După ce am citit și înțeles cu ușurință
cerința din enunțul prim-ministrului, răspunsul corect, simplu și direct la întrebare este NU!
Din start întrebarea nu sună bine, pentru că se referă la un parametru global care certifică o superioritate economică de moment față de o stare anterioară, dar nu se află mai departe nimic despre modul în care se distribuie această creștere economică la nivelul populației.
De aceea, ca să-l lămurim pe domnul Cîțu, corect ar fi fost să fim informați chiar de către acesta cu privire la creșterea nivelului de trai al populației.
Iar în această privință lucrurile nu stau bine deloc, lucrurile mai degrabă stând mai rău ca niciodată în ultimii 15 ani.
Simplu cetățean este confruntat în primul rând cu o inflație galopantă la alimente și la prețul unor produse de strictă necesitate, cum ar fi de exemplu energia (electricitate, gaze, combustibil).
Mai ofer exemplul creșterii abonamentului la transportul urban bucureștean pe toate liniile de la 50 de lei la 80 de lei lunar, creșterea fiind, după părerea mea, de 60%.
Așa că, fără să mai intru în alte detalii tehnice, mi se pare vizibil faptul că o pondere însemnată a creșterii economice se datorează inflației la produse de primă necesitate, fapt care este direct corelat cu scăderea nivelului de trai al persoanelor cu venituri reduse.
Altfel spus, creșterea economică din acest moment face persoanele bogate să fie și mai bogate, în timp ce săracii vor avea dificultăți și mai mari pentru a-și asigura supraviețuirea.
Iată, domnule Cîțu, de ce nu va suna bine niciodată o știre despre o creștere economică oarecare: nu precizează cum se distribuie această creștere economică la nivelul populației. Sunt convins că știați și dumneavoastră acest lucru, mai ales că în România nu există legi care să oblige firmele să crească salariile sau să premieze salariații în funcție de creșterea economică.
Spre deosebire de inamicii politici pe care se pare că îi aveți din belșug chiar și în cadrul propriului partid, eu nu am o problemă cu faptul că ați fost prins și condamnat pentru că ați condus sub influența alcoolului acum 20 de ani. Mi se pare chiar nedemn faptul că unii încearcă să se folosească de așa ceva în lupta politică, dar ăsta e nivelul și sensul politicii postdecembriste românești: unii încearcă să-și ascundă propria răutate arătând spre relele făcute de inamicii lor.
Voi avea în schimb mereu o problemă cu prosteala din jurul creșterii economice care nu înseamnă nimic bun pentru simplul cetățean! Iar pentru asta ar trebui să fiți tras la răspundere, dacă legea ar cere și permite așa ceva. Mai mult decât să vă cer (inutil) demisia nu știu ce aș putea să fac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu