vineri, 28 octombrie 2016

Romania lucrului "bine" facut: circul campaniei electorale


Campania electorala se face in nota obisnuita: lipsesc temele serioase si acute din preocuparile si sloganurile partidelor; mesajele de campanie sunt ambigue si interpretabile; se debiteaza tot felul de ineptii si aiureli.

Sloganul electoral al PSD este identic cu cel al PNL ("Indrazneste sa crezi in Romania"), chiar si prezentarea grafica a acestuia avand mici diferente (sloganul PNL este mai sec, sloganul PSD este mai editat).

Nu pretind ca vorbesc in numele tuturor si nici macar al majoritatii, dar in nume personal imi este greu sa cred intr-o entitate abstracta (tara), cam din aceleasi motive pentru care imi este greu sa cred in minciuna, intr-o mobila, intr-un zid, in haleala si in alte obiecte.

Ce poate face entitatea numita Romania cetatenilor sai? Absolut nimic. As putea avea incredere in oamenii de la putere in masura in care acestia si-ar fi dovedit buna credinta. Dar daca ma apuc sa masor buna credinta in achizitii supraevaluate de "Cumintenii ale Pamantului", in decesele din spitale, in violenta si circul din scoli, in infrastructura, in calitatea apei si a alimentelor, in incalzirea pe timp de iarna a cetatenilor sau in nivelul de trai, atunci e clar ca mai bine imi vad de altele.

Pe de o parte nu pot sa cred in Romania, pe de alta parte, ce ar fi trebuit sa credem? Nu se stie!

"Indrazneste sa crezi in Romania" este un slogan electoral tipic Romaniei, care nu angajeaza cu nimic politicienii, dar lasa imaginatia fraierilor sa viseze la inexistente fapte bune ale politicienilor.

Pe un panou al PSD, deasupra sloganului mentionat apare un text la fel de diliu al uneia care mizeaza, probabil, pe prostia si pe falsul patriotism al cititorilor:

"Doina, dansul calusarilor, mari regizori premiati la Cannes... Cred in Romania pentru ca avem cele mai frumoase traditii.".

 

Faptul ca exista doine, calusari si regizori premiati la Cannes nu rezolva automat problemele romanilor si nu inseamna mai nimic pentru simplii cetateni.

Daca exista cele mentionate inseamna ca s-au rezolvat achizitiile supraevaluate de "Cumintenii ale Pamantului", decesele din spitale, violenta si circul din scoli, infrastructura primitiva din Romania, calitatea apei si a alimentelor, incalzirea pe timp de iarna a cetatenilor sau nivelul de trai al cetatenilor?

Iar pentru expresia "Cred in Romania pentru ca avem cele mai frumoase traditii." se pot evidentia urmatoarele "frumoase" traditii:
- Coruptia generalizata si luarea de spaga;
- Cheltuirea discretionara si ineficienta a banilor publici;
- Infractionalitatea globala;
- Dispretul politicienilor postdecembristi fata de tara si fata de cetateni;
- Mentinerea Romaniei in saracie, degenerare si primitivism.

Daca are cineva placerea sa contribuie la evidentierea "frumoaselor traditii", este liber sa o faca.

Un slogan la fel de nesimtit si de tampit are Partidul Miscarea Populara: "Impreuna miscam Romania". Ce e de inteles din asta? De ce crede PMP ca vor da alegatorii navala sa puna stampila de vot pe candidatii lor? Aveti grija, pemepistilor, sa nu zgaltaiti Romania prea tare. Sau sa nu o miscati, ca de obicei, intr-o directie gresita! Sau sa nu o miscati in directia cea buna, dar sa gresiti sensul!



Un alt panou pesedist vrea sa ne convinga sa credem in Romania pentru ca un nene e convins ca "Romania poate avea grija de pensionari". Eu cred ca guvernul si parlamentul pot avea grija de pensionari. Pe de o parte guvernul si parlamentul pot mari pensiile sau punctul de pensie, pe de alta parte guvernul si parlamentul, daca au chef, pot lua masuri de dezvoltare economica astfel incat sa se creeze locuri de munca si sa se asigure un nivel de trai decent tuturor cetatenilor sai.



Numai ca, largind cadrul, in dreapta imaginii vedem panoul pesedist optimist, iar in stanga vedem un cersetor mai pesimist dormind pe un canal, complet acoperit cu o patura. Cum trebuie sa indrazneasca se creada in Romania acest cersetor? Poate crede ca nu va mai fi cersetor la anul? Si daca nu va fi asa, isi vor da toti pesedistii (sau cei care vor castiga alegerile) cu panourile electorale in cap?



Focalizand imaginea pe cersetor, vedem in stanga sus sloganul tembel al ALDE: "Redam Romania romanilor". De unde rezulta imediat faptul ca in prezent Romania este a strainilor! Bine, si cum vrea sa redea ALDE Romania romanilor? Cu acte de proprietate sau din vorbe?



Nu am fotografiat sloganul de circ al USR: "In sfarsit, ai cu cine!". Alta propozitie neterminata... Dupa parerea mea, sunt convins ca n-am cu cine, dar nici nu pot sa ma opun ticalosiei postdecembriste, ci trebuie sa ma inclin in fata straniei vointe a procentului de popor care merge la vot...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu