Cica e criza de forta de munca la culesul viilor. De fapt, ca de obicei, plata pentru aceasta munca este ridicola, iar lucratorii au dreptul sa-si maximizeze veniturile rezultate din munca, tot asa cum patronii sau angajatorii au dreptul sa-si maximizeze profiturile.
Patronii isi pot maximiza profiturile prin mai multe metode, de exemplu: reducerea costurilor cu forta de munca, vinderea produselor la un pret cat mai mare, reducerea cheltuielilor de regie.
Lucratorii pot doar sa-si caute locuri de munca mai bine platite.
In domeniul viticulturii, la Târgu Bujor, conform sursei https://www.gazetagalatiului.ro/la-tg-bujor-strugurii-sunt-gata-de-cules-localnicii-nu-prea-au-chef-primarul-da-exemplu/, se ofera 69 de lei impozabili pe zi! Norma, conform sursei, este de 100 de galeti pe zi (adica la litru, nu la kilogram?). Deci 0,69 lei galeata! Ce pret cu "amanuntul"! Bine ca nu e cu 4 zecimale... Chiar ca e prost platita aceasta munca.
Chiar am fost curios sa vad ce inseamna net din cei 69 de lei. Conform sursei http://www.calculatorsalariu.ro/?action=calcs2&suma=69, cei 69 de lei brut inseamna 58 de lei net! Daca o persoana ar culege struguri 21 de zile lucratoare, atunci ar castiga 58 x 21 = 1218 lei net lunar!
Foarte jalnic, dupa parerea mea. Este vorba de munca fizica, de carat greutati, de batut soarele in cap, te murdaresti. Daca e asa misto la cules de struguri, de ce nu se baga la asa ceva toate pilele angajate prin sistemul bugetar pe salarii uriase pentru nimic?
Sursa citata spera in zadar sa rusineze pe cei care refuza sa munceasca pe aproape nimic, citand opinii ale unor personaje fantoma, care suna cam asa:
"Mulţi sunt puturoşi stau pe marginea şantului pentru ajutorul social".
Cum sursa citata nu publica vreo replica la aceasta opinie, afirm eu ca romanii nu sunt puturosi, ci angajajatorii sunt niste ghertoi extrem de chitrosi (zgarciti).
Aparent traim intr-o economie de piata, iar munca s-ar supune si ea regulii cererii si ofertei. Numai ca angajatorii prefera sa santajeze de ani buni lucratorii, sperand sa gaseasca amaratii muritori de foame care sa se multumeasca cu foarte putin. Decat sa creasca salariile, asa cum s-a intamplat in sistemul bugetar (din motive care imi scapa), angajatorii prefera sa se bazeze pe circul mediatic si pe propaganda.
De aia se duce omul la lucru in Romania, ca sa nu moara de foame? Pai, problema foamei (si a cazarii) s-ar rezolva si mergand la puscarie, situatie la care apeleaza multi romani, de a ajuns sistemul sa nu mai stie cum sa-i elibereze inainte de termen.
La Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticulturã si Vinificaţie de la Valea Călugărească, vaicareala cu lipsa fortei de munca este aceeasi. Sursa http://www.mediafax.ro/social/foto-video-marii-producatori-de-vinuri-din-romania-ingroziti-ca-vor-ramane-cu-via-neculeasa-intr-un-an-bogat-tot-mai-putini-oameni-vin-sa-depuna-munca-fizica-16730101 spune ca acest producator de vinuri este ingrozit ca nu are cine sa-i culeaga via.
Conform sursei citate, in 2015 erau 45 de zilieri, in 2016 erau 14 zilieri, iar in 2017 (anul curent) asteptau 10 zilieri, dar nu venisera mai mult de 9! Aici se lucreaza tot la galeata, platita cu 60 de bani pe zi (nu se stie daca brut sau net). Pai, daca e asa de ingrozit producatorul de lipsa fortei de munca, atunci de ce nu creste salariile?
Desi e clar ca lucratorii au disparut din cauza conditiilor financiare mizere, sursa citeaza alti ametiti fantoma care declara, chipurile, ca sunt multumiti. As fi si eu curios sa inteleg mai bine ce inseamna aceasta multumire: in ce case traiesc multumitii; ce nivel de trai au; cand si-au schimbat televizorul; cand si-au cumparat ultima masina si ce marca este; pot acesti multumiti sa-si cumpere o casa prin credit?
Doar gargara tip propaganda in presa nu este deloc relevanta si pute a dezinformare si a mitocanie de la o posta (probabil ca se simte mirosul chiar si de pe luna).
La Stațiunea de Cercetare Vini-Viticolă de la Pietroasele lucrurile par sa stea mai bine. Conform sursei http://www.tvbuzau.ro/culegatori-de-struguri-din-alte-judete100-de-leizi-plus-cazare-si-trei-mese/, aici s-ar plati 100 de lei pe zi, plus cazare si trei mese pe zi. Cu toate acestea, nici aici nu sunt suficienti oameni la lucru.
La Ostrov, Adamclisi si in alte regiuni din Dobrogea se vorbeste tot de criza de forta de munca. Conform sursei https://www.agro-tv.ro/inceput-culesul-strugurilor-dobrogea/, viticultorii, "motivați de lipsa forței de muncă care migrează, către condiții mai bune de salarizare și chiar și de viață" (!), incearca sa rezolve criza fortei de munca prin introducerea mecanizarii.
Dincolo de aceste probleme cu forta de munca, am fost curios sa vad daca se face recrutare de lucratori pe internet. Pe sursa https://www.bestjobs.eu/en/jobs?keyword=culegator&location=, cautand dupa cuvantul cheie "culegator" (deci de orice fel), mi s-au returnat numai balarii fara legatura cu cerinta! Mai jos am pus o poza cu primul rand de locuri de munca de tip "culegator"... Unul mai culegator ca altul... ")
Se pare ca angajarea culegatorilor de struguri se face intr-un mod mai
putin transparent. Nimic uluitor pentru o tara sclavagista cum este
Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu