Preturile la legume si fructe proaspete au explodat. Am vazut ca si unele televiziuni (in special B1 TV) au remarcat fenomenul, vorbind de cresteri de pana la 30%.
Eu am vazut cresteri chiar mai mari. Banalii morcovi, care s-au vandut toata iarna cu 1-1,5 lei chilul (sau kilogramul), acum costa 4 lei, devenind astfel delicatese sau trufandale. Merele de proasta calitate, care se vindeau cu 2 lei in iarna, acum sunt la 3,5-4 lei kilogramul. Merele de calitate erau scumpe oricum.
Cel mai mult m-a impresionat toata gama de ardei, legume de lux in acest moment, care au ajuns la preturi curpinse intre 16 si 18 lei kilogramul.
Produsele alimentare industrializate si-au pastrat pretul obisnuit. Carnea s-a scumpit cu cativa lei pe kilogram.
Se spune ca marile lanturi de magazine universale fac asa pentru ca sa revina la vechile preturi dupa scaderea TVA de la inceputul lunii iunie. Adica oricum o dam, sa aiba profit mai mare. Asta, desigur, daca lumea cumpara marfa la pretul cerut. Ceea ce e foarte probabil, in conditiile in care nu exista un mediu concurential dezvoltat si o mare oferta de produse care sa genereze scaderi de preturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu