Salarizarea din Romania este in general atat de mizerabila, incat companiile se plang constant de lipsa fortei de munca. Atat doar, ca dorinta aberanta a patronatelor de a mentine salarizarea la cote mizerabile si de a exploata cat mai crancen salariatii a dus la aceasta situatie.
Foarte putini sunt cei care isi doresc sa munceasca pe salarii care nu le ofera nicio perspectiva economica pozitiva si un trai decent, ci doar conditii de munca mizerabile si comportament abuziv al sefilor si angajatorilor.
Multe persoane cu functii de conducere par sa realizeze faptul ca salarizarea este nefiresc de mica in Romania, dar asta nu inseamna ca se va schimba ceva prea curand. Dupa decembrie 1989 Romania a devenit un paradis al angajatorilor care au deschis afaceri aici tocmai pentru ca se bazeaza pe salarizarea de nimic.
In conditiile in care decalajul dintre salarizarea din sectorul de stat si cel privat este tot mai mare in favoarea sectorului de stat, singura sansa a romanilor care doresc sa realizeze ceva in viata este plecarea la munca in strainatate.
Iata cateva citate relevante despre starea jalnica a pietei muncii in Romania.
1. Conform sursei http://www.zf.ro/companii/lovitura-pe-piata-muncii-metro-cash-carry-romania-creste-salariile-incepand-de-anul-viitor-un-casier-va-castiga-2-000-de-lei-net-pe-luna-16037625#, din 23.Decembrie.2016:
""Mi-aş dori ca oamenii să caştige mai mult în Romania, pentru că este nefiresc ce se întamplă la noi prin comparaţie cu alte state", a spus Valentin Păuna, director de resurse umane".
2. Conform sursei http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21500258-presedinte-rompan-ajutoarele-sociale-stricat-complet-conceptul-munca.htm, de ieri, 29.Decembrie.2016:
"Potrivit Rompan, industria autohtona de morarit si panificatie se confrunta cu un deficit de forta de munca din cauza salariilor reduse din sector, dar si a ajutoarelor sociale care s-au dat in ultimii ani si care "au stricat complet conceptul de munca", iar pentru a-si proteja business-ul marii producatori de paine vor sa aduca forta de munca din afara, transmite Agerpres".
Mi se pare o aberatie sa se dea vina pe ajutoarele sociale, care, chipurile, ar fi stricat conceptul de munca. Mai degraba salariile penibile au desavarsit conceptul de sclavie legalizata in Romania!
3. Conform sursei http://www.zf.ro/eveniment/angajatorii-romania-platesc-salarii-200-milioane-euro-zi-timp-polonezii-au-salariile-trei-ori-mari-iar-nemtii-30-ori-mari-responsabilitate-noastra-managerilor-romania-stare-platim-salarii-mari-16029737, din 16.Decembrie.2016:
"Angajatorii din România plătesc salarii de 200 de milioane de euro pe zi, în timp ce polonezii au salariile de trei ori mai mari, iar nemţii de 30 de ori mai mari. „Este o responsabilitate a noastră, a managerilor din România, de a fi în stare să plătim salarii mai mari.“".
4. Conform sursei http://www.zf.ro/companii/situatia-tot-mai-dificila-de-pe-piata-muncii-declanseaza-un-razboi-al-salariilor-in-retail-15993943,
"Situaţia tot mai dificilă de pe piaţa muncii declanşează un război al salariilor în retail".
Se da exemplul lantului de magazine Kaufland, care are cea mai mare cifra de afaceri din domeniul comertului cu amanuntul din Romania, spunandu-se ca de abia din 2017 un angajat va castiga minim 1.500 lei net, cu tot cu tichetele de masa! Oare cat se castiga minim pana acum? Sursa nu precizeaza.
5. Sursa http://www.mediafax.ro/social/jobinromania-piata-muncii-salarii-mici-meseriasi-putini-si-someri-veniti-de-pe-bancile-facultatii-15553468, din 08.August.2016, titra:
"Piaţa muncii: Salarii mici, meseriaşi puţini şi şomeri veniţi de pe băncile facultăţii"!
6. Conform sursei http://www.mediafax.ro/economic/peste-3-milioane-de-romani-au-salarii-mai-mici-de-2-000-de-lei-net-pe-luna-15521125, din 08.Iulie.2016:
"Peste 3 milioane de români au salarii mai mici de 2.000 de lei net pe lună"!
Cam asta inseamna munca sau sclavia in Romania la sfarsitul anului 2016!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu