Mă uimește lipsa de memorie a mijloacelor de dezinformare în masă, referitor măcar la prețul petrolului.
În aceste zile de sfârșit de octombrie 2021, mijloacele de dezinformare și manipulare în masă mondiale trâmbițează victorioase creșterea aberăntă și fără legătură cu cererea și oferta a prețurilor la energie și combustibili.
Tot în aceste zile de sfârșit de octombrie 2021, mijloacele de dezinformare și manipulare în masă din România trâmbițează victorioase creșteri de prețuri și inflație galopantă, consecință, chipurile, a creșterii prețurilor la energie și combustibili.
Inflația în Uniunea Europeană a ajuns la valori absolut nerușinate, semn că liderilor UE ar trebui să li se taie din belșug veniturile (salarii, diurne, indemnizații, sporuri), cu minim 80%, așa cum scade și nivelul de trai al simplului cetățean. Asta în caz că refuză să își dea demisia în masă și să plece dracului acasă, din moment nu le pasă sub nicio formă de cetățeni, ci sunt cozile de topor ale marilor gurpări economice și financiare.
Oare de ce cresc atât de amețitor prețurile, în general? Oare este chiar atât de năucitoare creșterea prețului petrolului la nivel mondial?
Am verificat creșterea prețului petrolului în ultima vreme.
Recent, pe 21.Octombrie.2021, a apărut următoarea știre:
„Preţul petrolului a depăşit joi 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse şi al crizei globale de energie” (sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/pretul-petrolului-a-ajuns-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-2018-1708825).
Și este acest preț atât de devastator pentru orice economie, inclusiv pentru economia românească?
Nici pe departe.
De exmplu, pe 03.Ianuarie.2011, conform sursei https://www.mediafax.ro/economic/pretul-petrolului-la-cel-mai-ridicat-nivel-dupa-octombrie-2008-de-peste-92-dolari-baril-7859990, se spunea
„Prețul petrolului, la cel mai ridicat nivel din octombrie 2008, de peste 92 dolari/ baril”.
Iată, deci, că economiile mondiale au lucrat cu prețuri și mai mari ale petrolului fată de prețurile anului 2021, deci inflația actuală este o simplă mârșăvie a bogaților lumii (susținuți de politicieni corupți și scelerați), fără acoperire în realitate.
Mai mult, prețul petrolului a fost și mai ridicat în 2008 (sursa: https://www.wall-street.ro/articol/International/56303/Pretul-petrolului-in-2008-De-la-cota-147-5-dolari-la-pragul-minim-de-40-dolari.html#gref):
„Piata petroliera a cunoscut in 2008 o drama in doua acte, marcata de stabilirea unui record istoric de 147,50 dolari/baril, urmata de o prabusire rapida in a doua jumatate a anului, la mai putin de 40 dolari/baril, ce ar putea atrage probleme grave de aprovizionare.”!
Ia te uită! Petrolul a costat chiar și 147,5 dolari/ baril. Au fost atunci prețurile celorlalte produse atât de umflate ca acum? Nici pe departe.
O altă manipulare are loc pe piața mondială a gazelor. Cică stocurile din Europa sunt la cel mai scăzut nivel, de aceea e cerere mare și cresc prețurile.
Conform sursei https://www.digi24.ro/stiri/externe/criza-gazelor-din-europa-de-ce-creste-factura-la-energie-si-cum-santajeaza-gazprom-ue-1684315, din 30.09.2021,
„Stocurile de gaze naturale și cărbune necesare pentru producția de energie electrică sunt în scădere și există puține semne că situația se va îmbunătăți”.
Păi, dacă prețurile se reglează din cerere și ofertă, atunci poate nu înțeleg eu: a crescut cererea de gaze și cărbune deodată? Din ce motive? Nu găsesc informații referitoare la consumul anual de gaze și cărbune la nivel național și european ca să obțin răspunsul la aceste întrebări.
Dar mă cam îndoiesc că la nivelul unei gospodării se consumă anual mai multă nenergie de orice fel. Nici măcar nu a venit iarna, ca să crească consumul. Ultimele două ierni din România au fost blânde, mai degrabă primăvăratice, așa că rezervele nu s-au golit din cauza consumului casnic. Nici de scăderi de preț nu am auzit în acele perioade, din cauza cererii scăzute.
Iar la nivelul firmelor, în 2020 și 2021 pandemia de Covid-19 a cam paralizat un procent însemnat din economiile mondiale. Deci nici în această zonă nu se justifică o creștere a cererii; nic prețurile nu au scăzut pe perioada restrângerii activității.
Și atunci rezultă că dublarea, triplarea sau „infinitarea” facturilor la energie de orice fel, armonios îngânate cu inflația aberantă aplicată oricăror produse (în special celor de primă necesitate), reprezintă o simplă și cinică bătaie de joc pe adresa simplului cetățean.
Antirrhinum siculum
Acum 11 minute
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu