Mijloacele de dezinformare in masa fabrica in aceste zile mituri si "eroi" si sustin "democratia" strazii, in dispret fata de Parlamentul si de Guvernul legitim instalate in urma votului dat de cetateni.
Manipularea mediatica se foloseste adesea de asa zisa viralitate a unor articole de pe internet.
Un cliseu media foarte raspandit este cel care semnaleaza aparitia "virala" de pe internet. Un anonim sau un "acoperit" pune ceva pe net, dupa care, chipurile, articolul lu' Peste devine "viral". Evident ca articolul "viral" serveste de minune unor grupuri de interese.
Cel mai bun exemplu in acest sens este clipul "viral" al unuia cu nume predestinat vrajelii: Ciprian Muntele.
Conform sursei (de exemplu) https://www.antena3.ro/actualitate/inedit/imaginea-zilei-iata-l-pe-primul-protestatar-care-a-venit-in-piata-victoriei-398417.html, cica "O imagine inedită a apărut vineri pe Facebook, devenind imediat virală.".
Mai exact, Muntele lu' Peste a pus o poza din Piata Victoriei pe net din care rezulta ca este primul protestatar aparut intr-o zi acolo. De unde si mandria "patriotica" a lui Muntele.
Atat doar, ca sunt niste amanunte care par sa scape consumatorilor de stiri ridicole.
De exemplu, cine a auzit de nea' Muntele pana sa devina "viral"? Aproape nimeni, in afara rudelor si prietenilor pe care-i are orice cetatean. Si atunci, de unde ar fi stiut lumea tocmai de contul de Facebook al lui Muntele?
Mai concret vorbind, sursa http://www.zelist.ro/bloguri.html face un clasament al blogurilor afirmand ca face o cautare in "18,811,497 posturi, 15,888,902 comentarii, 121,091,388 twittere si 39,811,891 articole din presa online".
La fel, pe Facebook sunt milioane de conturi. De ce s-ar fi uitat lumea exact pe contul lui Muntele si exact imediat dupa postarea pozei, astfel incat imaginea sa devina "imediat virală"?
Exista disperati ai cautarii, care scaneaza vesnic sute de mii de conturi in cautarea viralului?
Sa fim seriosi, asa ceva este tehnic imposibil. Nu este timp pentru asa ceva. O zi nu are decat 86.400 de secunde. :)
Dar "viralitatea" unor articole de pe internet destinate exclusiv manipularii este mult mai facila atunci cand mijloacele de dezinformare in masa au sarcina sa preia si sa distribuie un articol prefabricat.
Iata o lista cu "cateva" surse internet, multe de amploare nationala (de exemplu postul de televiziune Digi24), care au contribuit la "viralitatea" lui nea' Muntele:
1. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21580434-primul-protestatar-din-piata-victoriei.htm
2. https://www.realitatea.net/imaginea-zilei-cum-a-inceput-vineri-protestul-primul-protestatar-acolo-de-dimineata_2029174.html
3. http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/imaginea-zilei-iata-l-pe-primul-protestatar-care-a-venit-in-piata-victoriei--1412111.html
4. http://www.aktual24.ro/o-imagine-cat-o-suta-de-mii-de-cuvinte-primul-protestatar-de-vineri-dimineata/
5. http://www.buzznews.ro/147572-foto-de-senzatie-primul-protestatar-a-ajuns-la-guvern-la-ora-905/
6. http://www.stirimondene.eu/imaginea-zilei-cum-a-inceput-vineri-protestul-primul-protestatar-singur-in-piata-de-dimineata/
7. http://www.newseqy.ro/imaginea-zilei-cum-a-inceput-vineri-protestul-primul-protestatar-singur-in-piata-de-dimineata/
8. http://www.comisarul.ro/articol/primul-la-datorie!_870380.html
9. http://www.palo.ro/a/imaginea-zilei-iat%C4%83-l-pe-primul-protestatar-care-a-venit-%C3%AEn-pia%C5%A3a-victoriei-470102
10. http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/a-patra-zi-de-proteste-fotografia-virala-pe-facebook-662442
Poti sa nu fii "viral" cu atata publicitate gratuita, destinata tuturor categoriilor de public tinta?
Probabil ca multa lume nu a intrat pe Facebook-ul lui Muntele nici macar dupa ce a aflat de el din presa. Probabil ca poza lui Muntele nici nu este atat de virala; probabil ca multe clone si conturi false pot contribui la o falsa viralitate.
Dar ce mai conteaza toate aceste detalii pentru cei obisnuiti sa vada doar ceea ce vor sa vada si sa auda doar ceea ce vor sa auda?
De pe sursele citate am remarcat unele texte relevante pentru ideea ca mijloacele de manipulare in masa vor sa scoata masiv lumea in strada:
"Imaginea zilei"; "O imagine cat o suta de mii de cuvinte."; "FOTO de SENZATIE"; "Primul, la datorie!".
De ce o fi tocmai asta imaginea zilei?
De cand o imagine destul de cenusie si de seaca face cat o suta de mii de cuvinte?
Ce este senzational in aceasta fotografie?
De cand iesitul in strada este o datorie?
Sigur ca pentru ahtiatii iesitului in strada toate acestea au un sens. Dar pentru cei care nu cred ca statul de drept inseamna iesitul in strada si ca statul de drept nu se rezuma doar la "romanii lui Iohannis", toate acestea sunt doar manipulare.
Postul de televiziune Digi24 s-a dovenit a fi in zilele acestea pline de proteste un bastion al manipularii si al indemnarii populatiei sa iasa in strada. O gramada de voci au fost gazduite de acest post pentru a-si sustine rafuielile personale cu Liviu Dragnea si cu PSD, in total dispret fata de adevar, fata de normalitate si fata de informarea corecta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu