sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Romania lucrului "bine" facut: violenta pe stadion si in afara lui in numele "sportului" si al banilor

Meciul Romania - Polonia (0-3) a dovedit inca o data ca sportul este doar un pretext pentru refularea frustrarilor si pentru escaladarea violentei.

Violenta a avut loc atat in exteriorul stadionului, cat si pe stadion.

In urma unor filtre, jandarmii au descoperit arme albe si materiale pirotehnice la suporteri polonezi.

In centrul Bucurestiului a avut loc o altercatie intre suporterii polonezi, motivele fiind, desigur, necunoscute. Cateva persoane au fost retinute.

La intrarea pe stadion a avut loc o alta altercatie intre doua grupuri de suporteri polonezi, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru aplanarea conflictului.

Pe stadion, ca de obicei, suporterii au introdus fara probleme pedarde si torte in cantitati industriale.

"Fanii" lui Dinamo s-au razboit cu "fanii" polonezi din zona lor, ambele tabere aruncand cu torte si petarde unii in altii.

"Fanii" Rapidului au aruncat torte pe gazon si meciul a fost intrerupt.

Alti "fani" ai nationalei si ai sportului in general au aruncat o petarda care a explodat la 1-2 metri de vedeta Lewandowski. Meciul a fost intrerupt 4 minute!

Superioara la capitolele viteza, organizarea jocului, tehnica si valori individuale, Polonia a dominat jocul si a reusit sa deschida repede scorul dupa o cursa de 50 de metri pe contraatac a lui Grosicki, care, cu mingea la picior (!), a fost mai rapid decat 5 aparatori romani (!) si l-a invins pe Tatarusanu cu un sut spectaculos sub bara.

Spre sfarsitul reprizei a doua Lewandowski a depasit in viteza doi aparatori romani si a sutat puternic in coltul lung, Tatarusanu nereusind sa pareze sutul desi mingea i-a atins mainile.

La golul al treilea Lewandowski a trecut din nou in viteza pe langa Dragos Grigore, iar acesta l-a faultat in careu folosindu-se si de maini si de picioare. Tot Lewandowski a executat lovitura de la 11 metri si a inscris.

O infrangere asa zis dureroasa, care a demonstrat din nou primitivismul, degenerarea, prostia si violenta din jurul sportului romanesc.

Nu am inteles niciodata de ce nu poate fi acceptata cu seninatate o infrangere venita de la un adversar superior, care a practicat un soc spectaculos si eficace.

Din punctul meu de vedere, echipa Romaniei a jucat la nivelul posibilitatilor oferite de fotbalul romanesc actual. Campionatul intern mi se pare in acest moment o frauda, in masura in care o gramada de echipe incep campionatul depunctate.

Poate fi clasamentul o masura a valorii atunci cand o echipa incepe campionatul cu 14 puncte penalizare? Sau cand inca nu se cunosc la inceputul competitiei toate echipele care vor juca in liga I?

Campionatul intern este destinat mai degraba publicului iubitor de scandal decat de fotbal. In lipsa vitezei si combativitatii de pe terenul de joc, circul intern este animat de declaratiile lui George Becali, destinate fraierilor iubitori de polemici prostesti si care ajung pe stadioane ca sa injure si sa se bata.

O gramada de echipe din liga I sunt aproape zero din punct de vedere financiar. Campionatul intern nu ar trebui sa aiba in liga I mai mult de 10 echipe in acest moment. Ar trebui sa aiba atatea echipe cate sunt solvabile din punct de vedere financiar.

Multe echipe de liga inferioara refuza sa promoveze sau nu au dreptul sa promoveze pentru ca nu au banii ceruti de participarea la competitie intr-o liga superioara. Iar daca sportul a ajuns sa se faca exclusiv pe bani, mai este sport? Toate clasamentele si ierarhiile sunt distorsionate din cauza banilor.

La inceputul lunii noiembrie 2016, clubul Pandurii Targu Jiu anunta ca va plafona salariile jucatorilor la 1.000 de euro pe luna, fapt vizat si de clubul C.S. Botosani. Mi se par masuri rezonabile si in spiritul eficientei economice. Principala sursa de finantare a cluburilor de liga I sunt drepturile de televizare a meciurilor.

Numarul prea mic de spectatori de la meciuri si pretul prea mic al biletelor nu pot finanta fotbalul romanesc.

Conform datelor oferite de sursa http://www.liga1.ro/html/clasament_spectatori, media de spectatori la echipele de liga I este urmatoarea:

"01. Steaua Bucuresti: 7681 (14% din capacitate)
02. FC Botosani: 4143 (53% din capacitate)
03. CS Universitatea Craiova: 3600 (60% din capacitate)
04. CFR Cluj: 3063 (13% din capacitate)
05. ACS Poli Timisoara: 2975 (9% din capacitate)
06. CSM Politehnica Iasi: 2571 (23% din capacitate)
07. ASA Tg. Mures: 2375 (30% din capacitate)
08. Dinamo Bucuresti: 2128 (14% din capacitate)
09. FC Viitorul: 2029 (25% din capacitate)
10. Gaz Metan Medias: 1625 (20% din capacitate)
11. FC Voluntari: 1387 (29% din capacitate)
12. Pandurii Tg Jiu: 1309 (7% din capacitate)
13. Astra Giurgiu: 1213 (17% din capacitate)
14. Concordia Chiajna: 814 (18% din capacitate)"
.

De la locul 5 in jos media de spectatori este de mai putin de 3.000 pe meci! Si atunci, de unde bani?

Sa vedem preturi la bilete sau abonnamente la unele cluburi:
- La Astra Giurgiu (sursa: http://www.afcastragiurgiu.ro/ticket/index.html) cel mai scump abonament anual la tribuna I costa 220 de lei, iar la peluza costa infima suma de 55 de lei!
- La Dinamo (sursa: https://bilete.fcdinamo.ro/Pages/Authenticate.aspx) ar trebui sa ma inregistrez ca sa aflu pretul abonamentelor (in caz ca exista), deci informatia nu este publica!
- La Craiova (sursa: http://www.csuc.ro/ro/bilete/) nu se fac abonamente, iar cele mai scumpe preturi ale biletelor sunt:
Peluze = 5 lei; Tribuna 2 = 15 lei; Tribuna 1 = 25 lei; Tribuna 0 = 40 lei.
- La Steaua (sursa: http://www.biletesteaua.ro/) ar trebui sa ma abonez ca sa aflu pretul abonamentelor (in caz ca exista), deci informatia nu este publica!

Oricum, cu datele care le am, campioana Astra Giurgiu are o medie de 1.213 spectatori la meci. Deci in ipoteza putin probabila ca toti spectatorii isi cumpara cele mai scumpe bilete de la tribuna 1 (20 de lei biletul), clubul incaseaza maxim 24.260 de euro la un meci, adica mai putin de 6.000 de euro per meci jucat acasa. In aceste conditii, de unde bani de salarii mari pentru jucatori?

De remarcat ca desi clubul campion Astra Giurgiu are preturi absolut sociale la abonamente, saracia generala din Romania se face din plin simtita in fotbal si la Giurgiu: clubul a jucat acasa cu Gaz Metan in fata a 100 de spectatori si cu Poli Timisoara in fata a 300 de spectatori (sursa: https://www.dolce-sport.ro/fotbal/fotbal-intern/cifre-dezolante-ca-i-spectatori.html)!

In fapt, fotbalul nu este o necesitate, precum haleala, ci un lux. Iar cetatenii, neavand in general bani pentru haleala, cu atat mai mult nu au bani pentru lux. Nu au nici macar 5 lei pentru a vedea de la peluza un meci al campioanei Astra Giurgiu!

Sigur ca pentru meciurile echipei nationale se gasesc 50.000 de fanatici ai propagandei sportive, care-si pot imagina ca in meciul cu Polonia conta mai mult palmaresul decat valoarea. Independent de asta, conform statisticilor, fotbalul ca sport national nu mai prezinta interes pentru publicul larg romanesc. In lipsa de altceva, un meci la televizor poate fi o optiune pentru telespectatori.

In acest moment, tabara anti Burleanu si anti Daum, prezenta mai ales la TVR, cer indepartarea acestora de la federatie si de la conducerea echipei nationale.

Din cate stiu, Burleanu a devenit presedintele FRF in 2014, iar nationala Romaniei nu s-a calificat la un turneu final de campionat mondial de 18 de ani (din 1998). L-a dat cineva afara pe Mircea Sandu de la conducerea FRF in cei 18 ani pentru toate calificarile ratate?

Sigur ca Burleanu dezamageste si nu a indreptat fotbalul romanesc pe drumul dorit de suporteri. Dar cu siguranta, cei care doresc sa-l inlocuiasca nu vor face mai mult si vor doar sa aiba acces la putere si la banii din fotbal, eventual sa-si dea prime precum Burleanu pentru calificari intamplatoare si lipsite de glorie la turnee finale.

Dupa parerea mea, echipa nationala a Romaniei pusa in teren de Daum este una dintre cele mai bune a momentului. Echipa actuala de fotbal a Romaniei reprezinta posibilitatile modeste ale fotbalului romanesc.

Dupa cum s-a vazut, Romania este in general modesta la sport in aceasta perioada, si va fi la fel in continuare pentru multi ani. Chiar daca vor exista rezultate bune in unele ramuri sportive, asta tot nu inseamna ca in Romania se face sport. Se incearca doar sa se stoarca totul din sportivi privilegiati, in timp ce sportul de masa nu mai exista in Romania si este total desconsiderat de autoritati.

Faptul ca unii isi imagineaza ca Tamas ar fi mai bun pentru ca a jucat bine in cateva meciuri dintr-un campionat fantoma nu reprezinta nici pe departe o garantie ca ar fi facut mai mult decat Dragos Grigore.

Din pacate, fotbalul romanesc, la fel ca si societatea romaneasca, este in cel mai bun caz o iluzie si in cel mai rau caz o frauda.

Iar violentele de la meciul Romania - Polonia arata ca fraudele sunt uriase si pornesc de la autoritati.

De ce trebuie acceptati pe teritoriul Romaniei suporteri despre care se stie ca sunt violenti? In numele banilor?

Cum se face ca fortele de ordine sunt vesnic "pacalite" de suporterii care reusesc meci de meci sa introduca torte si petarde fara numar pe Arena Nationala? In numele banilor?

De ce nu intervin fortele de ordine imediat ce se aprinde o torta sau se arunca o petarda? In numele banilor?

De ce nu se evacueaza imediat toate persoanele din zonele de unde se arunca torte sau petarde? In numele banilor?

De ce nu exista monitorizare video la peluze, pentru a fi identificati cei care arunca torte si petarde in zona portilor? In numele banilor?

Ce trebuie sa vedem pe stadion la un meci de fotbal in Romania? Fotbal, circ, teatru sau razboi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu