joi, 12 octombrie 2017
"Traditiile" lu' Peste in Herastrau
Ieri, 11.Octombrie.2017, am mers in Herastrau sa pozez frunze colorate, dar am dat peste Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti.
De fapt, "evenimentul" este un alt pretext pentru practicarea evaziunii fiscale totale si a comertului pericol pentru sanatatea consumatorilor, toate aceste ilegalitati fiind generos si constant patronate de autoritatile mafiote.
Ignorand o gramada de amanunte (nu stiu daca le voi trata ulterior, oricum totul este o pierdere de vreme din toate punctele de vedere intr-o societate bine spalata pe creier), mai putin abundenta de produse non alimentare, pun in evidenta "traditiile" care mi s-au parut hazliu-aiuristic-ridicole.
O "traditie" agroalimentara romaneasca ar fi... briosele?! De fapt produsele traditionale reale din care pot deriva aceste briose sunt urmatoarele:
1. Muffin, de origine americana, a aparut prin secolul 19 (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Muffin; nici macar nu exista pagina tradusa in limba romana!);
2. Cupcake, tot de origine americana; prima atestare documentara dateaza din 1796 (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Cupcake; nici macar nu exista pagina tradusa in limba romana!);
3. Brioche, de origine franceza; prima atestare documentara dateaza tocmai din 1404 (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Brioche; uluitor sau nu, nici aceasta pagina nu este tradusa in limba romana la momentul scrierii articolului!).
Deci, mitul briosei "traditionale" romanesti reprezinta o simpla prosteala romaneasca.
Trecem la "traditia" "romaneasca" urmatoare: sarea roz de... Himalaya cu in si coriandru. Deja aparitia substantivului propriu Himalaya ne trimite la niste ore bune de zbor cu avionul, la "jdemii" de kilometri de Romania! Ha, ha, ha!
Ma gandeam ca stramosii nostri, dacii, dadeau ture prin Himalaya (probabil ca Decebal e primul care a cucerit Everestul, hi, hi!), dar pe ambalaj vedem scris "Retete dupa principii biblice", fapt care ne trimite din nou la plimbare departe de Romania. Anuntul cu "retete" este total mincinos din punct de vedere biblic din cateva motive, cum ar fi:
a) Biblia nu este o carte de bucate;
b) In Biblie nu este mentionat niciodata si nicaieri cuvantul "Himalaya".
In plus, prezenta pe ambalaj a lui "Dr. Avraham" este destinata sa creeze si mai multa confuzie in mintile natarailor pasionati de "BIO", de "ECO" si de alimentatie "sanatoasa".
Pentru ca bascalia sa fie totala, am remarcat pe ambalaj expresia "Agricultura Romania". Cine stie, poate ca sarea roz de Himalaya se cultiva pe campiile patriei sau poate ca se extrage pur si simplu de la... Slanic.
Dupa ce ne-am distrat cu NaCl "BIO" trecem la traditia urmatoare: mezelurile Angst. Nici acestea nu sunt tocmai de pe vremea geto-dacilor, ci asa cum se vede din fotografie, dateaza din 1990. Cum s-ar spune, din mileniul trecut. :)
Adevarul e ca slana si chimicalele au devenit traditii de neocolit in alimentele romanesti postdecembriste, iar mezelurile nu puteau face exceptie.
In fine, ultima traditie pe care o pun in evidenta este... tinerea produselor alimentare perisabile la cadura si in plin soare.
M-a "induiosat" in mod deosebit standul Cooperativei Agricole Vaideeni. De la distanta apare ca o cosmelie obisnuita dotata cu ceva marfa.
De aproape cel mai mult m-a impresionat produsul "Smantana", tinut la caldura si lumina, pentru ca mi s-a parut cel mai rapid "biodegradabil".
Pe langa aspectele care tin de sanatate, s-a remarcat eticheta de pe produs: Smantana 10 lei. Fara informatii despre:
- gramaj,
- producator,
- data fabricatiei,
- ingrediente,
- data expirarii,
- conditii de pastrare (util de stiut chiar si de catre comerciant, hi, hi!),
- declaratie nutritionala .
Cineva care se lauda cu alimente "BIO", "TRIO" sau mai stiu eu cum ar trebui sa impresioneze si prin etichetele pline de imformatii, dar la noi, la tara (inclusiv in Bucuresti), se pare ca prea multi consumatori sunt dresati de propaganda sa iubeasca neconditionat mizeriile alimentare romanesti.
Cam asta e comertul romanesc: o inselatorie nerusinata, o insulta pentru lumea civilizata!
Prea putin conteaza pentru mafia politico-economica, interesata doar de "cresterea economica", oricate ilegalitati, minciuni si bataie de joc ar presupune acest concept!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu