Munca în România în sectorul privat este un fel de „automasocheală”, iar sectorul turistic nu face excepție.
După ridicarea tuturor restricțiilor în numele „pandemiei”, turismul românesc ar avea nevoie de angajați. Mai bine zis, de sclavi voluntari, care să accepte munca pe nimic.
Conform sursei https://www.mediafax.ro/social/turism-pe-stomacul-gol-82-dintre-angajati-castiga-sub-salariul-mediu-pe-economie-20874839, 82% dintre salariații din turism „câștigă sub salariul mediu pe economie, care, în luna martie, a fost de 3.937 lei.”.
Așa cum îi stă bine unui mijloc de dezinformare în masă, sursa nu precizează dacă este vorba despre salariul brut sau net. Așa că precizez eu că este vorba de salariul net.
Dar în media salarială sunt incluși și bugetarii, iar raportul dintre media salarială din sectorul public și media salarială din sectorul privat era, la începutul anului 2022, de 83/ 57, adică 1.456 în favoarea sectorului public, conform sursei https://www.lpg-roumanie.ro/ro/publications/economie/nivelul-salariilor-din-romania-salariul-mediu.
Așa că devine evident că salariile din sectorul turistic sunt derizorii.
Ce deducem de aici? Că serviciile din turism vor fi asigurate de fomiști în căutarea șpăgii.
Desigur, în turism nu e ca la stat. Angajații din turism nu-și pot legifera singuri majorarea salariilor, la fel ca paraziții bugetari ai banilor publici. Iar angajatorii din turism vor arunca imediat pastilele cu „creșterea productivității”, „creșterea eficienței” și „De unde, tată?” celor care vor dori majorări salariale.
Așa că visul majorității românilor cu care suntem contemporani va fi în continuare să... stea la stat.
Să așteptăm cu speranță, deci, știrile de sezon cu camere de hotel mizerabile și cu haleală expirată la restaurant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu