luni, 17 noiembrie 2014

Poporul a decis: Ponta e "demis"

Metaforic vorbind, poporul l-a invalidat prin vot democratic pe Victor Ponta, caruia i s-a refuzat categoric functia de presedinte al Romaniei.

Desi ieri seara "sondajele" erau cam indecise, unele aratandu-l chiar pe Victor Ponta castigator categoric al alegerilor, astazi la ora 9:00, conform sursei http://www.mediafax.ro/politic/rezultate-alegeri-prezidentiale-turul-ii-bec-klaus-iohannis-54-66-victor-ponta-45-33-dupa-numararea-voturilor-din-96-50-din-sectii-13574217,

"UPDATE 09:00 BEC: Iohannis 54,66%, Ponta 45,33%, după numărarea voturilor din 96,50% din secţii

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a fost votat de 6.126.024 dintre alegători, în timp ce Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a fost votat de 5.081.479 de alegători."
.

Deci, victorie zdrobitoare a lui Klaus Iohannis, nimic nu se mai poate schimba! Mi s-a parut impresionanta sustinerea lui Iohannis din strainatate, desi, dupa cum s-a vazut, votul din strainatate a fost sabotat si acum de autoritati.

Fata de primul tur, Ponta a mai luat ceva voturi de la sustinatorii lui Tariceanu si Diaconescu, iar Iohannis a luat restul.

E de bine? E de rau?

Poate ca sunt prea obisnuit sa pun raul inainte. Mai intai trebuie spus ca nu se schimba decat o persoana in stat. Dar tara este exact ca si pana acum: una dintre cele mai sarace din Europa, una dintre cele mai bolnave din Europa, una dintre cele mai primitive din Europa, una dintre cele mai corupte si mai mafiote din Europa. Cetatenii romani sunt dispretuiti, batjocoriti si jefuiti sistematic de propriile autoritati.

Va fi Iohannis cel care va schimba in bine tara? Va fi Iohannis cel care va moderniza Romania?

Nu trebuie uitat ca in spatele lui Iohannis s-a aflat PDL-ul, redistribuit la presedintie, partide, partidulete si independenti. Basescu, pe final, a indemnat sa nu fie votat Ponta, deci implicit l-a sustinut pe Iohannis, despre care a sustinut anterior ca este mincinos si corupt; Blaga, Udrea, Macovei au fost tot sustinatori ai lui Iohannis in final. Iar in mod individual toti acesti fosti PDL-isti, poate mai putin Traian Basescu, nu par sa insemne prea mult pentru electorat.

Entuziasmul stradal e mare, numai ca guvernul este in continuare cel condus de Victor Ponta, iar conform Constitutiei Romaniei, guvernul realizeaza politica interna si externa a tarii.

Asa ca lui Iohannis ii raman in continuare doar bunele intentii, declarate in scris pe sursele (de exemplu):

http://www.evz.ro/uploads/2014-10/programul-prezidential-romania-lucrului-bine-facut.pdf

http://www.iohannispresedinte.ro/ro/program-prezidential/ce-inseamna-romania-lucrului-bine-facut.

Bune intentii, la nivel de vorbe, au toti candidatii la orice functie in stat. La capitolul fapte se sta mai prost. Iohannis a reusit pentru moment sa creeze iluzia ca nu este prea bun la trancaneala, dar este mult mai bun la fapte. Timpul ne va arata care este adevarul.

De pe ultima sursa citez si comentez finalul bunelor intentii ale lui Iohannis:

"ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara unde fiecare își face bine treaba.".

Mi se pare o declaratie incompleta. Lipseste partea de enunt referitoare la cine nu isi face bine treaba. Ceausescu a platit cu viata pentru niste infractiuni inventate, in timp ce in Romania postdecembrista, majoritar mafiotizata dupa momentul decembrie 1989, pedepsele pentru fapte grave de coruptie sunt in continuare simbolice si regimul de detentie nu mai sperie pe nimeni, atat timp cat statul se lauda ca recupereaza doar 5% din prejudicii. Pai, ce inseamna de exemplu, ca statul sa recupereze 5% din cele 43.000 de hectare "retrocedate" de Hrebenciuc & Gașca? Sau 5% din cele 60.000.000 prejudiciate de Voiculescu & Gașca? Absolut nimic. Inseamna doar ca infractorii au finantare, ca unii au uneori ghinionul sa fie prinsi, dar nu e o mare problema pentru restul armatelor de infractori ai statului.

Sigur ca principiile pe care le afirma in scris Iohannis sunt corecte, dar ele nu constituie o obligatie legala sau morala pentru autoritatile care nu sunt de acord cu Iohannis. Nu constituie o obligatie legala nici macar pentru Iohannis. Iar daca Iohannis s-ar dovedi imoral, ce importanta ar mai avea? Am descrie situatia pe bloguri si viata ar merge inainte.

Poate ca par pesimist, dar prefer sa pun raul inainte. Pentru ca daca gresesc eu, totul e spre bine: daca Iohannnis si-ar respecta principiile si programul, tara ar merge inainte. Deci e de preferat sa gresesc. Pentru ca daca am dreptate, asta ar insemna inca 4-5 ani castigati de mafia politico-economica, iar Romania ar fi la fel ca si pana acum: corupta, saraca, bolnava, primitiva.

Desi acest articol s-ar putea incheia aici, mentionez in continuare, pentru a putea face comparatie la eventuale derapaje sau la un eventual final de mandat al lui Iohannis, principiile de la care pleaca noul Presedinte al Romaniei (preluate tot de pe sursa http://www.iohannispresedinte.ro/ro/program-prezidential/ce-inseamna-romania-lucrului-bine-facut):

"Ce înseamnă România Lucrului Bine Făcut

Misiunea mea, ca Președinte al României, este aceea de a construi, împreună cu toți românii, o țară a lucrurilor bine făcute.

Ca să ajungem la ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT, trebuie să ieșim din tipare, să demolăm tabuurile, prejudecățile și barierele care au ținut în loc societatea românească până acum. Am auzit foarte des că „în România nu se poate, că la noi e altfel”. Nu cred în mitul conform căruia România este o excepție. Nu cred nici în mitul conform căruia românii s-au obișnuit cu răul. Am mai auzit și de mentalitatea extrem de păguboasă „lasă că merge și așa”.

Am ferma convingere că filosofia lucrului bine făcut este una care se potrivește mult mai bine românilor. Vine din trecutul nostru plin de realizări temeinice, cu care ne mândrim azi și care au căpătat recunoaștere în plan extern. Sunt convins că doar leadershipul politic a fost răspunzător de nevalorificarea corectă a potențialului imens al românilor în spiritul lucrului bine făcut. Și în România se poate schimba paradigma politică, așa cum s-a întâmplat în alte state prospere și cu democrație consolidată. România nu este altfel decât statele europene, România poate fi o națiune la fel de prosperă și de respectată.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara în care orice ne propunem ca națiune este posibil, dacă lucrăm împreună, dacă ne urmărim neabătuți obiectivele și dacă acțiunile noastre sunt în acord cu acestea. ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este România în care strategiile naționale și sectoriale, politicile publice și angajamentele internaționale sunt aplicate. ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este România în care promisiunile sunt onorate.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT  înseamnă un președinte care veghează la realizarea efectivă a acestei schimbări de paradigmă, preocupat exclusiv de destinul țării sale, nu de jocuri de culise, nu de conflicte cu și între politicieni și partide, nu de interese de grup și nu de calcule electorale.

În ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT, prioritară este dezvoltarea economică și socială a tuturor cetățenilor, familiilor și comunităților, iar guvernarea se face nu la televizor, ci în practică, prin strategii sectoriale, politici publice, măsuri și acțiuni concrete, și nu se măsoară în propagandă, ci în rezultate palpabile/vizibile, într-o realitate ce va fi simțită direct de fiecare român. ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT înseamnă proiecte finalizate, reforme încheiate, instituții solide și cu un comportament corect față de cetățean, înseamnă stabilitate și predictibilitate.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT  înseamnă încredere și respect reconstruit între noi, între instituții și cetățeni, între aleși și alegători, ca fundament pentru inițiative, decizii și legi durabile, care să folosească, cu adevărat, generațiilor care vin. Înseamnă o țară care susține și promovează valorile, educația, cultura, performanța, excelența, care apreciază fiecare individ pentru contribuția pe care o are la bunul mers al societății și care răsplătește rezultatele în toate domeniile.ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT prețuiește inițiativa aducătoare de progres și poate să asigure tuturor cetățenilor săi un trai pe măsura muncii, talentului și efortului lor.

În ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT, economia este cu adevărat liberală și competitivă.ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara în care orice cetățean poate deveni investitor, iar toți investitorii, indiferent de mărimea capitalului investit, găsesc reguli simple și clare pentru dezvoltarea afacerilor lor, aducătoare de venituri la buget. ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara care face economie gândindu-se la viitor. Economia românească trebuie să facă pasul către economia inovativă, bazată pe cunoaștere, cercetare și dezvoltare, pe servicii și tehnologie, astfel încât să asigure un consum rațional de resurse, o valoare adăugată mare și, în consecință, o productivitate crescută.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este România statului de drept, a separației puterilor și a domniei legii.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este o țară pe deplin occidentală, atât din punctul de vedere al nivelului de trai, al funcționării sistemelor sale publice, cât și al mentalităților și practicilor.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT  înseamnă, de fapt, o nouă etică politică și publică, înțeleasă nu atât în sens moral, ci pornind de la conștientizarea faptului că, în absența unor relații corecte între stat și cetățean, între clasa politică și societate, între decidenții politici și între instituții, nu se poate vorbi despre prosperitate, progres și performanță. A fi în serviciul public presupune tocmai un tip de etică politică și de comportament public, definit nu doar printr-un set de constrângeri impuse de cadrul legislativ, ci mai ales prin (auto)asumarea unor limite nescrise care țin de maturizarea democratică. Integritatea ca principiu nu trebuie suprapusă doar cu forma sa legislativă privitoare la respectarea regimului incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese. Aici vorbim despre un mod de acţiune şi comportament mai larg, întemeiat pe respectarea regulilor şi acordurilor legale, politice şi sociale, pe acţiune în acord cu declaraţiile şi promisiunile făcute şi pe eficienţă.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara în care obiectivele măsurabile și indicatorii de performanță reprezintă garanția că întreg ansamblul instituțional funcționează eficient și coerent, într-o abordare participativă, constructivă și bidirecțională pentru binele comun.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara în care relația bani - politică este clarificată odată pentru totdeauna. Susțin un sistem de finanțare a partidelor și campaniilor electorale care să permită mai multă transparență și control public. Resursele publice și private nu vor mai fi deturnate de la obiectivul dezvoltării și nu vor mai alimenta cercul vicios al obținerii și păstrării puterii politice.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara care lasă generațiilor viitoare siguranță, resurse și oportunități pentru dezvoltare, nu datorii multiplicate, nesiguranță si încrâncenare.    ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este o țară bazată pe o societate dezvoltată armonios, nu o sumă de locuitori dominați de incertitudini.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara în care demnitatea de a fi român nu este un simplu slogan, ci o stare de spirit și un mod autentic de a fi, țara ai cărei cetățeni sunt respectați peste tot unde muncesc și trăiesc.

ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT este țara unde fiecare își face bine treaba.".

Frumos spus, sa vedem cat de frumos va fi facut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu