Se stie ca principala problema economica a intreprinzatorilor este cum sa faca primul milion, dupa care banii se prezuma ca vin de la sine.
Adeseea s-a spus ca pentru a face primul milion este nevoie de "inginerii" aflate in conflict cu legea, iar cazul prezentat in continuare vine in sprijinul acestei teorii, hotia pura impletindu-se in mod fericit cu prostia pura.
Astfel, conform surselor http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cele-doua-surori-angajate-ale-cec-bank-din-zlatna-suspectate-ca-au-furat-banii-clientilor-au-fost-duse-la-audieri.html, http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/metoda-prin-care-doua-angajate-de-la-sucursala-cec-bank-din-zlatna-au-furat-sute-de-mii-de-euro-pagubitii-sunt-disperati.html, http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/angajate-cec-bank-zlatna-1592690, doua angajate surori ale CEC Bank din Zlatna, judetul Alba, au reusit sa stranga frumoasa suma de 3,2 milioane de lei prin inselaciune si delapidare, reusind sa tromboneasca intre 2012 si 2016 cu multa usurinta 108 clienti-legume.
Practic, unii clienti si-au invitat infractoarele la hotie, acceptand sa se intalneasca in afara bancii cu acestea pentru a nu mai sta la coada (hi, hi!) si acceptand sa primeasca mai tarziu chitante pentru sumele depuse (hi,hi, hi!). Pai, nu e pacat sa nu profiti de astfel de clienti? Asta e poporul roman! Bogat sau sarac, tot dus cu pluta ramane! :))
Alta situatie este aceea cand cele doua surori eliberau documente fictive, adica false, pentru sumele depuse. Aici este clar ca vidul legislativ favorizeaza infractorii. Pe vremea lui Ceasca existau carnete de economii in care se inscriau toate operatiunile bancare (depunere, retragere, mentionarea dobanzii anuale, mentionarea soldului curent). Acum te duci la banca, dai buletinul, ceri extras de cont si astepti plin de incredere sa auzi ca banii inca mai sunt in cont. Dar iata ca mai exista si alte posibilitati. Daca auzi ca nu mai ai bani in cont, te asteapta o "distractie" pentru un numar incert de ani in care ai impreisa ca te poti lupta cu sistemul (mafiot).
Din moment ce sursele afirma ca faptele angajatelor CEC Bank s-au derulat pana in 2016, rezulta ca "afacerea" era in plin avant. Deci timp de patru ani nimeni nu a detectat nicio problema in sistemul de inregistrare a operatiunilor de la CEC Bank Zlatna!
Cica femeile care au savarsit aceste fapte risca pana la 7 ani de inchisoare. Nu-i rau deloc, merita sa ciordesti circa 700.000 de euro in aceste conditii, mai ales banii insusiti fara documente raman in mod cert la infractoare. Nicio instanta nu poate obliga infractoarele sa restituie vreo suma pe cuvantul victimelor, in lipsa oricaror documente justificative.
In cazul sumelor furate pentru care exista documente, recuperarea prejudiciului este la fel de incerta daca infractoarele declara ca au cheltuit banii si nu-i mai au, sau daca proprietatile pe care le detin sunt mult sub valoarea prejudiciului.
Cat despre cei 7 ani de inchisoare prezumati acum, exista suficiente portite pentru a nu fi efectuati integral: inchisorile sunt supraaglomerate, nu e o infractiune comisa cu violenta, buna purtare poate duce la scurtarea pedepsei.
Altfel, sa reamintim ca prim munca onesta pe salariul lunar minim pe economie (sa zicem rotund pe 200 de euro pe luna), un angajat ar realiza 700.000 de euro in circa 290 de ani!
Adica, explicand mai concret si mai detaliat, 200 de euro pe luna asigura un venit de 2400 de euro pe an si 720.000 de euro in fix 300 de ani. De unde a rezultat aproximarea la 290 de ani pentru 700.000 de euro.
Iata deci ca infractionalitatea reprezinta o scurtatura inspirata si probabil inevitabila catre prosperitate personala! In acest context, fraudele cu bani publici de sute de milioane de euro (retrocedari, afacerea Microsoft, "autostrazi" si asa mai departe) sunt mai mult ca perfect "justificate"!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu