Azi, 15.Iunie.2020, Romfilatelia a emis o serie alcătuită din două timbre cenușii și în alte culori acre (8,5 lei fiecare timbru; cred că se pot trimite scrisori direct pe Marte cu timbrele astea!), intitulată "MIHAI EMINESCU, POET AL CREDINȚEI NEAMULUI ROMÂNESC" (sursa: http://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/mihai-eminescu-poet-al-credintei-neamului-romanesc/).
Aparent este o emisiune filatelică dedicată poetului nepereche, dar de fapt este o emisiune filatelică pe tema religiei comerciale ortodoxe.
În articolul de pe sursa citată, dedicat acestei emisiuni filatelice, se evocă o poezie necunoscută a lui Eminescu ("Rugăciune", către Maria), se vorbește de "Anvergura de poet creștin a lui Mihai Eminescu" și se citează din preaeuforicul Daniel, care spune (nu cu cuvintele care urmează) că Eminescu ar fi fost spălat pe creier din punct de vedere religios de surorile mamei sale care erau călugărițe.
Totuși, eu îmi aduc aminte de părerea lui Eminescu despre religia comercială pe care a exprimat-o în poezia "Împărat şi proletar":
"Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?".
Parcă nu de pe dinafară de religie ortodoxă Mihai Eminescu atunci când scrie aceste versuri...
Dar nici nu greșește când scrie așa cum scrie. Așa l-or fi învățat surorile mamei sale, călugărițele?
Hi, hi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu