injunghiati au avut loc azi, 15.Mai.2013, in doua unitati scolare diferite.
Victor Ponta a facut niste declaratii ciudate cu acest prilej (sursa http://www.mediafax.ro/social/stroe-jandarmii-si-politistii-vor-supraveghea-permanent-scolile-si-gradinitele-vreau-sa-stiu-ca-elevii-se-intorc-sanatosi-acasa-10879520):
"Am văzut că iarăşi avem cazuri de violenţă în şcoli, vreau ca, împreună cu ministrul de Interne, să vă uitaţi foarte atent să vedem ce se întâmplă."
[...]
"Vreau să ştiu când ne trimitem copiii la şcoală că nu ni-i omoară nimeni şi nu ni-i bate nimeni. Sigur, după aia să şi înveţe, dar primul lucru să ştim că se întorc sănătoşi acasă."
Deci, pe de o parte institutiile statului cu competente in domeniul violentei in scoli trebuie sa priveasca. Pe de alta parte, scoala este locul inutil unde doar te duci ca sa te intorci. Poate ai norocul sa te intorci teafar, chiar daca nu ai invatat nimic in clasa.
Statul refuza sa pedepseasca pe masura minorii violenti. Faptul ca se scade nota la purtare unuia care bate zilnic pe cei din jur nu inseamna absolut nimic pentru minorul violent. Tolerarea prezentei celui violent alaturi de ceilalti reprezinta o invitatie la comiterea de noi violente. Cel mai simplu ar fi ca astfel de specimene sa ajunga in scoli speciale, unde sa fie adunati toti cei cu astfel de probleme de comportament. Bataia nu trebuie tolerata in scoli, asa cum nu trebuie tolerata nicaieri.
Cu atat mai mult folosirea cutitului. Minorii sub 16 ani nu raspund penal pentru folosirea cutitului in scopuri violente. De ce oare? Chiar nu exista discernamant? Sub 16 ani poate parea o idee buna si inocenta folosirea cutitului in scopuri violente?
Legea incurajeaza folosirea violentei, adica favorizeaza infractorii. Batausii din scoli nu sunt pedepsiti cu bataia prin lege, ca sa simta si ei "placerea" suferintei fizice. Tot asa, asasinii omoara in liniste si consens, stiind ca nu vor fi pedepsiti cu moartea prin aplicarea legii.
Astfel ca statul poate privi in continuare "foarte atent", asa cum o cere Primul Ministru, dupa care poate constata si face statistici. Pe surse am gasit urmatoarele statistici:
1. Statistica generala pe 12.Mai.2013, conform sursei
http://www.antena3.ro/romania/in-premiera-bataie-ca-la-carte-la-fiecare-10-minute-un-copil-devine-victima-violentei-din-scoli-213875.html:
"La fiecare 10 minute, un elev este agresat în clasă, pe hol sau în curtea instituţiei care ar trebui să îl educe.
Directorii ascund incidentele [!] pentru ca şcoala să nu îşi piardă reputaţia [?!]. Aşa se face că în şcolile din România apar tragedii, de la traume care îi marchează pe copii, până la vieţi pierdute."
2. Statistica generala si Top 3 violenta, aparute pe 05.Februarie.2013, conform sursei
http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/violenta-de-top-in-scolile-timisene.html:
"Numărul total de cazuri de violenţă (verbală şi fizică) raportat de inspectoratele şcolare la Ministerul Educaţiei pentru anul şcolar trecut a fost de 15.358 la nivel naţional. 83 la sută dintre acestea s-au petrecut în mediul urban. Potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei, cele mai multe acte de violenţă în mediul şcolar s-au înregistrat în municipiul Bucureşti, respectiv în judeţele Iaşi, Timiş.
În anul 2011-2012 s-au înregistrat: 3.261 de acte de înşelăciune, tâlhărie, distrugere de bunuri; 1.603 cazuri de ameninţare, şantaj, lipsire de libertate; 6.275 de acte de violenţă fizică, dintre care 143 de violenţă fizică gravă şi 2.059 de acte care aduc atingere convieţuirii sociale."
3. Statistica absentelor si violentei in judetul Neamt, aparute pe 15.Martie.2013, conform sursei
http://www.monitorulneamt.ro/stiri/?editia=20130315&pagina=1&articol=35665:
"• aproape 170.000 de absente s-au înregistrat luna trecută în scolile nemtene • n-au ajuns pe la ore elevi de toate vîrstele, începînd cu pregătitoarea si pînă la a XIII-a • ISJ Neamt a centralizat în februarie 267 de cazuri de violentă în scoli, comise de către 231 de elevi •"
"Defalcate, cele 267 de incidente reunesc 144 de violente verbale si psihologice, 67 de bătăi, 14 cazuri în care s-au comis furturi, tîlhării, vagabondaje si agresiuni, 47 de atitudini sfidătoare fată de profesori si 95 de situatii în care elevii au încălcat regulamentele scolare. După cum reiese din centralizarea de la Inspectoratul Scolar, 184 de incidente i-au avut protagonisti pe elevi, acestia lovindu-se între ei, furîndu-si diverse sau avînd alte atitudini care nu se pretează la mediul scolar. Alte 57 de incidente au fost între elevi si cadre didactice, iar de patru ori elevii s-au „luptat“ cu terti, cel mai des cu oameni străini. Spre deosebire de alte luni, în februarie s-au înregistrat si sase incidente în care protagonisti au fost cadrele didactice. Violenta domestică s-a înregistrat în 38 de cazuri, fiind vorba despre copii care au suferit de pe urma tratamentelor dure care le-au fost aplicate de către adulti, în familie. Toate aceste manifestări violente s-au înregistrat în 76 de unităti de învătămînt - 41 din mediul rural si 35 din mediul urban. Dintre cei 231 de elevi care în februatie au comis acte de violentă, 31 sînt fete si 200 sînt băieti. Desi mici, elevii din primar nu s-au dezis de la acte antisociale, 25 de copii făcînd asa ceva. Mai răi s-au dovedit a fi gimnazistii - 154, iar dintre liceeni, 37 au fost prinsi în acest centralizator al ISJ. De mai multă decentă au dat dovadă elevii de la scolile profesionale, unde doar trei apar pe această listă neagră. Pentru toate relele făcute, elevii violenti se aleg cu nota scăzută la purtare."
4. Statistica absentelor si violentei in judetul Arges, aparute pe 29.Aprilie.2013 pe sursa
http://www.argesplus.ro/1-314-735-de-absente-nemotivate-la-scolile-din-arges-in-anul-de-invatamant-2011-2012.html:
"O statistică a Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş (ISJ) arată că în anul de învăţământ 2011-2012, elevii de la şcolile şi liceele din judeţ au acumulat 2.578.671 de absenţe în total, dintre care 1.314.735 nemotivate. Nici statistica actelor de violenţă în şcoli nu sunt mai îmbucurătoare. Statisticile arată că în anul şcolar 2011-2012, au fost înregistrate 470 de cazuri de violenţă, dar până în momentul de faţă, în anul şcolar 2012-2013, au fost sesizate 714 astfel de cazuri."
Judetul Arges spera sa combata relele din scoli prin introducerea uniformelor scolare, conform sursei (14.Mai.2013)
http://www.argesplus.ro/florin-gardin-fiecare-unitate-de-invatamant-va-putea-sa-isi-aleaga-uniforma.html:
"De ceva vreme, ISJ Argeş şi Instituţia Prefectului caută modalităţi pentru introducerea uniformelor şcolare. Această măsură vine în speranţa combaterii absenteismului, a violenţei în şcoli, combaterea consumului de tutun şi alcool dar, mai ales, pentru a scoate elevii din barurile din oraş." [!]
5. Statistica violentei si insecuritatea din unitatile de invatamant din judetul Constanta, aparuta pe 14.Mai.2013 pe sursa http://lideruldeopinie.ro/93015/la-scoala-ca-pe-maidan:
"Zeci de şcoli din judeţul Constanţa nu beneficiază de pază: nu există camere de supraveghere, paznici şi nici jandarmi care să asigure securitatea. Paznicii au renunţat la posturi din cauza salariilor prea mici, iar angajarea altora e imposibilă.
[...]
În aceste condiţii nu este de mirare că elevii se poartă la şcoală ca pe maidan: se bat, fură şi se înjură [Adica sunt ca vitele, nu stiu decat de bici! Bun simt si morala = zero.]. În primele patru luni ale acestui an şcolar, la nivelul judeţului Constanţa au fost înregistrate peste 300 de acte de violenţă în instituţiile de învăţământ.
[...]
Ultima statistică a ISJ Constanţa, realizată pe primele patru luni ale acestui an şcolar, arată că au fost înregistrate peste 300 de acte de violenţă în şcolile din judeţul Constanţa. Violenţa a implicat bătăi, ameninţări, distrugerea bunurilor şcolii, consum de alcool şi de substanţe interzise, vandalism. De asemenea, în primul semestru, aproximativ 4.000 de elevi au avut nota scăzută la purtare din cauza absenţelor sau a comportamentului neadecvat la şcoală. Ultimul caz de violenţă cunoscut la Constanţa este cel în care un elev de 17 ani de la Colegiul Tehnic „Tomis“ a fost reţinut de poliţişti după ce a tâlhărit un elev în şcoală. El l-a constrâns pe băiat prin ameninţări şi violenţă să-i dea banii de buzunar. Alţi trei elevi de la acelaşi colegiu au fost implicaţi într-un scandal care s-a lăsat cu intervenţia ambulanţei şi a poliţiei. Nici elevii de la Liceul Teoretic „Ovidius“ nu au fost uşă de biserică. Doi dintre ei s-au bătut nestingheriţi chiar în sala de clasă. Acestea sunt doar câteva dintre cazurile cunoscute. În realitate, cifrele privind violenţa sunt cu mult mai mari, pentru că multe nu sunt raportate."
Ce sa mai vorbim, traim intr-o lume extrem de crestina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu