vineri, 18 octombrie 2013

Psihoza catastrofelor, larg popularizata in televiziuni

Este la moda in televiziuni o campanie exagerata de popularizare a catastrofelor.

Cea mai importanta campanie din televiziuni pe tema catastrofelor este cea legata de cutremure. Mai intai, au venit la televiziuni an de an "specialisti" care au prezis un mare cutremur tip 1977, de minim 7 grade pe scara Richter pentru anul respectiv. Dupa care, de circa un an se dau la televizor stiri cu toate cutremurele imperceptibile de 2-4 grade.

Acum 2-3 zile a mai avut loc un cutremur relativ semnificativ, de 4,9 grade. L-am simtit, a fost o singura unda pe care multi au interpretat-o ca o ameteala sau dezechilibru de moment. Venind la foarte scurt timp dupa cutremurul de 5,5 grade de pe 6.Octombrie.2013, din nou au avut televiziunile un subiect de rumegat, in loc sa fie demascate si condamnate mediatic coruptia generalizata, lipsa locurilor de munca, saracia si asa mai departe.

Totusi, atat timp cat astfel de cutremure mai mici au loc, suntem feriti de unul mai mare. Asta arata ca se produc mici descarcari (mici in sens geologic) care impiedica acumularea unor tensiuni importante in scoarta terestra, intre placile tectonice. Atunci cand astfel de descarcari nu ar mai avea loc s-ar acumula tensiuni in scoarta si in mod necesar ar urma un mare cutremur. Deci, un mare cutremur ar putea fi prezis ca iminent atunci cand ar inceta sa se produca aceste mici cutremure, fapt ce poate fi semnalat prin inactivitatea seismografelor.

Desigur, cu trecerea timpului cresc sansele ca un cutremur major sa se produca, tinand cont de periodicitatea relativa a acestui fenomen. Asta nu inseamna ca trebuie speriata populatia in mod inutil cu evidenta zilnica la televizor a tuturor micilor cutremure.

O situatie mai complexa este in comuna Izvoarele, judetul Galati, unde s-au produs cateva sute de cutremure (circa 300), de maxim 4 grade, deci de mica intensitate, dar care au produs fisuri in locuinte de pana la 4 centimetri. Pare sa fie o compactare lenta a solului produsa la adincime, care provoaca o scurgere lenta a scoartei catre interior si glisarea terenului si la suprafata. Poate ca anumite cavitati subterane sau straturi mai moi au cedat treptat si au fost umplute sau sunt inca in curs de umplere lenta, fenomenul durand de cateva saptamani.

Alta catastrofa posibila semnalata din belsug de televiziuni este faptul ca unele surse meteo europene au prezis pentru Europa cea mai grea iarna din ultimul secol, vorbindu-se chiar de cea mai grea iarna din ultima mie de ani. Predictia s-a facut, s-a spus ca lunile ianuarie si februarie vor fi cele mai reci, luna martie fiind si ea sub media normala. Nu ne ramane decat sa asteptam sa treaca timpul si sa vedem ce se intampla.

Pana atunci, surse ANM au spus ca este prea devreme sa se faca astfel de predictii meteo, cu un avans atat de mare de timp. Dar televiziunile nu s-au impiedicat in acest amanunt, preferand senzationalul catastrofic in locul informarii corecte. Pentru ca informarea sa fie cat mai incorecta, nici nu s-a spus ce inseamna aceasta iarna grea: strat de zapada de 3 metri sau geruri de -30 de grade timp de 10 zile sau orice altceva. Important era doar sa auda populatia ca e de rau, de parca se asteapta cineva la canicula in timpul iernii. Bine ar fi sa fie semnalate fenomenele meteo periculoase la momentul potrivit!

In general, iarna ma imbrac bine atunci cand ies din casa si e frig. Nu cred ca e nimic extraordinar in asta. Cu cat e mai frig, cu atat am mai multe pulovere pe mine. Iar in casa, din nou nimic surprinzator, pun atatea pături pe mine cate consider ca e necesar. Nu prea imi aduc aminte sa folosesc iarna mai mult de doua pături, dar daca ar trebui nu as ezita. Acum, ca blocul este izolat termic, voi afla cat de eficienta este aceasta izolare termica!

Pana atunci, bine ar fi sa auzim numai de bine, dar acest lucru se intampla foarte rar in Romania.

2 comentarii:

  1. La Izvoarele s-ar parea ca e catastrofa creata de om, adica e din cauza forajelor pt gazele de sist. Apa deja e contaminata cu gaz iar oamenii nu mai suporta sa vada cum li se surpa locuintele. Media incearca sa mascheze acest lucru dand vina pe destin, inundatii etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conform Institutului National pentru fizica pamantului, cutremurele de la Izvoarele au avut loc la o adancime medie de 5 kilometri. Forajele sau exploatarile s-au facut pana la 1 kilometru.

      Ștergere