Sursa http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ce-s-a-intamplat-de-fapt-in-cele-11-spitale-in-care-au-ajuns-victimele-din-colectiv-rezultatele-controlului-facut-de-m-s.html credea ca ne da pe spate cu stirea ca:
"Ranitii de la Colectiv au fost tratati in spitale fara spatii adecvate si personal suficient.".
Pai ce, ne-am nascut ieri?
Mai interesanta este continuarea:
"Raportul confirma patru germeni extrem de rezistenti la antibiotice: pseudomonas aeruginoasa, acinetobacter, klebsiella si stafiloc auriu. Ultimul de pilda, stafilococul auriu, a suferit o mutatie genetica si nu mai poate fi neutralizat nici de cele mai puternice antibiotice cum e meticilina.".
Aceasta stire este in consonanta cu alta (sursa: http://www.agerpres.ro/sanatate/2015/12/07/o-bacterie-rezistenta-la-toate-antibioticele-a-fost-descoperita-la-un-pacient-in-danemarca-17-01-31):
"O echipă de cercetători a descoperit în Danemarca o bacterie capabilă să reziste la toate antibioticele.";
"Bacteria, o tulpină de E.coli (sau colibacil), a devenit "invulnerabilă" în urma unei mutații a genei MCR-1, potrivit cercetătorilor de la Universitatea tehnică daneză din Copenhaga. Mutația o face rezistentă la colistină, antibiotic puternic utilizat la tratarea infecțiilor grave.".
Inteligenta indoielnica a microorganismelor si mutatiile genetice pe banda rulanta ale acestora in ultimii ani mi se par uluitoare.
Cu atat mai mult cu cat oamenii, cu tot stilul lor bine pus la punct de acumulare si asimilare de cunostinte noi, inca nu au reusit sa se mute genetic pozitiv sub nicio forma. Oamenii nu s-au mutat genetic nici ca sa manance mai putin, nici ca sa respire mai putin, nici ca sa fie mai rezistenti la frig, nici ca sa se imbolnaveasca mai rar. Pe langa microorganisme, oamenii par niste... tăntălăi. :) Eu, unul, dupa ce am inteles aceste lucruri pot spune ca in viata mea nu m-am simtit atat de umilit! :)
Aparent, dupa ce iau contact pe propria piele cu ultimele noutati farmaceutice mondiale, microorganismele intra in sedinta si pun la cale strategii de inginerie genetica cu scopul de a neutraliza medicamentele. Pentru microorganisme medicamentele sunt niste virusi, deci microorganismele trebuie sa gaseasca niste antivirusi.
Cum de stiu microorganismele sa-si rescrie codul genetic in timp real cu atata usurinta? Stiinta moderna inca nu a oferit raspunsuri, desi nu ar trebui sa fie prea complicat.
Microorganismele sunt foarte mici. Sa zicem ca putem gasi 1.000.000.000 pe milimetru patrat. Fiind foarte mici, evident ca si creierasul lor e foarte mic (opinia actuala este ca nici nu exista!). Dar fiind atat de multe, toate se pot da cu parerea. In mod sigur exista genii si printre microorganisme. Asa ca solutiile de neutralizare pe cale genetica a medicamentelor nu intarzie sa apara.
Cine stie, poate ca intr-o zi vom reusi sa vizualizam la microscop niste laboratoare ale microorganismelor in care aceste poznaşe vietuitoare se remodeleaza genetic pe banda rulanta.
Sau poate ca laboratoarele umane de cercetare genetica vor inceta sa mai produca mutatii genetice ale microorganismelor provocatoare de boli in scopul de a vinde apoi antidotul impotriva acestora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu