Ce stiri mai apar in Romania?
In general, stiri negative din sanatate, accidente, incendii.
De exemplu, din sanatate avem titlurile:
1. "Aproape un sfert dintre femeile care au născut nu au fost niciodată la medic" (sursa: http://www.mediafax.ro/social/statistica-alarmanta-aproape-un-sfert-dintre-femeile-care-au-nascut-nu-au-fost-niciodata-la-medic-16030752);
2. "Focar de hepatita A într-o localitate ieşeană, după ce 35 de copii au luat virusul în luna decembrie" (sursa: http://www.mediafax.ro/social/focar-de-hepatita-a-intr-o-localitate-ieseana-dupa-ce-35-de-copii-au-luat-virusul-in-luna-decembrie-16031513);
3. "Alertă de epidemie de rujeolă: 7 decese, 1.700 de cazuri confirmate." (sursa: http://www.mediafax.ro/social/alerta-de-epidemie-de-rujeola-7-decese-1-700-de-cazuri-confirmate-autoritatile-cer-scaderea-varstei-de-vaccinare-la-9-luni-16030404).
Trei accidente grave se produsesera azi, 23.Decembrie.2016, pana la jumatatea zilei:
1. "Două persoane şi-au pierdut viaţa, alte 14 sunt la spital, în urma unui accident produs în Mehedinţi" (sursa: http://www.mediafax.ro/social/doua-persoane-si-au-pierdut-viata-alte-14-sunt-la-spital-in-urma-unui-accident-produs-in-mehedinti-16038089);
2. "Trei răniţi într-un accident pe Autostrada Soarelui; traficul este deviat prin Lehliu" (sursa: http://www.mediafax.ro/social/trei-raniti-intr-un-accident-pe-autostrada-soarelui-traficul-este-deviat-prin-lehliu-16038008);
3. "Trei victime, într-un accident pe DN 1 în judeţul Sibiu. Traficul în zonă e blocat" (sursa: http://www.mediafax.ro/social/trei-victime-intr-un-accident-pe-dn-1-in-judetul-sibiu-traficul-in-zona-e-blocat-16038119).
In aceste conditii parea sa ma impresioneze drumul cu panouri solare inaugurat in Franta. La prima vedere ar fi o solutie foarte buna si pentru zilele caniculare din Romania. Atat doar, ca pretul de cost pare unul de tip spalatorie de bani publici (mai ales ca banii au venit printr-o subventie de la guvern!).
Conform surselor http://www.hotnews.ro/stiri-international-21490248-franta-fost-inaugurat-primul-drum-panou-solar-din-lume-inca-100-astfel-proiecte-fost-gandite-pentru-franta-alte-tari.htm si http://stirileprotv.ro/stiri/international/prima-strada-solara-din-lume-a-fost-deschisa-cat-a-costat-un-km-de-drum-acoperit-cu-panouri-solare-deosebit-de-solide.html, cei 2.800 de metri patrati de panouri solare au costat 5.000.000 de euro, adica aproximativ 1786 de euro per metru patrat!
M-am interesat de preturi la panouri fotovoltaice si am gasit, de exemplu, pe sursa http://www.euro-house.ro/panouri-fotovoltaice-c-45_48.html?zenid=st529k6m39jof2roiqkvme7f97, pretul de 235 de euro pentru un panou de 1,6236 mp, adica un pret de circa 145 de euro per metru patrat. In aceste conditii, oare ce reprezinta diferenta pana la 1786 de euro per metru patrat? Cel mai probabil, risipa de bani publici sau subtilizarea legalizata de bani publici, chiar daca un panou solar plasat pe un drum este mai scump pentru ca trebuie sa fie mai rezistent ca sa suporte greutatea masinilor care trec pe el.
Panourile fotovoltaice pe care le-am citat au o putere teoretica de 0,17 kW/ mp. Asta inseamna ca pe 2.800 de metri patrati s-a instalat o putere teoretica de circa 474 kW. Asta ar ajunge cu greu la 100 de gospodarii care nu prea consuma energie electrica.
Daca gandim la nivel strict casnic, asta ar insemna o investitie de 50.000 de euro per gospodarie, in conditiile in care nu este garantata furnizarea zilnica de energie electrica la parametri maximi din cauza zilelor fara soare. Nici in zilele scurte de iarna nu se stie cata energie electrica se furnizeaza efectiv (chiar si atunci cand cerul nu este noros), dar in mod cert randamentul nu este prea mare. Mai este o problema legata de intretinerea drumului (curatarea de praf sau de zapada), care trebuie facuta fara sa se deterioreze panourile.
In aceste conditii, mi se pare o gluma speranta instalatorilor drumului solar ca s-ar putea genera suficienta energie pentru iluminatul stradal al regiunii cu 3.400 de locuitori (conform sursei http://www.hotnews.ro/stiri-international-21490248-franta-fost-inaugurat-primul-drum-panou-solar-din-lume-inca-100-astfel-proiecte-fost-gandite-pentru-franta-alte-tari.htm), cu atat mai mult pentru 5.000 de locuitori (conform sursei http://stirileprotv.ro/stiri/international/prima-strada-solara-din-lume-a-fost-deschisa-cat-a-costat-un-km-de-drum-acoperit-cu-panouri-solare-deosebit-de-solide.html).
Un calcul simplu arata ca pot fi alimentate cu energie electrica maxim 1.600 de becuri de 300 de W, adica mai putin de un bec per locuitor indiferent de numarul ipotetic de locuitori considerat (3.400 sau 5.000).
Pentru ca totul sa mearga perfect, ar trebui ca soarele sa lumineze non-stop pe durata zilei, ceea ce, desigur, nu este posibil.
In concluzie, drumul cu panouri solare este doar un experiment mimat pe bani publici, desi esecul rezultat din calcule este sigur, conform legilor fizicii. Taxe sa fie, ca distractiile pe bani publici sunt nelimitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu