joi, 24 iunie 2010

1990-2010, Directiile guvernarilor postdecembriste - elaborate conform relelor de care era acuzat Ceausescu?

Fragmente din procesul sotilor Ceausescu.
De citit, de recitit si de comparat cu realitatea contemporana. S-a schimbat ceva (in bine)?
Orice asemanare dintre frazele subliniate si situatia actuala este pur intamplatoare (oare?).
Sursa: http://ro.wikisource.org/wiki/Stenograma_procesului_Ceauşescu

JUDECATORUL: Inculpatul a refuzat, timp de 25 de ani, sa poarte un dialog cu poporul, desi a vorbit în numele poporului, ca fiul cel mai iubit al poporului, în deridere si-a batut joc de acest popor. Nici astazi nu vrea sa coopereze cu tribunalul, se cunosc datele. Zilele de sarbatoare erau adevarate festinuri, în care acest inculpat si aceasta inculpata îsi aduceau în jurul lor camarila si cu cele mai luxoase toalete care nu existau nici la regii care au existat si exista azi în lume nu era atâta fast, iar poporului îi dadea 200 gr de salam pe zi, pe buletin. Genocidul care l-au facut acest inculpat si aceasta inculpata jefuind poporul, îsi aroga dreptul de a vorbi în numele poporului, nici astazi nu vrea sa vorbeasca, este las si la propriu si la figurat.
...
JUDECATORUL: Mascarada ai facut-o dumneata timp de 25 de ani. Asta este mascarada pe care ai facut-o si ai dus tara în pragul prapastiei.
...
JUDECATORUL: Situatia se cunoaste, situatia dezastruoasa a tarii nu o cunoastem numai noi, ci fiecare om cinstit din aceasta tara, care a mocnit pâna în ziua de 22 decembrie 1989 când au aparut zorii libertatii. Cunoastem situatia cu totii, lipsa de medicamente, care din ordinul dumitale inculpat a facut ca sa moara oameni, sa moara copii, în spitale fara medicamente, fara hrana, fara caldura, fara lumina, nu te-ai gândit la acest lucru? Acum discut cu inculpatul Ceausescu Nicolae. Din ordinul cui s-a facut genocidul de la Timisoara?
...
JUDECATORUL: De ce, inculpat, ai luat masura aceasta ca sa umilesti poporul, sa-l terfelesti, sa-l aduci în halul de umilinta în care l-ai adus, de ce ai exportat produsele astea pe care le munceau taranii? Si veneau taranii de la Caracal, din toata tara, la Bucuresti sa cumpere pâine, pe ger, pe frig... cei care produceau pâinea, cei care te duceai dumneata si le dadeai indicatii. De ce ai înfometat poporul, de ce ai facut aceasta, de ce ai înfometat acest popor?
...
JUDECATORUL: Dumneata foloseai o expresie foarte des, "avem programe minunate", probabil ca de programul asta era vorba, una sa scrii pe hârtie si una sa se faca în realitate? Asa ai vorbit si despre sistematizarea localitatilor, care de fapt a însemnat distrugerea taranimii române, a plaiului nostru stramosesc. Te-ai gândit vreodata la asta? Ca cetatean?
...
JUDECATORUL: Ultima întrebare inculpat! Vorbeai de egalitate si ca toti suntem egali, ca fiecare trebuie sa primeasca dupa munca lui. Am vazut la televizor vila fiicei dumitale, avea un cântar de aur pe care îsi cântarea carnea adusa din strainatate. Carnea asta de aici, a noastra, nu era buna.
ELENA CEAUSESCU: Extraordinar, extraordinar, de unde scoateti atâtea scorneli.. Sta într-un apartament ca fiecare cetatean.
JUDECATORUL: Era vila bunicii.
ELENA CEAUSESCU: N-are vila, n-avem.. nimeni!
JUDECATORUL: Ati avut palat.
ELENA CEAUSESCU: Nu avem, sunt ale tarii.
JUDECATORUL: Pentru copii dadeai 10 lei pentru Revelion ca sa-si cumpere bomboane, asa ai înteles dumneata ca sa ajuti copiii, familiile cu copii.
PROCURORUL: Domnule Presedinte, am o întrebare: sa ne spuna inculpatul Ceausescu Nicolae, contul de 400.000 de dolari...
JUDECATORUL: 400 de milioane de dolari din Elvetia.
...
JUDECATORUL: Si poporului îi dadeai numai 3.600 de calorii, îmbuibat acest popor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu