Mai multe surse informeaza despre faptul ca Primaria Capitalei vrea sa taie din buget fonduri de 608 de milioane de lei.
Sursa https://www.mediafax.ro/social/primaria-capitalei-va-taia-peste-600-de-milioane-de-lei-de-la-strazi-scoli-si-biserici-din-cauza-veniturilor-scazute-18191326 descrie niste principale taieri. Adunandu-le, acestea insumeaza 175 milioane de lei. Cum pana la 608 milioane rezulta o diferenta de 433 milioane de lei, se pare ca sursei respective i-a scapat cel putin o taiere esentiala.
Cautand pe alte surse (http://www.romania-actualitati.ro/primaria-bucurestiului-vrea-taierea-bugetului-cu-600-de-milioane-de-lei-128283, https://www.realitatea.net/firea-taie-peste-600-de-milioane-de-lei-din-bugetul-capitalei_2202430.html, https://www.g4media.ro/breaking-masuri-de-austeritate-la-primaria-bucuresti-taieri-majore-de-bugete-la-teatre-biserici-administratia-strazilor-din-cauza-deciziilor-guvernului.html), am gasit principala taiere: 300 de milioane de lei la subventia de energie termica.
Aceasta subventie mi se pare oricum o bataie de joc si o anomalie, pentru ca rezulta inca o data ca salarizarea in sectorul privat din Romania este mizerabila, din moment de sute de mii de bucuresteni care muncesc onest sau care au iesit la pensie muncind onest, nu isi pot plati din veniturile proprii incalzirea pe timp de iarna.
Alte taieri de la bugetul Primariei Capitalei mi se par oricum binevenite, unele chiar prea mici.
De exemplu, nu este nicio smecherie taierea a 5 milioane de lei la biserici, cand Primaria Capitalei a donat numai in acest an 10 milioane de lei pentru proiectul privat al Catedralei Bantuirii Neamului (sursa: https://www.g4media.ro/inca-10-milioane-de-lei-de-la-primaria-bucuresti-pentru-catedrala-mantuirii-neamului-proiectul-de-buget-pe-2019.html).
Cheltuielile de personal se micsoreaza, din fericire, cu 20 de milioane de lei. O gramada de balast uman a fost angajat pe pile in Primaria Capitalei si companiile municipale ale lu' Peste, beneficiind de o salarizare fara nicio legatura cu vreo performanta economica. Asa ca orice concediere si reducere de salarii este binevenita.
Cica se taie 33 de milioane de lei de la intretinerea spatiilor verzi si parcurilor. Pai, la cum arata aleea din jurul lacului din Parcul Tineretului, despre ce intretinere mai e vorba? De curiozitate, care o fi suma totala pentru intretinerea parcurilor si spatiilor verzi? Sursele nu ofera astfel de informatii, deci nu prea informeaza corect.
Se mai reduc 3 milioane de lei de la Politia Locala. Daca sunt concediati si 50% din politistii locali, nu cred ca se supara nimeni (cu exceptia concediatilor). Parcul Drumul taberei, de exemplu, este plin de astfel de plictisiti in cautare de umbra in aceste momente calduroase.
Din cate vad, intr-o asa zisa economie de piata si intr-un mediu asa zis concurential, se arunca milioane de lei din banii publici pentru promovarea culturii traditionale. Ce o fi aia cultura traditionala si de ce trebuie subventionata de catre stat? Nu se stie. Se stie doar ca aceasta dubioasa cultura traditionala la primi cu 11 milioane de lei mai putin de la bugetul Primariei Capitalei. Din nou ma intreb: cati bani primeste in total aceasta cultura traditionala? Cate persoane beneficiaza de acesti bani?
Centrul de creatie arta si traditie (probabil Creart), renumit pentru evenimentele mediocre si submediocre organizate in Bucuresti, va primi cu 11 milioane de lei mai putin. Evident, este o adevarata bucurie pentru bucuresteni si aceasta taiere. Personal nu am mai ajuns la vreo prosteala marca Creart de nu mai stiu cand.
Se dau cu 11,5 milioane de lei mai putin Clubului Sportiv al Municipiului București. Asta e o alta bucurie pentru oamenii normali. De ce trebuie sa detina primariile cluburi sportive? De ce nu exista numai cluburi private? Traim cumva in comunismul rebotezat capitalism centralizat?
Teatrele bucurestene vor pierde intre 300.000 si 550.000 lei. Din nou, nicio paguba. Teatrele nu au autonomie si libera initiativa? De ce trebuie sa depinda de primarii? Nu cumva aceste subventii acopera arta teatrala submediocra postdecembrista promovata de aceste teatre? Nu am nicio chemare sa ma duc la teatru, pentru ca subiectele pieselor de treatru sunt adesea expirate. Au aparut piese de teatru care sa denunte coruptia, ticalosia autoritatilor si infractionalitatea globala din Romania? Sigur ca nu, ca altfel ar disparea complet subventiile acordate de primarii teatrelor! Dar pe vremea lui Ion Luca Caragiale cum de era posibil? Nu cumva artistii si oamenii de litere aveau mai multa constiinta si morala? Iata ca nu Ceausescu inhiba elanul artistic creator, ci moralitatea indoielnica a unor oportunisti ajunsi in teatru adesea tot cu ajutorul pilelor. Acum toti acestia asteapta sa taie frunza la caini pe bani publici.
Asa ca nu are rost sa o mai lalaim: bine ca au loc astfel de taieri de bugete.
Daca madam Firea se crede un mare primar, nu are decat sa performeze evaluandu-si corect angajatii si cheltuind eficient fiecare ban public.
E usor sa fii primar de "succes" (ordonator de credite in general) jefuind contribuabilii prin impunerea aparent legalizata de taxe si impozite aberante, de care sa-ti bati joc apoi, favorizand exclusiv coruptii si coruptia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu