Editia centenara a Turului Frantei este competitia sportiva care ma intereseaza cel mai mult in acest moment. De fapt, este singura emisiune TV la care m-am uitat astazi. Ieri cand am butonat pe la posturile noastre, stirea cea mai importanta era ploaia torentiala din Bucuresti (probabil prima din viata noastra).
Astazi, 07.Iulie.2013, a avut loc etapa a noua si maine va fi zi de pauza.
Traseul de anul acesta a cuprins deja, in premiera, trei etape in insula Corsica. Ca de obicei, multe dintre imaginile din timpul competitiei sunt fabuloase. Turul Frantei este, dincolo de sport, cel mai frumos circuit turistic televizat.
Franta ramane, dupa cum vedem in fiecare an cu ocazia Turului, o tara minunata, nu doar cu munti si mari, ci si cu un mediu ingrijit si respectat. Ar putea fi un model pentru Romania (de fapt pentru oricine), dar se stie ca ambitiile liderilor romani (politicieni si oameni de afaceri si restul) se opresc la bani.
Daca ne rezumam doar la sport Turul Frantei este una dintre cele mai solicitante competitii, dupa parerea mea. Atat ca spatiu cat si ca timp.
S-a desfasurat deja una dintre cele mai lungi etape (228 km), parcursa in 5:31:51 de castigator (Mark Cavendish). Media orara a ciclistului face sa paleasca de invidie trenurile care merg de la Bucuresti spre litoral, chiar si cu graficul actual imbunatatit pe hartie.
Dar etapele cele mai lungi nu sunt intotdeauna si cele mai solicitante. Etapele de catarare pe munte sunt foarte gustate de public, pentru ca acolo conteaza mai putin trena (care poate fi dusa atat de coechipieri cat si de adversari) si mai mult calitatile fizice individuale si antrenamentul sportivilor. Niciun ciclist nu-si doreste sa fie intr-o forma precara pe munte.
Singurul lucru neplacut din Turul Frantei este legat de siguranta ciclistilor. Din nou am vazut ca traseul ales cauta parca in unele locuri sa accidenteze sportivii. Exista viraje foarte stranse, unele in finalul etapelor cand tensiunea este mai mare, iar accidentarile sunt inevitabile. Poate ca organizatorii se vor gandi mai mult la masuri de "protectia muncii".
Ca o contrapondere, in Turul Frantei se fac mari si continue eforturi in lupta impotriva dopajului. Dupa ce s-a pus la punct testul pentru depistarea eritropoietinei, Lance Armstrong fost gasit dopat desi au trecut multi ani de cand castigase de mai multe ori competitia, fiindu-i retrase titlurile.
Asta e viata, Turul Frantei merge mai departe, iar in Romania, poate si din acest motiv, placerea de a pedala castiga teren desi conditiile nu sunt dintre cele mai bune.
Un gand bun pentru toti ciclistii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu