Un politist a fost foarte grav ranit in mod intentionat de catre un sofer turc, care incerca sa scape de un control al politistilor.
Ca urmare, conform sursei http://www.agerpres.ro/justitie/2015/08/05/oprea-propune-sanctiuni-mai-mari-pentru-faptele-de-ultraj-comise-asupra-politistilor-13-08-21, din 05.August.2015,
"La inițiativa vicepremierului Gabriel Oprea, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, articolul 257 — Ultrajul și articolul 279 — Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acțiunile violente îndreptate împotriva reprezentanților autorității statului. Conform inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții urmează a se sancționa cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi".
Nu este nicio problema daca se doreste ca autoritatile sa fie protejate impotriva infractorilor. Dar aceasta inasprire a legii rezolva problema sau este doar o forma de ipocrizie?
Nu de alta, dar pe tema marimii pedepselor aspre am dat de o stire (sursa: http://www.click.ro/news/national/foto-ucigasul-larisei-chelaru-este-liber-din-nou-dupa-8-ani, din 27.Noiembrie.2014) in care scrie ca un infractor condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav prin cruzime, viol şi perversiuni sexuale aplicate unei minore de 7 ani (!!!), a fost eliberat dupa numai 8 ani!!!
E bine ca la vremea condamnarii justitia a trambitat propagandistic pedeapsa de 20 de ani pentru calmarea spiritelor si linistirea opiniei publice! Dar in final, iata ca infractorul si-a facut damblaua care a presupus viol, cruzime, tratamente inumane si degradante, omor si o minte extrem de bolnava (nu neaparat din punct de vedere medical; toate aceste orori au fost aplicate unei persoane aflate in imposibilitate totala de a se apara!) pentru numai 8 ani de inchisoare!!!
Si atunci, la ce foloseste inasprirea legii? Probabil la amenintarea cu maximul pedepsei in scopul intimidarii posibilului viitor condamnat si in scopul obtinerii de foloase materiale necuvenite de catre politisti, procurori si judecatori.
In cazul ultrajului, prevazut in Art. 257 al Noului Cod Penal, este scris:
"(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime."
(sursa: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-257).
Pentru omor este prevazuta o pedeapsa intre 10 si 20 de ani (sursa: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-188).
Pentru omor calificat este prevazuta o pedeapsa intre 15 si 25 de ani (sursa: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-189).
Majorarea cu o treime a pedepsei in cazul omorului comis ca ultraj ar insemna o pedeapsa de 20-33 de ani pentru faptuitor (in cazul ultrajului este vorba intotdeauna de omor calificat, dupa parerea mea).
Majorarea cu doua treimi a pedepsei in cazul omorului comis ca ultraj ar insemna o pedeapsa de 25-42 de ani pentru faptuitor.
Daca stiu eu bine, conform legilor actuale pedeapsa maxima cu inchisoarea este de 30 de ani. La ce ar folosi majorarea pedepsei cu doua treimi, din moment ce se poate depasi maximul general?
Mi se pare oricum o discriminare si o impartire a populatiei in simpli cetateni si in autoritati! Ca si cum autoritatile ar spune "Da-l inocolo pe asta, ca e doar un simplu cetatean!", iar criminalul ar primi doar pedeapsa minima. Realitatea este de fapt si mai tragica pentru simplii cetateni, dupa cum s-a vazut in cazul concret evocat mai sus al unui asasin si violator al unei minore de numai 7 ani: asasinul a executat cam jumatate din pedeapsa minima prevazuta pentru omor calificat (prin cruzime)!
Mi se pare ca vicepremierul Gabriel Oprea si Ministerul Afacerilor Interne mimeaza activitate!
Tot azi, 10.August.2015, am scris doua articole despre politisti care sunt acuzati ca musamalizeaza infractiuni si ca violeaza! Au pregatit vicepremierul Gabriel Oprea si Ministerul Afacerilor Interne vreun proiect de lege care sa inaspreasca pedepsele pentru astfel de "oameni ai legii"? Au pregatit vicepremierul Gabriel Oprea si Ministerul Afacerilor Interne proiecte de legi si proceduri care sa limiteze puterea discretionara a "oamenilor legii" de a comite infractiuni fata de simplii cetateni? Nu de alta, dar atunci cand un cetatean este abuzat de un "om al legii", atunci cetateanul nu prea poate intocmi proces verbal de constatare sau alte documente...
Gabriel Oprea si Ministerul Afacerilor Externe sunt in slujba cetatenilor sau doar in slujba politistilor?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu