Filatelia nu (mai) este un domeniu de mare interes în România. Explicațiile sunt simple. De ce ar interesa pe cineva? Filatelia nu este o obligație.
Pe de altă parte, dacă cineva ar manifesta interes pentru acest domeniu, ar constata că Romfilatelia SA (unic emitent de timbre și efecte poștale) se laudă pe site-ul său că „De 17 ani, Romfilatelia conferă timbrului noi valenţe precum eleganţă, rafinament, artă şi va continua misiunea sa de promotor al valorilor naţionale, al marilor evenimente.” (sursa: https://www.romfilatelia.ro/ro/prezentare/).
Numai că așa zisa promovare costă: o serie de 4 timbre costă circa 30 de lei, o colița costă (conform ultimului tarif actual) 31,50 lei. Dacă ne amintim (în caz că am știut vreodată) că pe vremea comunismului exista timbrul cu voaloare clasică de 55 de bani, iar o coliță costa în mod curent 5 lei sau 10 lei, ne dăm seama că filatelia actuală se adresează numai celor cu oarecare putere și stabilitate financiară și cu foarte mare chef de așa ceva.
Greu de crezut că filatelia poate interesa un popor care de 30 de ani își pune intrebarea dacă își poate plăti facturile curente.
Dar chiar și așa, citind o „DECIZIE nr. 968 din 4 martie 2011 (actualizată) privind planurile emisiunilor filatelice, condiţiile de emitere, tipărire, punere în circulaţie, retragere din circulaţie şi de comercializare a timbrelor şi efectelor poştale” (sursa: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/126731), se remarcă foarte ușor anarhia care domnește la Romfilatelia SA și încălcările pe bandă rulantă ale prevederilor acestei decizii.
Din câte îmi dau seama, la Romfilatelia SA principiul de funcționare este dezinformarea.
Să vedem, mai jos, încălcări concrete ale prevederilor Deciziei menționate mai sus.
1. Încălcarea Art. 4, alineat (4):
„(4) Romfilatelia are obligaţia de a publica planul emisiunilor filatelice, precum şi orice alte modificări sau completări ale acestuia pe pagina proprie de internet, în termen de 3 zile lucrătoare de la aprobare, în condiţiile alin. (1) sau (3).”.
Modificări ale planului filatelic există deja.
Conform sursei https://www.romfilatelia.ro/ro/program-editorial-3/, în luna decembrie 2021 erau prevăzute două emisiuni filatelice:
- Cai;
- Pasiunile regilor României (II).
Dar: conform sursei https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/arcul-de-triumf-borna-a-istoriei-1941-2021-2/, pe 01.Decembrie.2021 a apărut pe șest emisiunea destul de stranie întitulată „ARCUL DE TRIUMF, BORNĂ A ISTORIEI (1941-2021)”.
În plus, conform sursei https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/centenarul-societatii-sportive-politehnica-timisoara/, pe 02.Decembrie.2021 a apărut emisiunea „CENTENARUL SOCIETĂŢII SPORTIVE POLITEHNICA TIMIŞOARA”.
Cele două emisiuni nu sunt menționate în planul emisiunilor filatelice nici măcar în ziua de azi, 13.Decembrie.2021, deci la mai bine de 10 zile de la apariția acestor emisiuni filatelice.
Programul editorial actual valabil pentru ultimele 6 luni ale anului 2021 (sursa: https://www.romfilatelia.ro/ro/program-editorial-3/), publicat pe site-ul Romfilatelia SA în ziua curentă, 13.Decembrie.2021, arată conform imaginii de mai jos, fără menționarea emisiunilor filatelice apărute în primele două zile ale lunii decembrie:
2. Încălcarea Art. 4, alineat (5):
„(5) Planul cuprinde:
a) emisiunile filatelice;
b) tematica fiecărei emisiuni filatelice;
c) subiectele fiecărei emisiuni filatelice;
d) componenţa emisiunii filatelice;
e) numărul şi dimensiunile formelor de machetare ce întregesc emisiunile filatelice;
f) tirajul minim estimat al fiecărei emisiuni filatelice ce urmează să fie pusă în circulaţie;
g) calendarul de punere în circulaţie a emisiunilor filatelice;
h) orice alte aspecte relevante.”.
Dacă ne uităm la imaginea de mai sus, vedem că sunt menționate numai emisiunile filatelice. Restul aspectelor sunt ignorate total. Amănunte se pot afla la emiterea unei emisiuni filatelice, de obicei începând cu ziua emiterii.
3. Încălcarea Art. 7, alineat (2):
”(2) Tematica şi subiectele emisiunilor filatelice, precum şi imaginile reproduse pe timbrele poştale vor fi selectate de către Romfilatelia, astfel încât să nu contravină interesului naţional şi să contribuie la promovarea valorilor civilizaţiei naţionale şi universale.”.
Prevederea de mai sus ori nu este respectată, ori interesul național și promovarea valorilor civilizației naționale și universale sunt decise și rezolvate după bunul plac de către conducerea Romfilatelia SA, care pare să decidă discreționar ce trebuie și ce nu trebuie să placă românilor.
Exemple concrete:
3.1. Emisiunea „ZODIACUL CHINEZESC. ANUL ȘOBOLANULUI DE METAL” (sursa: https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2020/zodiacul-chinezesc-anul-sobolanului-de-metal/), apărută pe 23.Ianuarie.2020. De ce corespunde această emisiune interesului național? Este promovarea zodiacului chinezesc un interes național? Ce „valoare” a civilizației universale vrea să promoveze vrea să promoveze această emisiune? Ocultismul? Ignoranța? Prostia? Cu siguranță!
3.2. Promovarea aberantă și exagerată a monarhiei și regalității, deși România este un stat republican.
Anul 2021 a continuat în linia celorlalți ani precedenți, monarhia fiind băgată în seamă aberant și inutil, în timp ce despre regimul republican, votat de români în cadrul ultimei Constituții a României actuale nu se vorbește deloc. La anul se vor împlini 75 de ani de regim republican în România. Cu toate acestea, numai în anul 2021 au apărut următoarele emisiuni filatelice cu regii României (inclusiv cu autodeclaratul prin lege DICTATOR Carol al II-lea):
3.2.1. „PASIUNILE REGILOR ROMÂNIEI (I)”, sursa: https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/pasiunile-regilor-romaniei-i/;
2.2.2. „CENTENARUL NAȘTERII REGELUI MIHAI I”, sursa: https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/centenarul-nasterii-regelui-mihai-i/;
3.2.3. „ARCUL DE TRIUMF, BORNĂ A ISTORIEI (1941-2021)”, sursa: https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/arcul-de-triumf-borna-a-istoriei-1941-2021-2/; emisiunea este dedicată unei defilări a armatei din 1941 de ziua... onomastică a regelui Mihai I (rege doar cu numele, fără putere de decizie în acel moment)!
3.2.4. Va apărea pe 15.Decembrie.2021 emisiunea încă enigmatică „PASIUNILE REGILOR ROMÂNIEI (II)”. Nu există detalii despre această emisiune filatelică, deși DECIZIA nr. 968 din 4 martie 2011 prevede altceva (detalii publicate cu cel puțin 10 zile în avans!).
4. Încălcarea Art. 9, alineat (2):
„(2) Romfilatelia pune la dispoziţia CNPR timbrele poştale necesare acoperirii necesarului de francare a acesteia numai sub formă de coli simple de minimum 25 de timbre.”.
Pare ceva simplu, dar chiar și această prevedere a fost încălcată, habar nu am de ce. Poate din plăcerea de a călca în picioare orice dispoziție legală. Sau din plăcerea de a sfida discreționar legea. De ce nu s-a scris în lege coli de minim 10 timbre sau de minim 5 timbre, nu știu.
Dar, parcurgând site-ul Romfilatelia SA, știu că au apărut multe coli cu mai puțin de 25 de timbre în cadrul diverselor emisiuni filatelice. Iată mai jos exemple concrete din anul 2021:
4.1. „CASTELUL PELEȘ. COLECȚII”, sursa: https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/castelul-peles-colectii/, unde CNPR a primit coli de 20 de timbre;
4.2. „PALATELE IAȘULUI”, sursa: https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/palatele-iasului/, unde CNPR a primit coli de 20 de timbre;
4.3. „THEODOR PALLADY”, sursa: https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/theodor-pallady-150-de-ani-de-la-nastere/, unde CNPR a primit coli de 20 de timbre;
4.4. „THEODOR AMAN”, sursa: https://romfilatelia.ro/magazin/produs/colectii-anuale/2021/theodor-aman-190-de-ani-de-la-nastere/, unde CNPR a primit coli de 20 de timbre.
5. Încălcarea Art. 11, alineat (1):
„(1) Romfilatelia are obligaţia să publice pe pagina sa de internet, cu cel puţin 10 zile în avans, data şi locul punerii în circulaţie a fiecărei emisiuni filatelice, precum şi tirajul timbrelor şi efectelor poştale din emisiune.”.
Păi, din câte știu, pe 15.Decembrie.2021 urmează să apară „Pasiunile regilor României (II)”. Până azi, 13.Decembrie.2021, data publicării acestui articol, nu există niciun fel de informații despre această emisiune filatelică. deci despre ce „cel puţin 10 zile în avans” vorbim?
6. Încălcarea Art. 15, alineat (3):
„(3) Romfilatelia are obligaţia de a transmite ANCOM şi CNPR copii ale deciziilor de retragere din circulaţie, precum şi de a le publica, în momentul emiterii, pe pagina sa de internet.”.
Până în prezent nu cunosc ca Romfilatelia SA să publice pe pagina sa de internet vreo decizie de retragere din circulație a unor timbre. Dar poate că nu am căutat suficient sau nu mă descurc cu netul.
Cam asta este debandada de la Romfilatelia SA, firmă care
pare să nu răspundă în fața nimănui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu