vineri, 28 noiembrie 2014

Crima organizata... in sistemul medical

Nu sunt deloc vorbe prea mari sau exagerari. Cand citim ca se fac 67 de perchezitii (o sectie de oncologie, o sectie de reumatologie si una de neurologie, la cabinete de medici de familie, la farmacii), cand sunt vizate 50 de cadre medicale, cand se vorbeste de evaziune, inselaciune, fals si de un prejudiciu de 5.000.000 de euro, atunci cu siguranta ca se poate vorbi de crima organizata in sistemul medical. Totul se invarte in jurul unui spital din Oradea.

Mai ales cand ne gandim la cate decese absurde au loc in spitale, la faptul ca sistemul medical se lauda mereu cu... lipsurile, putem intelege cat de grave sunt problemele cu care se confrunta sanatatea romaneasca.

Din nou trebuie remarcat faptul ca persoane considerate "onorabile", cu o asa zisa pregatire, nu se dau in laturi de la fraude masive pentru obtinerea de venituri necuvenite.

Conform sursei http://www.bihon.ro/perchezitii-diicot-la-spitalul-curteanu-din-oradea/1482345,

"Grupul infracţional al halatelor albe ar fi „generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente „medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu” (TA) şi a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice”, care se acordă pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, se specifică în comunicatul DIICOT.".

Sursa ne asigura ca metoda infractionala folosita la Oradea este utilizata pe scara larga in multe alte locuri:

"Prin această modalitate, arhicunoscută în sistemul medical românesc, practicată şi la alte secţii şi spitale nu doar în Bihor, s-a reuşit comiterea unui prejudiciu de aproximativ 5 milioane euro."!!!

In plus, metodele de fraudare din sistemul sanitar sunt cunoscute de toata lumea:

"Bihorenii, politicienii şi cadrele medicale cunosc foarte bine modalităţile prin care se poate frauda sistemul sanitar şi astfel de practici sunt obişnuite şi la alte secţii, dar au fost trecute cu vederea de multe ori şi pe criteriu politic."!!!

Eh! Sa ne mandrim un pic ca suntem romani si se ne intoarcem pe partea cealalta, ne-ar recomanda, probabil, primul ministru.

Iata ce alte motive de mandrie romaneasca ne mai ofera sistemul medical:

"La hematologie erau puşi în acelaşi salon bolnavi cu afecţiuni vindecabile cu muribunzi. Numărul personalului redus şi modul de administrare a secţiei a făcut să crească rata mortalităţii.";

Medicii de familie "sunt deseori momiţi de unele firme de medicamente să le promoveze propriile medicamente bolnavilor.";

Unele firme "se ocupă cu oferte de excursii şi procente în bani la fiecare medicament prescris. E o practică veche, acceptată în medicina de familie şi nu numai.";

"Pe de altă parte, sunt alţi medici de familie care împovărează cu taxe pacienţii chiar dacă nu ar fi necesar.";

"La farmacii, situaţie grea pentru pacienţi în special. În timp ce unele farmacii se chinuie să îşi servească clienţii exemplar şi la preţuri accesibile, alte unităţi farmaceutice practică preţuri de lux nejustificate. „Avem şi noi interlopii noştri”, spun unii farmacişti dintre cei care luptă să ofere calitate clienţilor la preţuri accesibile.";

"Direcţia Antifraudă Fiscală a anchetat înainte de percheziţii, mai exact încă de acum o lună (între 7 octombrie a.c. - 12 noiembrie a.c.) secţiile de reumatologie şi neurologie şi a identificat o fraudă de 2,1 milioane euro, comisă de către o reţea de opt firme farmaceutice din Bihor, care au emis facturi pe achiziţii fictive, prin evitarea plăţii impozitului pe profit datorat bugetului de stat şi TVA.".

Cam asta e sistemul medical romanesc la 25 de ani de la victoria Revolutiei Infractorilor. Noroc ca majoritatea infractorilor iau cu suspendare (ca sa... nu fie aglomerate inchisorile).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu