marți, 17 septembrie 2013

A reinceput cursa pentru obtinerea diplomelor

A reinceput un nou sezon de invatamant; o forma fara fond unde care cei mai multi se duc ca sa aiba de unde se intoarce; o structura creata pentru a face parintii sa cheltuie pe rechizite si uniforme; o structura care de fapt nu invata pe nimeni nimic util. Singurul lucru care conteaza este obtinerea unei diplome cu o valoare din ce in ce mai indoielnica, in conditiile in care locurile de munca nou create pentru a absorbi absolventii de liceu si facultate sunt ca si inexistente.

Multi dintre cei care termina liceul spera doar sa aiba norocul sa copieze la bac, altfel, asta e viata. Interesant cum trec clasa si ajung la bac persoane care obtin note de 1 la examen! Au trecut pe bune? Greu de crezut in aceste conditii, dar controlul in timpul anilor de studiu premergatori examenului de bacalaureat nu exista. Nu exista teste de supracontrol prin care inspectoratele scolare sa verifice cunostintele elevilor.

A. Dar pana sa se ajunga la examene, sa vedem care mai e situatia tehnico-materiala a invatamantului, conform unor surse de data recenta.

1. Conform sursei http://citynews.ro/eveniment/dezastru-invatamantul-aradean-peste-100-de-scoli-nu-au-primit-autorizatie-sanitara-1251269,

"Dezastru în învăţământul arădean: peste 100 de şcoli nu au primit autorizaţie sanitară

109 instituţii de învăţământ din judeţul Arad nu au primit autorizaţie sanitară în urma controalelor efectuate de echipele mixte ale Prefecturii, Inspectoratului Şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică.

Din totalul de 470 de unităţi şcolare existente la nivelul judeţului Arad, doar 361 au primit sau sunt în curs de a primi autorizaţia sanitară. Printre cele mai frecvente nereguli găsite de inspectori au fost lipsa apei curente, existența grupurilor sanitare tip latrină, numărul prea mic de cabine (WC-uri ) raportat la numărul de elevi sau chiar lipsa țâșnitorilor în curtea școlii.

De asemenea, jumătate dintre aceste școli sunt în plin șantier, ceea ce nu permite acordarea autorizației sanitare. Cele mai multe probleme au fost sesizate la şcolile din mediul rural, însă directorii acestora s-au apărat spunând că nu sunt bani pentru a le moderniza."


2. Conform sursei http://www.stradadebuzau.ro/?p=43650,

"Dezastru în şcolile de la ţară: tavanele claselor sunt la un pas să se prăbuşească peste elevi, iar apa potabilă este un lux

Cu două săptămâni înainte de debutul noului an şcolar, situaţia unităţilor de învăţământ din judeţ este dezastruoasă. Datele Direcţiei de Sănătate Publică arată că doar 72,6 la sută dintre şcolile buzoiene deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, cu doar un procent mai multe, în comparaţie cu anul anterior."


3. Conform sursei http://www.crisana.ro/stiri/invatamant-17/40-dintre-scoli-si-gradinite-nu-pot-functiona-legal-incepe-scoala-dar-lipsesc-autorizatiile-138802.html,

"40% dintre şcoli şi grădiniţe nu pot funcţiona legal - Începe şcoala, dar lipsesc autorizaţiile

382 de corpuri de clădire în care funcționează școli și grădinițe nu au primit încă autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor. O parte dintre ele nu şi-au trimis încă documentele pentru autorizare, deşi mai sunt 5 zile până când începe şcoala."


4. Conform sursei http://www.ziare.com/scoala/scoli/45-de-scoli-din-bucuresti-nu-au-inca-autorizatie-sanitara-1256731,

"Un numar de 45 de unitati de invatamant din totalul de 425 din Bucuresti nu au inca autorizatie sanitara, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, inspectorul general al inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru.

Potrivit acestuia, intr-un timp scurt ar urma ca inca 22 de unitati scolare sa primeasca aviz sanitar de functionare.

"Una din cauzele pentru care nu au primit autorizatie sanitara sunt lucrari nefinalizate prin programul BEI. A doua cauza este lipsa cabinetelor medicale. Alta cauza, iluminatul necorespunzator", a spus reprezentantul ISMB."


B. Dincolo de toate acest deficiente, siguranta in scoli si in zonele adiacente este o mare problema, din moment ce, conform sursei http://www.ziare.com/scoala/elevi/incepe-noul-an-scolar-11-000-de-politisti-mobilizati-1256947,

"Pentru inceperea noului an scolar vor fi mobilizati in toata tara peste 11.000 de politisti, anunta Inspectoratul General al Politiei Romane."

C. Structura noului an scolar pentru invatamantul general, liceal si special poate fi gasita pe sursa http://www.ziare.com/scoala/elevi/elevii-si-prescolari-incep-luni-noul-an-scolar-cand-vor-avea-prima-vacanta-1257065.

D. Scoala este rupta de realitate si de piata muncii, conform sursei http://www.ziare.com/scoala/educatie/invitatii-ziare-com-stefan-vlaston-incepe-scoala-la-fel-de-rupta-de-realitate-de-piata-muncii-1257070, care ne mai informeaza ca:

"-clasificari internationale credibile ne plaseaza pe ultimele locuri in lume, in acest sector de activitate

-piata muncii plange dupa muncitori calificati si meseriasi, dupa 10 ani de absenta a scolii profesionale

-tinerii abandoneaza scoala care nu le ofera competentele necesare pietei muncii

-corpul profesoral se descalifica, este din ce in ce mai slab pregatit, in lipsa unei motivatii salariale bazata pe competente si rezultatele muncii si iesirea la pensie a dascalilor cu vocatie

-liceele tehnice functioneaza cu randamente zero sau apropiate de zero la examenele de bacalaureat

-fabricile de diplome universitare se prabusesc, si bine fac, dar dupa ce au nenorocit invatamantul superior

-nu exista o evaluarea unitara si standardizata, la nivel de tara, care sa fie pusa la baza salarizarii personalului, a emiterii solutiilor necesare redresarii situatiei

- politrucizarea managementului a condus la situatii aberante, politizarea pana la nivel de portar si femeie de serviciu

-nu suntem in stare sa redesenam curriculumul, sa corespunda noilor realitati economice, sociale, fenomenului globalizarii si multiplelor crize care ne pandesc.

Reconstructia curriculara a demarat cu stangul, la invatamantul primar.

-fraudele la bacalaureat raman un fenomen fara solutie, implicand directori, inspectori, Inspectori Generali

-elevii cei mai buni parasesc tara si merg la universitati straine, o buna parte alegand sa ramana acolo unde au invatat

-nu reusim sa avem autorizatie sanitara de functionare pentru toate scolile, dupa 23 de ani de investitii. Ca sa nu mai vorbim de autorizatia de risc seismic, care este sublima dar nu exista, ridicand mari probleme in cazul unui cutremur.

-invatamantul rural ramane in continuare in mare suferinta, nimeni n-a reusit pana acum sa rezolve problema invatamantului simultan, a transportului copiilor la scoli mai rasarite din comune mari, a accesului la facultate a elevilor din comune si sate.

-Universitatile sunt macinate in continuare de nepotisme, plagiate si coruptie, management politizat, fara evaluari credibile ale unor agentii externe de evaluare a calitatii in educatie, fara adecvarea cursurilor la piata muncii, la cercetarea internationala

- si ultimul clasament international, QS World University Rankings 2013, constata caderea cu 100 de pozitii ale universitatilor noastre, cele mai mari plasandu-se in zona 700-800."


E. Coruptia este generalizata in invatamant, profesorii si invatatorii putand presta meseria si fara modicul salariu de acoperire de la stat, cu conditia sa nu fie deranjati atunci cand iau spaga. Ultimul caz de coruptie din invatamant este descris pe sursa http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/o-profesoara-de-la-scoala-postliceala-sanitara-fundeni-si-sase-eleve-retinute-pentru-mita.html:

"O profesoara de la Scoala Postliceala Sanitara "Fundeni" din Bucuresti a fost retinuta dupa ce ar fi cerut si primit peste 12.000 de lei de la elevele clasei la care era diriginta, pentru ca acestea sa promoveze un examen.

Alaturi de ea, au fost retinute Margareta Nela Mircea, Ginuta Zuluf, Carmen Gabriela Tone, Marina Liliana Serban, Andreea Rosu Gheorghita si Emilia Negrila, eleve in cadrul Scolii Postliceale Sanitare "Fundeni", cu varste cuprinse intre 31 si 44 de ani. Acestea sunt cercetate pentru dare de mita, in scopul promovarii examenului de certificare a calificarii profesionale a absolventilor din invatamantul postliceal - sesiunea august 2013, potrivit surselor citate."
!!!

Foarte misto, chiar superba aceasta stire: ne arata ca mita rezolva doi iepuri dintr-un foc, adica si invatamantul, si sanatatea. Pe de o parte, "diriga" isi rezolva cu lejeritate problema veniturilor, obtinand 20 de salarii minime nete dintr-o singura infractiune (o fi la prima abatere?); pe de alta parte, viitoarele "asistente medicale", cu varste cuprinse intre 31 si 44 de ani, precis ar fi oferit o ingrijire de calitate si total dezinteresata viitorilor nefericiti cu probleme medicale.

Mai e nevoie de salariu de la stat atunci cand spaga pentru o singura situatie este de 12.000 de lei?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu