luni, 4 ianuarie 2016

A mai trecut un Revelion

Noul an a venit cu frigul polar care a inlocuit primavara nefireasca din luna decembrie.

Persoanele publice s-au intrecut in urari formale adresate tuturor si nimanui.

Ciolos nu s-a pierdut in prea multe vorbe si ne-a transmis "tuturor o urare sinceră de "La Multi Ani"". Semn ca exista multe urari nesincere de acest tip. :)

Iohannis in schimb a avut o compunere de citit. Printre altele ne-a urat un an "bogat în împliniri şi mai înalt în aspiraţii". Discutabile atat implinirile, cat si aspiratiile. Nu cred ca anii sunt inalti sau pitici in functie de aspiratii. Nici nu cred ca exista prea multe persoane lipsite de aspiratii. Dar aspiratiile pot fi mai multe sau mai putine in functie de oportunitati.

Cum Iohannis nu ne-a urat un an bogat in oportunitati, e clar ca acestea nu vor depasi nivelul obisnuit (saracacios). Rezulta ca este foarte problematica povestea cu implinirile. Greu de crezut ca anul 2016 va fi prea bogat in impliniri.

Anul 2016 aduce speranta unor preturi mai mici in urma reducerii TVA, dar si impozite mai mari la case. Ramane de vazut daca bilantul final va fi unul pozitiv.

Ca niciodata, in Bucuresti nu s-au mai organizat petreri de Revelion decat in sectorul 3 dupa ce primarii traditional petrecareti (Oprescu si Vanghelie) au inceput sa aiba probleme serioase cu legea. Inseamna ca multa lume a avut o implinire mai putin la inceput de an. :)

Sursa http://www.mediafax.ro/economic/romani-au-cheltuit-36-de-milioane-de-euro-pentru-vacantele-de-revelion-in-tara-si-in-strainatate-14953337 titreaza (deci afirma) ca "Români au cheltuit 36 de milioane de euro pentru vacanţele de Revelion în ţară şi în străinătate".

Inteleg de aici ca implinirile romanilor se afla la un nivel foarte sinistru: daca am considera ca populatia Romaniei inca ar numara 20.000.000 de locuitori, ar insemna ca un roman a cheltuit in medie pe vacantele de anul nou... 1,8 euro! :) Daca tinem cont ca sursa precizeaza ca numai 155.000 romani si-au premis o vacanta de Revelion, atunci un roman de acest tip a chletuit in medie 232,26 euro.

Pai, in cazul unei vacante in strainatate asta nu inseamna cine stie ce. Numai transportul ar trebui sa coste macar 100 euro, cazarea pe 3 zile ar mai costa si ea minim 60 de euro, asa ca nu ar ramane prea multi bani de distractie.

Iar vacantele in tara sunt pline de riscuri. Cu ocazia marilor sarbatori, cand se face reclama intensa "celor cuvenite", multe firme vor sa scape de o gramada de porcarii alimentare. Valabil si pentru localuri si restaurante. Multa lume ajunge la spital. Nu pentru ca mananca prea mult, ci pentru ca mananca prea toxic. De exemplu, conform sursei http://www.mediafax.ro/social/restaurantul-hotelului-din-sibiu-unde-peste-40-de-oameni-s-au-imbolnavit-de-revelion-inchis-temporar-14951979, restaurantul unui hotel din Sibiu a fost inchis (din pacate doar temporar) dupa ce "numai" 40 de persoane s-au "toxiinfectat" alimentar. Ce poate fi mai minunat pentru un roman decat sa-si plateasca pentru toxiinfectia alimentara? Ca un relativ paradox, aflam ca 30 dintre cei care si-au platit toxiinfectia alimentara au refuzat transportul la spital. Probabil ca sa evite infectiile intraspitalicesti...

De-abia ieri, 03.Ianuarie.2016, cand nu se mai putea face nimic, am aflat de pe sursa http://stirileprotv.ro/stiri/csid/mancarurile-grase-duc-la-depresie-explicatia-nutritionistilor-dupa-mai-multi-ani-de-studii.html ca "Mancatul slaninei, carnatilor si caltabosilor duce la depresie.". Cum ar fi fost sa apara stirea asta pe 20.Decembrie.2015? Precis lumea ar fi intrat in noul an cu salata de cruditati si s-ar fi evitat "porcicidul"! :)

In aparenta, excesul generalizat de slana, carnati si caltabosi pare sa fie explicatia faptului ca Romania este o tara campioana la capitolul depresiei. Chiar a aparut o stire cum ca 11 persoane au vrut sa se sinucida la trecerea dintre ani (sursa: http://www.mediafax.ro/social/serviciul-de-ambulanta-bucuresti-ilfov-11-persoane-au-incercat-sa-se-sinucida-de-revelion-si-in-prima-zi-a-noului-an-14951402).

Adevarul este ca exista persoane care nici macar de sarbatori nu reusesc sa fie mai bune. De exemplu, conform sursei http://www.mediafax.ro/social/tatal-unui-preot-din-judetul-vaslui-acuzat-ca-si-a-ucis-sotia-si-a-dormit-langa-ea-pana-a-doua-zi-14953308, un nene de 63 de ani si-a casapit nevasta cu care era casatorit de 40 de ani! Mai mult, a dormit o noapte alaturi de ea!

Asta nu inseamna ca nu am incercat sa gasesc in stirile de pe internet semne bune ale noului an. Poate ca nu stiu sa le deosebesc pe cele rele de cele bune. De exemplu, pe sursa http://www.b1.ro/stiri/economic/harta-salariilor-minime-in-europa-doar-bulgarii-o-duc-mai-greu-ca-noi-135670.html am gasit:

"Topul statelor europene în funcție de valoarea salariului minim în 2015:

Luxemburg – 1923 euro brut/lună;
Belgia – 1502 euro brut/lună;
Olanda – 1502 euro brut/lună;
Germania – 1473 euro brut/lună;
Irlanda -1462 euro brut/lună;
Franța – 1458 euro brut/lună;
Marea Britanie – 1379 euro brut/lună;
Slovenia – 791 euro brut/lună;
Spania -757 euro brut/lună;
Malta - 720 euro brut/lună;
Grecia - 684 euro brut/lună;
Portugalia - 589 euro brut/lună;
Polonia - 410 euro brut/lună;
Croația – 396 euro brut/lună;
Estonia - 390 euro brut/lună;
Slovacia - 380 euro brut/lună;
Letonia - 360 euro brut/lună;
Ungaria – 333 euro brut/lună;
Cehia - 332 euro brut/lună;
Lituania - 300 euro brut/lună;
România – 235 euro brut/lună;
Bulgaria – 184 euro brut/lună."
.

O fi bine? O fi rau? Dupa parerea mea, in mod cert cu un astfel de nivel de salarizare anul 2016 va fi sarac in impiniri si in aspiratii pentru foarte multi romani!

3 comentarii:

  1. Va rugam nu uitati de formularul 604
    TERMENUL OBLIGAŢIA CATEGORIILE DE CONTRIBUABILI BAZA LEGALĂ
    15 zile de la data de când nu se mai realizează venituri Depunerea Declaraţiei de înregistrare în evidenţa persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum şi pentru stabilirea obligaţiilor de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate Formular 604 Se depune pentru înregistrarea în evidenţa persoanelor fizice fără venituri, precum şi pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, potrivit legii, în vederea stabilirii Legea 227/2015 art. 180 alin. (1)
    OPANAF 3743/2015

    RăspundețiȘtergere
  2. •„Cum poți să zici <> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine a zis "<> timp de șase luni"? Poate ca ai gresit blogul...

      Ștergere