Orice om poate fi omorat sau distrus ireversibil din culpa (identificata de multe ori cu indiferenta crasa si nesimtirea) cadrelor medicale, fara ca vinovatii sa raspunda pentru faptele lor. Argumentul central in sprijinul afirmatiei din titlu este faptul ca pacientii nu ajung niciodata la dosarul medical, conform sursei http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-2/romania-are-una-dintre-cele-mai-proaste-legi-ale-malpraxisului-din-europa-noul-proiect-omite-cele-mai-importante-aspecte.html.
In plus, "La noi, desi exista aceste scheme de tratament, medicii nu le respecta intotdeauna, de aceea in cazuri de malpraxis fisele sunt deseori modificate ulterior de cei invinuiti."!!!
Altfel spus, este sistemul medical romanesc are vicii de procedura grave care favorizeaza pe cei aflati in culpa medicala:
1. Dosarul medical este facut intr-un exemplar unic. Pacientul sau rudele pacientului nu primesc un exemplar (originalul al doilea sau copie) pe care sa fie trecute datele personale ale pacientului, simptomatologia, analizele prescrise, rezultatele analizelor, diagnosticul prescris, interventiile medicale, tratamentul urmat, reactiile pacientului in urma tratamentului si starea pacientului. In acest fel, in cazul unei evolutii negative a bolii sau in cazul aparitiei complicatiilor se pot dovedi mult mai usor eventualele situatii de malpraxis.
2. Fisele medicale (in unic exemplar) pot fi schimbate ulterior de catre cei invinuiti de malpraxis. In acest caz, este evident ca medicii in culpa pot distruge cu usurinta probe.
3. In Romania nu exista experti specializati pe probleme de malpraxis, nelegati salarial de o institutie a statului roman. In Romania sunt chemati sa se pronunte pe probleme de malpraxis medici din sistem, colegi cu cei invinuiti.
4. In Romania nu exista si nu se intrunesc la Directia de Sanatate Publica comisii de malpraxis. Numai la Colegiul Medicilor "doctorii invinuiti sunt cercetati de colegi pe plan local, se cunosc toti intre ei, au chiar relatii de rudenie, si atunci anchetele sunt tergiversate sau solutionate in avantajul medicilor incriminati".
In forma actuala a sistemului medical statul roman favorizeaza infractorii din domeniul medical, care rareori raspund in fata legii pentru culpele medicale. Conform sursei mentionate, "Anual, 500 de plangeri sunt depuse la Colegiul Medicilor. In medie, doar 5 medici sunt sanctionati, de cele mai multe ori cu suspendarea temporara din profesie.".
A. Un caz concret: un copil "s-a nascut cu paralizie cerebrala pentru ca mama lui a fost lasata singura in sala de nasteri, iar copilul s-a asfixiat cu cordonul ombilical care ii era infasurat in jurul gatului. Mai mult, dupa ce a venit pe lume, in sala n-a fost un neonatolog sa-l resusciteze imediat.", conform sursei http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-2/povestea-lui-sebastian-copilul-ucis-de-doua-ori-dupa-nastere-medicii-si-asistentele-n-au-raspuns-nici-pana-astazi-pentru-gafele-lor.html.
Etapele acestui caz:
1. Mama a fost lasata singura 45 de minute spre sfarsitul travaliului care a durat 14 ore (se vedea capul copilului!), nefiind consultata de niciun ginecolog dintre medicii de garda (cel putin 4) in timpul moptii.
2. Asistenta din tura de dimineata a dus-o in sala de nasteri imediat atunci cand a vazut-o.
3. "Copilul avea cordonul ombilical infasurat in jurul gatului si nu respira normal."; nu s-a miscat, nu a plans si era vanat;
4. "N-a fost preluat de un medic neonatolog pentru ca nu era in sala.";
5. "Resuscitarea lui a inceput nu in momentul in care a fost preluat din sala de nasteri de catre asistenta de neonatologie, ci mult mai tarziu, dupa 20 de minute. In total, dupa 35 de minute a ajuns pe sectia de nasteri pe sectia de terapie intensiva de neonatologie.";
6. "Lipsa oxigenului a dus la grave leziuni neurologice. Copilul nu vedea, nu auzea si nu se putea hrani.".
7. Un medic din spital le-a spus cu cinism ca va fi o leguma pentru toata viata.";
8. "Toti cei care erau de garda se fac vinovati de soarta acestui copil": rezidentul, medicul de garda, asistentele.
Rezidentul era obligat de protocolul medical sa ramana langa mama si sa monitorizeze bataile cordului.
Medicul de garda avea obligatia sa verifice internarile din sectie.
Asistentele aveau obligatia sa fie langa mama in timpul si mai ales la sfarsitul travaliului.
Urmarea: de 6 ani parintii cauta fara succes (mai bine zis fara nicio sansa) dreptatea la statul roman, dosarul fiind plimbat de la o institutie la alta:
1. Parintii au depus plangere la Spitalul Municipal in 2007.
2. Plangerea a ajuns la Colegiul Medicilor Bucuresti si in acelasi timp la Parchet dupa o luna.
3. "In paralel, s-a autosesizat Ordinul Moaselor si Asistentelor referitor la activitatea celor doua asistente care au supravegheat-o pe Alina Lungu in timpul travaliului."
4. Colegiul Medicilor Bucuresti a decis dupa 3 luni "suspendarea din profesie sase luni a sefului Garzii din acea noapte, dr Cristian Radoi, si un an pentru cea care ar fi trebuit sa o asiste la nastere, dr Mirela Moarcas.".
5. Medicii suspendati au contestat decizia. Dosarul a stat 10 luni la Colegiul Medicilor Romania, for superior Colegiului Medicilor Bucuresti.
6. Colegiul Medicilor Romania a anulat sanctiunile initiale, pedepsindu-i simbolic pe cei doi medici cu mustrare si vot de blam, conform sursei http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-2/au-asteptat-6-ani-ca-legistii-sa-le-spuna-daca-medicii-si-asistentele-sunt-vinovati-minciunile-din-sistemul-sanitar-romanesc.html.
7. Dosarul de la Parchet ajunge la Politie, unde timp de doi ani s-au luat "declaratii celor implicati, care se contrazic unii pe altii. Ca sa-si acopere greselile, au modificat fisele de observatie din acea noapte - dupa cum reiese din ancheta facuta de Ordinul Moaselor si Asistentelor."!!!
8. Politia trimite dosarul la Institutul de Medicina Legala Mina Minovici. Dupa un an, legistii ii gasesc vinovati pe medici de neglijenta si retrimit dosarul politiei.
9. Politia cere in 2011, in mod inexplicabil, o noua expertiza IML-ului!
10. In 2013, dupa doi ani, vinovatia medicilor este reconfirmata de legisti.
11. Intre timp, dosarul de la Colegiul Medicilor a stat doi ani si la "Comisia de Malpraxis a Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, care le-a incasat 8000 de lei [parintilor] pentru plata expertilor care aveau termen de pronuntare trei luni."!!!
12. Verdictul de la Comisia de Malpraxis a venit dupa ce parintii au dat in judecata Directia de Sanatate Publica Bucuresti!!!
13. Directorul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti a explicat de ce a durat atat de mult: "Aceasta comisie e formata din membri ai Colegiului Farmacistilor, Dentistilor si ai CAS. Aceasta comisie nu e remunerata, nu avem posibilitatea sa ii sanctionam pentru neprezentare, iar toate sedintele s-au tinut dupa orele de program."!!! Si atunci, unde s-au dus cei 8.000 de lei destinati expertilor?!
14. Parintii au dat in judecata si "Ordinul Moaselor Bucuresti, care a refuzat sa comunice ce decizie s-a luat impotriva celor doua asistente"!!!
15. Dupa pronuntarea instantei, una dintre asistente a fost suspendata un an, cealalta s-a pensionat si nu s-au mai luat masuri impotriva ei!
16. Parintii au contestat decizia in instanta, iar judecatorii au decis sa o scoata definitiv din profesie.
17. "Medicii incriminati lucreaza in continuare in Spital."!
18. In acest moment, dupa 6 ani si dupa 7 procese, parintii nu mai stiu la ce institutie se afla dosarul de cercetare; nu cunosc numele procurorului care se ocupa de caz; 6 inspectori de politie care cunosc cazul "refuza sa dea detalii despre mersul anchetei, motivand ca faza de urmarire penala nu e publica"!
19. Toate acestea desi raportului medicilor legisti a fost urmatorul: "Din analiza dosarului rezulta multiple deficiente in ceea ce priveste asistenta medicala acordata gravidei si nou nascutului atat anterior nasterii prin lipsa supravegherii medicale si nemonitorizarea corecta a gravidei dar si prin tardivitatea protezarii respiratorii a nou nascutului personalul medical responsabil fiind medici specialist obstetricieni de garda, medicii obstetricieni curanti, medicul specialist ATI de garda si medicul neonatolog."!
20. Desi medicii platesc obligatoriu asigurare pentru malpraxis, firmele de asigurare platesc despagubiri numai dupa ce se pronunta o instanta de judecata. In mod evident, parintii au nevoie urgenta de bani pentru operatii sau tratamente care amelioreaza starea copilului suferind in urma situatiilor de malpraxis. Deci, datorita modului deficitar in care functioneaza justitia, parintii sunt privati pentru multi ani de sansa ameliorarii sanatatii pacientului cu ajutorul mijloacelor financiare la care ar avea dreptul.
Asa se face dreptate in Romania? Parcurgand etapele de mai sus, vedem o procedura care cuprinde 20 de pasi pentru ca infractorii din domeniul medical sa nu fie declarati vinovati si sa nu suporte consecintele malpraxisului cu urmari extrem de grave asupra pacientilor. Cei care cautau dreptatea au ajuns sa dea in judecata si unele institutii de la care asteptau dreptatea!!! In mod evident este vorba de un caz tipic in care dreptatea nu se poate obtine decat la CEDO!
Ministerul Sanatatii si-a batut si el joc de parinti si de copil atunci cand i s-a ivit ocazia. Dupa ce Ministerul a decontat o operatie, nu a mai pus la dispozitia parintilor banii pentru procesul de recuperare. Parintii au fost dusi cu vorba timp de 10 luni, desi recuperarea are eficienta maxima in primele luni in cazul copilului respectiv. Angajatii de la Minister au mintit parintii spunand ca "spitalele din strainatate nu raspund la cererile de oferta.". Parintii au aflat ca Ministerul a corespondat cu un spital din Germania; luand legatura cu acest spital li s-a pus la dispozitie corespondenta si au aflat ca Ministerul Sanatatii s-a zgarcit la bani, desi, conform ordinului 500/ 2004 "in cazul in care tratamentul nu se poate face in Romania, statul plateste tratamentul"! Bine ca statul mafiot nu e zgarcit cu banii aruncati pe autostrazile inexistente!
De ce este interesat statul roman sa protejeze infractorii din sistemul medical? De ce este interesat statul roman ca pacientii sa poata fi omorati sau sa sufere leziuni ireversibile in cadrul sistemului medical romanesc? De ce isi bate joc statul roman de proprii cetateni?
Spitalele incalca legea in forma continuata si generalizata, pentru ca legea este o bataie de joc care permite cadrelor medicale vinovate sa ascunda sau sa distruga probe fara suporte consecinte. Bolnavii nu-si obtin decat foarte, foarte rar dosarul medical. Desi pacientii au acest drept, conform legii 46/ 2003, legea nu prevede sanctiuni in cazul in care acest drept este incalcat. In consecinta legea este incalcata pe banda rulanta. In acest caz, cum mai poate fi judecata cu obiectivitate starea sistemului medical? Statul face orice ca sa ascunda starea ticaloasa in care se afla sistemul medical si numarul real al victimelor sistemului medical!
B. Un alt caz concret: 17 pasi de urmat in sistemul medical romanesc pana la decesul pacientului.
1. O mama ajunge cu fiica ei la spital pentru o presupusa toxiinfectie alimentara.
2. Mama, timp de "o ora si jumatate si-a tinut fetita in brate pe hol, desi avea frisoane. Nu le-a bagat nimeni in seama." (sursa http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-2/romania-are-una-dintre-cele-mai-proaste-legi-ale-malpraxisului-din-europa-noul-proiect-omite-cele-mai-importante-aspecte.html)!
3. Nu se pot face analize decat luni pentru ca era o zi de sarbatoare!?!
4. "Tratamentul a fost dat pe baza unor suspiciuni".
5. Internarea s-a facut intr-un salon mizerabil (Cum este posibil asa ceva? Fusese verificat salonul si avea aviz sanitar? Sau asta se face numai la firmele private?)!
6. "Probele prelevate pentru analize au fost lasate pe hol intr-o cutie, la indemna oricui".
7. Fata, dupa ce s-a simtit mai bine o perioada, a inceput sa tremure, avand frisoane puternice. O perioada de timp nu i-a verificat nimeni starea, nu a vazut-o niciun medic!
8. A venit o asistenta, care dupa ce a vazut-o a revenit dupa un sfert de ora cu doua flacoane de apa pe care le-a incalzit la bucatarie (deci spitalul nu are apa calda?!?) si le-a pus sub patul fetitei!
9. Fata a trecut de la frisoane la febra!
10. Atunci a venit medicul, i-a dat fetei un algocalmin si a cerut mamei (pe un ton jegos) sa-si faca copilul suferind sa taca, dupa care a stins lumina in salon!!!
11. La scurt timp a venit o asistenta si i-a luat temperatura: 39 de grade. La scurt timp temperatura a crescut la 41 de grade si fetita a inceput sa delireze!!!
12. "Cand i-au schimbat hainele ude de transpiratie, au observat o pata vinetie pe picior"!!!
13. O doctorita a plecat sa-si cheme un coleg. Medicul "si-a dat seama ca starea ei e critica si a cerut ca feita sa fie transferata imediat la spitalul judetean"!
14. Mamei i se spusese sa nu isi faca probleme ca nu e grav si ca vor fi transferati ca o precautie!
15. Mama a vazut la celalalt spital ca se scrie pe fisa fetitei diagnosticul "COMA ENCEFALITICA"!!!
16. Abia atunci a aflat adevarata stare a fetitei: doctorita a spus ca "fetita e intr-o stare extrem de grava, ca nu mai functioneaza ficatul, rinichii, ca nu se mai coaguleaza sangele, ca urmatoarele 24 de ore vor fi critice si ca ar fi fost foarte bine daca am fi adus-o putin mai repede"!!!
17. Cu sanse de supravietuire de 5%, dupa 3 ore s-a produs decesul!!!
Asa cum se obisnuieste in Romania, desi nu este normal, parintii fetei, din Oradea, "au ajuns pana la CEDO pentru ca de trei ani, medicii
pe care ii acuza ca le-au ucis fetita, isi vad in continuare de treaba".
Omoruri, tortura, rele tratamente, tratamente inumane si degradante in sistemul medical romanesc? Nu si din punctul de vedere al statului mafiot totalitar roman! Nu si din punct de vedere al "salvatorilor de vieti"!
Nemernicilor, poate ca vietile voastre vor depinde candva, intr-o Romanie libera, demna si corecta cu ticalosii, de cineva care va trebui sa ia decizia daca sa fiti mitraliati sau nu la acelasi zid pe care a fost mitraliat Ceasca. Sper sa se ia decizia corecta si legala in acel moment! Nu de alta, dar voi l-ati mitraliat pe ala in stil mafiot, in timp ce prosteati lumea pe la televizor cu povesti despre o viata mai buna. Intre timp, tara (inclusiv sistemul medical) a ajuns in halul in care este!
Conform sursei
RăspundețiȘtergerehttp://legeaz.net/dictionar-juridic/genocid
"genocid - infracţiune prevăzută de art. 357 C. pen. care constă în săvârşirea, în scopul de a distruge în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup naţional, etnic, rasial sau religios, a vreuneia dintre următoarele fapte: uciderea membrilor colectivităţii sau grupului; vătămarea gravă a integrităţii fizice sau mintale a membrilor colectivităţii sau grupului; supunerea colectivităţii ori grupului la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică; luarea de măsuri tinzând la împiedicarea naşterilor în sânul colectivităţii sau grupului; transferarea forţată a copiilor aparţinând unei colectivităţi sau unui grup în altă colectivitate sau alt grup. Dacă fapta este săvârşită în timp de război pedeapsa este mai grea. Se pedepseşte şi înţelegerea în vederea săvârşirii infracţiunii de genocid. Sancţionând faptele de genocid, ţara noastră îşi exprimă totala dezaprobare faţă de asemenea fapte. Indiferent de locul şi de circumstanţele în care sunt săvârşite, aceste fapte constituie cele mai odioase manifestări împotriva omenirii."