Se comercializeaza in continuare la greu in Romania alimente expirate sau toxice pentru sanatatea umana. Cine stie, poate ca guvernul Romaniei are o tinta de boli digestive si de cancere pe care un numar tot mai mare de romani trebuie sa le contacteze cu celeritate.
In lumina a tot ce se intampla in Romania ultimilor ani, este evident ca suntem poporul nimanui. La noi siguranta alimentara este o vorba in vant (la fel ca multe alte probleme), purtata propagandistic pe la televiziuni, dupa care comerciantii isi fac mendrele pe seama populatiei.
Desi rafturile magazinelor alimentare sunt mult mai pline decat pe vremea lui Ceausescu, daca eliminam gramada de porcarii de produse oferite consumatorilor cu vedere mai slaba sau cu putere de cumparare redusa sau cu standarde de viata foarte reduse, atunci vom vedea ca abundenta productiei capitaliste este o iluzie si ca alegerea intre doua produse de calitate si de acelasi tip este de multe ori imposibila.
Comertul cu produse de calitate este practic imposibil pe scara larga in Romania, din cauza salariilor execrabile pe care le au romanii. Multe afaceri, inclusiv mari afaceri, au fost pornite cu entuziasm si speranta in Romania, dar au capotat din cauza lipsei clientilor in general sau a clientilor cu bani in special.
Astfel incat, intr-o logica matematica cinica, multe firme nu pot rezista pe piata si nu pot functiona pe profit decat oferind produse de calitate execrabila, la un pret pe masura salarizarii execrabile din Romania.
In domeniul alimentar, oferirea de alimente expirate poate duce pe termen scurt la imbolnavirea in masa a populatiei, iar pe termen lung la cresterea numarului de decese datorate bolilor cauzate de o alimentatie toxica, dar asta nu e problema liderilor centrali sau locali romani.
Daca nu ne termina prea repede E-urile din alimentatie, care, la deruta, acum nu mai sunt inscrise ca atare (de exemplu, pe eticheta multor alimente scrie glutamat monosodic, nu E621; acid citric, nu E330 si asa mai departe), atunci bacteriile toxice de tip Escherichia Coli incearca sa ne "rezolve" cu mai multa celeritate.
ANSVSA a facut oarece controale in prima jumatate a lunii septembrie 2016 si a descoperit Escherichia Coli intr-o gramada de alimente si intr-o gramada de judete (sursa: http://www.mediafax.ro/social/ansvsa-a-descoperit-e-coli-in-carne-de-mici-carne-tocata-si-in-cas-proaspat-15748183).
Este un fapt pozitiv ca ANSVSA a realizat aceste controale si ca a si descoperit bacteria-problema. Dar este un fapt negativ ca ANSVSA nu ofera numele firmelor la care s-au descoperit alimentele cu probleme.
Sigur ca nimeni nu intelege de ce trebuie protejate aceste firme si de ce oamenii nu sunt avertizati prin nominalizarea firmelor cu probeleme. Dupa parerea mea, ANSVSA este astfel complice la imbolnavirea cetatenilor care continua sa cumpere din firmele cu probleme. Dar asta e sistemul romanesc si trebuie sa stim ca ne facem cumparaturile pe propriul risc.
Chiar daca s-au pus in evidenta loturi de alimente cu probleme, alta problema este ca nu se stie cum a aparut Escherichia Coli in acele alimente (produse din carne si produse din lapte, in judetele Giurgiu, Iasi, Timis si Vaslui). Probabil ca aflarea cauzei nu prezinta interes pentru autoritati pentru ca ar ajunge la alte cauze si concluzii: conditii de munca si viata mizerabile pentru multi angajati romani, conditii improprii de depozitare din lipsa banilor sau a dorintei de a investi in depozite conforme cu legea.
Dar sa gandim pozitiv: astfel de probleme "nostime" cauzate de alimente "stranii" se pot intampla si strainilor, deci nimeni nu e scutit. Conform traditiei, daca moare si capra vecinului, atunci cred ca putem sta linistiti.
Mai concret, sase cetateni germani care faceau turism prin Romania au ajuns la spital in Sibiu si au fost diagnosticati cu toxiinfectie alimentara. "Baietii" erau cazati la un hotel de 5 (cinci) stele din Sibiu si tocmai halisera micul dejun (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21317635-sase-turisti-germani-ajuns-spitalul-din-sibiu-simptome-toxiinfectie-alimentara-acestia-spus-luasera-micul-dejun-hotelul-lor-unul-5-stele.htm).
Cine stie de ce venisera nemtii sa faca turism in Romania, poate auzisera ca e mai ieftin la noi. Dar daca punem la socoteala si problemele de sanatate pe termen lung care vin la pachet cu haleala, s-ar putea sa nu se stie. Sa speram ca n-au facut si vreo nosocomiala...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu