joi, 18 septembrie 2014

Se spune ca fumatul este o cauza a cancerului. Dar este tutunul o cauza a cancerului?

Pe sursa http://www.arhiblog.ro/cum-te-imbolnavesti-de-cancer-si-cum-mori/ un domn a descris cum a murit tatal sau de cancer la gat din cauza tigarilor.

Etapele au fost urmatoarele:
1. O usoara raguseala, tratata prin automedicatie lejera.
2. Problema nu a trecut, a mers la doctor. A facut un consult ORL, din care nu a aflat nimic.
3. A fost trimis la un specialist, a facut analize si a aflat ca are cancer.
4. Alt consult, medicii confirma diagnosticul si spun ca acel cancer era destul de avansat, ar fi trebuit sa se prezinte mai devreme. I se spune ca trebuie facuta obligatoriu operatie.
5. Se face operatia. Se face chimioterapie.
6. Dupa 6 luni, la control, medicul spune ca boala a recidivat, ca s-a extins in tot corpul si ca nu mai e nicio speranta.
7. Citez:

"Şi atunci încep durerile. Înfiorătoare, nu poţi avea idee ce înseamnă durerea unui om bolnav de cancer. Nu se compară cu nimic. Ai vrea să urli, să zbieri, dar nu poţi, nu mai ai voce, aerul nu mai circulă demult prin gura ta. Şi doar gemi mut, cu ochii măriţi de spaimă, cerşind ajutorul celor din jurul tău, ajutor pe care ei ar vrea să îl dea, dar nu au cum.
Ţi se oferă morfină, morfina fiind singurul lucru care ameliorează durerile, dar te transformă într-o vegetală, care trăieşte într-o altă lume. În scurtele pauze de luciditate plângi, implorând ajutorul oricui, cerşind câteva clipe de viaţă în plus, ai vrea să mai vezi o dată lucrurile pe care le-ai iubit, oamenii lângă care ai stat. Dar nu poţi, eşti doar o legumă legată la o perfuzie. Din fericire, cazi în starea de vegetală imediat ce intră morfina, dar şi ea e scumpă iar tu deja ai cheltuit cam tot ce se putea cheltui pentru a încerca să scapi.

După care mori. Simplu, fără farafastâcuri, corpul tău decide să te izbăvească de durerea continuă şi mori.".

La fel ca in cazul baschetbalistei de aproape 20 de ani moarta de cancer osos, din nou remarc faptul ca evolutia bolii a fost asemanatoare cu a tatalui meu, numai ca a fost localizata in alta parte a corpului.

Persoana care a murit de cancer la gat era fumatoare si s-a considerat ca acest cancer s-ar datora tigarilor.

Mentionez de la inceput ca sunt nefumator si nu am nicio chemare catre fumat. Nu il recomand nimanui, dar nici nu sunt vehement impotriva celor care fumeaza.

Legat de cazul mentionat mai sus, cu tot respectul, este foarte posibil sa fie asa: cancerul s-a datorat fumatului, dar exista o proba materiala a faptului ca tutunul a cauzat cancerul? Exista o mostra a tigarilor care s-a prelevat si care dovedeste ca tutunul sau o substanta din tigari (filtrul, hartia) ar purta responsabilitatea acestui cancer? Din descrierea cazului facuta de fiul acestui domn, rezulta ca numai bolnavul a fost analizat, nu si tigarile pe care le fuma.

In mod traditional se atribuie tutunului (la fel ca si alcoolului) responsabilitatea pentru multe cazuri de cancer. Dar sunt verificate tigarile si bauturile? Exista rezultate clare ale unor astfel de teste?

Nu as fi pus problema asa, daca nu ar exista un alt caz concret pe care il cunosc personal, al unei rude prin alianta care a murit la 86 de ani fara sa aiba cancer, desi a fumat de la 9 ani si numai tigari considerate proaste (Carpati si Marasesti).

Este vorba despre un bunic al sotiei, iar cazul lui mi-a fost povestit de mai multe ori de diverse rude. S-a apucat de fumat de la 9 ani. Mi s-a spus ca a fost pe front 7 ani (poate ca este o expresie uzuala a povestitorilor, mai degraba a fost inrolat in armata timp de 7 ani, din moment ce razboiul a fost intre 1939 si 1945). A crescut 8 copii. A lucrat in forja, mediu in care exista noxe. Cu toate acestea, a murit la 86 de ani, in urma unei operatii de extirpare a unor pietre la bila. A murit a doua zi dupa ce i s-a facut operatia, adica nu a rezistat operatiei.

Trebuie spus ca problemele biliare ale cetatenilor au devenit mult mai frecvente dupa 1990, datorita chimicalelor din alimentatie. Un cetatean s-a indignat la televizor prin 1990 ca nu mai vrea salam cu soia, iar noua industrie a mezelurilor raspuns "cererii" si s-a introdus "superiorul" salam cu E-uri, in timp ce soia a inceput sa fie adulata.

De ce am prezentata acest caz? Tocmai pentru faptul ca acest bunic al sotiei a fost fumator toata viata si nu a murit de cancer!

As fi foarte disponibil sa cred in statisticile care afirma ca tutunul si alcoolul sunt responsabile de cancer, dar aceasta exceptie flagranta ma pune pe ganduri.

Dupa parerea mea, in orice leguma, fruct, cereale, tutun, alcool se pot introduce substante cancerigene, in cantitati mai mult sau mai putin discrete. In acest fel, oricand se poate crea iluzia ca alcoolul, fumatul, legumele (tomatele!), fructele etc sunt vinovate de producerea cancerului.

Sigur ca fumatul produce boli pulmonare, alcoolul produce boli de ficat, dar este responsabil tutunul de cancer; este responsabil alccoolul de cancer? Sau cancerul este produs de pesticidele din tutun (ca doar si tutunul este o planta care se poate imbolnavi, la fel ca si cartoful), de aditivii din tutun, de aditivii din alcool (in Romania se spune ca falsificatorii primitivi de bautura adauga soda caustica pentru a da tarie apei chioare vandute drept alcool).

A auzit cineva de studii facute pe grupe de fumatori? Exista studii in functie de tigarile fumate? Exista corelatii intre tigarile fumate si predispozitia la anumite boli? A auzit cineva vreodata de asa ceva? Exista statistici si baze de date care contin felul tigarilor fumate de pacientii bolnavi de cancer? Poate ca asa am sti care tigari sunt cele mai cancerigene si autoritatile s-ar deranja sa le interzica.

A constatat medicina "moderna" ca tutunul pur si alcoolul pur sunt cancerigene? Sau vorbim de pesticidele si de aditivii care insotesc alcoolul si tutunul?

Pai, in acest caz, fumatul este periculos, dar nu din cauza tutunului, ci din cauza chimicalelor care insotesc tigarile. Pai, in acest caz, e clar de ce mancatul a devenit cel putin la fel de toxic ca si fumatul sau consumul de alcool! Dar nu pentru ca tomatele dauneaza grav sanatatii, ci pentru ca tehnologia de producere a tomatelor utilizeaza substante cancerigene.

Nu stiu cati fumatori au murit la 20 de ani, dar exista tineri si copii care mor sub ochii nostri de cancer inainte de aceasta varsta desi e clar ca nu au fumat si nu au baut.

Poate ca vechile tigari Carpati si Marasesti contineau tutun si atat, adica erau fara E-uri...

In orice caz, pe baza faptelor concrete si indiscutabile, am retinut ca tatal meu a murit de cancer la 81 de ani avand o viata pe care oricine ar considera-o sanatoasa, iar bunicul sotiei mele a murit la 86 de ani desi a fumat de tanar si a lucrat intr-un mediu destul de toxic.

Faptul ca autoritatile ignora realitatea, nu testeaza adivitii si pesticidele, nici nu interzic aditivii si pesticidele dovedite periculoase, nici nu testeaza alimentele, tigarile si alcoolul pentru a depista existenta aditivilor (pesticidelor, chimicalelor) periculosi (periculoase), arata fara dubii faptul ca autoritatile ne doresc moartea. Motivul? Bani publici mai putini la bugetul de pensii, bani publici mai multi de furat. Nu conteaza cati nevinovati mor atat timp cat "traieste" industria bordurilor, de exemplu.

3 comentarii:

  1. gandeste-te ca pana in prezent nu se stie exact cate substante nocive exista in tigara...studiile mentioneaza de 4000 , dar exista persoane care sustin ca ar exista 10.000. Toate aceste substante impreuna sunt nocive si contribuie la aparitia cancerului...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrebarea este daca aceste substante provin din tutun sau din aditivi care insotesc tutunul, tot asa cum exista aditivi alimentari.

      Ramane un fapt ca nu toti fumatorii fac in mod necesar cancer. Iar celor care fac cancer li se spune in general, fara sa se faca alte verificari, ca boala s-a produs din cauza fumatului.

      Se vorbeste mult si generic de studii, dar publicul nu are acces la ele si nu se poate verifica daca sunt reale si facute pe baze stiintifice. Nu cred ca e corect sa acceptam concluzii neargumentate si contrazise de alte situatii concrete.

      Ștergere
  2. Sunt substante care provin in urma arderii tutunului (monoxid de carbon), dar sunt si aditivi (arsenic, amoniac, butan, hexamina etc)

    RăspundețiȘtergere