Miscarea populara din decembrie 1989 era sortita din start esecului.
Din ce cauza?
Pentru ca, asa cum sustin pana in zilele noastre cei carora le place sa-si spuna "revolutionari", scopul lor maximal a fost indepartarea lui Ceausescu de la putere. Foarte putini dintre simplii cetateni s-au intrebat ce va fi dupa inlaturarea si disparitia lui Ceausescu de pe scena politica romaneasca. O revolutie are niste scopuri mai inalte decat inlaturarea unui lider de la putere.
De ce s-a dorit indepartarea lui Ceausescu de la putere?
Pentru ca romanii treceau printr-o perioada prelungita si irationala de lipsuri materiale. Alimentele de prima necesitate, caldura, benzina si electricitatea erau o problema de o gramada de ani (practic, de la inceputul anilor 1980). Senzatia populatiei, alimentata si de propaganda continua de la posturile de radio "Europa Libera" si "Vocea Americii", era ca Nicolae Ceausescu era vinovatul de toate lipsurile si relele din Romania predecembrista (adica de dinainte de 1990).
Trebuie subliniat ca, alaturi de dorinta nedefinita de schimbare a lui Ceausescu inoculata in mentalitatea populatiei, au existat grupuri de interese organizate (inclusiv la nivel de state), care aveau ca prim obiectiv inlaturarea lui Ceausescu de la putere, dar si obiective la fel de precise dupa inlaturarea lui Ceausescu de la putere.
In timp ce grupurile de interese stiau foarte exact ce urmaresc, populatia romaneasca se hranea cu iluzia ca dupa caderea lui Ceausescu va fi mai bine.
In fine, au venit evenimentele din decembrie 1989.
Teodor Doru Maries, președintele Asociației 21 Decembrie, a declarat recent la televizor ca pana in 22.Decembrie.1989 a fost o revolutie, iar dupa 22.Decembrie.1989 lovitura de stat.
Si ce ar trebui inteles de aici? Nu se poate intelege decat ca grupurile de interese care pandeau momentul propice pentru inlaturarea lui Ceausescu inca din 1987 au fost eventual alaturi de mase, le-au sustinut moralul si le-au indemnat sa ramana masiv in strada pana la inlaturarea lui Ceausescu, dupa care au dat lovitura de stat, bine, mersi, fara ca masele sa stie ca sunt tradate si terminate.
Voi face in continuare niste afirmatii care sigur nu vor fi pe placul celor care se considera "revolutionari" si care traiesc cu iluzia (sau intretin iluzia) ca l-au dat jos singuri pe Ceausescu.
Masele iesite in strada au o mare vina (sau problema sau lipsa majora): ca s-au limitat doar la inlaturarea lui Ceausescu, dupa care au acordat credit nelimitat noii puteri instalate in Romania. Consecintele au fost inimaginabil (atunci) de dureroase si de cumplite.
Inca o data: au existat lipsuri reale pe vremea lui Ceausescu. Dar era Ceausescu vinovat de toate acele lipsuri? In 1989 lumea considera ca da. Este reala aceasta opinie? Nu de alta, dar avem fapte si evenimente clare: dupa 1990 Romania a "stralucit" prin autodistrugerea economiei (industrie, agricultura, transporturi si comert!), saracirea masiva a populatiei (scumpiri, prabusirea cursului, inflatie galopanta, subsalarizare!), exterminarea locurilor de munca, furtul masiv de bani publici (preste 100 de miliarde de dolari!), distrugerea invatamantului (dublata de indobitocirea masiva a populatiei), distrugerea sanatatii si distrugerea justitiei!!!
In zilele noastre exista o saracie mult mai crancena decat pe vremea lui Ceausescu (sute de mii de copii se culca flamanzi!); in zilele noastre am putut afla de ticalosii inimaginabile facute in sistemul medical; in zilele noastre am putut afla despre autostrazi fictive sau demolabile si de furtul masiv de bani publici; in zilele noastre am ajuns sa ne confruntam cu infractionalitatea globala institutionala si cu coruptia generalizata!
Puteau fi toate acestea visul maselor prezente in strada in 1989? In niciun caz. Acestea nu puteau fi decat obiectivele grupurilor de interese care l-au daramat pe Ceausescu si au acaparat puterea incepand cu anul 1990!
Privind dezastrul postdecembrist pe care l-a suferit si il va suferi in continuare Romania, chiar ignorand un comunicat oficial al unei institutii a statului, mai putem numi evenimentele din decembrie 1989 "revolutie"?
Dupa parerea mea, in termeni populari situatia din decembrie 1989 o putem numi Revolutia Infractorilor (corespunde perfect adevarului), iar in termeni oficiali o putem numi lovitura de stat si diversiune politico-militara.
Sa remarcam ca perpetuarea si accentuarea postdecembrista a problemelor economico-sociale in Romania duc la concluzia indiscutabila ca nu Ceausescu era vinovat de lipsurile de pana la sfarsitul anului 1989! Dimpotriva, armate de infractori au profitat de pe urma mortii lui Ceausescu si de legile facute dupa 1989 in folosul lor (inclusiv desfiintarea pedepsei cu moartea).
Cultivarea urii impotriva lui Ceausescu a fost propaganda pura, fara acoperire in realitate. Cei care l-au tradat, inlaturat si asasinat pe Ceausescu in 1989 au fost responsabili si de toate rele de dinainte de 1990! Nu Ceausescu dosea haleala inainte de 1990, ci oameni de nimic, derbedei si infractori care o speculau pe piata neagra, pentru a se amplifica ura impotriva lui Ceausescu.
Ignorand propaganda oficiala actuala, acestea sunt opiniile mele, bazate pe realitati faptice indiscutabile sau foarte greu de combatut. Atat timp cat, in aparenta, in Romania exista libertatea de opinie si dreptul la opinie, am emis in acest articol aceste puncte de vedere care nu se regasesc in acest moment in nicio alta sursa mediatica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu